Terug

Siciliaanse cassata

Cassata Siciliana is een Italiaanse taart die oorspronkelijk van het eiland Sicilië komt. Dit is een vegan variant die bestaat uit zelfgemaakte vegan ricotta, chocolade, pistache marsepein, gekonfijte vruchten en marsala.

Enzo

Recept van
Enzo

Moeilijk
(24) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 860 gram fijne bloem
  • 500 gram rietsuiker
  • 700 gram amandelmelk
  • 150 gram zonnebloemolie
  • 50 gram bakpoeder
  • 3 theelepels vanille extract
  • Rasp van 2 citroenen

Vegan ricotta

  • 1 liter ongezoete sojamelk
  • 40 gram appelazijn
  • 0,5 theelepel witte peper
  • 0,5 theelepel zout

Vulling

  • 800 gram vegan ricotta
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Citroenrasp
  • 250 gram pure chocolade 54,5%
  • 250 gram cassata mix

Taartrand

  • 600 gram marsepein (verhouding 1:2)
  • 60 gram pistachepasta

Chocolade-eieren

  • 500 gram pure chocolade

Kuikens

  • 500 gram gele marsepein
  • Rode kleurstof

Sinaasappel icing

  • 700 gram poedersuiker
  • 150 milliliter verse sinaasappelsap

Royal icing

  • 6 eetlepels aquafaba (uit een blik kikkererwten)
  • 625 gram poedersuiker
  • 1⁄2 theelepel cream of tartar
  • Citroenextract

Garnering

  • 500 gram marsala
  • Gekonfijte vruchten
  • 100 gram pistachenoten

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren 
  • Springvorm van ø 26 centimeter
  • Bakpapier 
  • Kaasdoek
  • Zeef
  • Handmixer
  • Deegroller
  • Marmeren plaat
  • Spatels
  • Chocolade mal paaseieren
  • Penseel
  • Taartzaag
  • Spuitzakken/cornetjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. 

Biscuit

  • Mix de suiker met de olie.
  • Voeg de amandelmelk, vanille extract en citroenrasp toe.
  • Zeef en voeg de bloem en bakpoeder toe. 
  • Giet het beslag in de bakvorm. 
  • Bak het biscuit in 55 minuten gaar. 
  • Laat afkoelen op een rooster.

Vegan ricotta

  • Breng de sojamelk aan de kook.
  • Giet over in een plastic kom als het kookt. 
  • Voeg de azijn toe en meng voor 1 minuut.
  • Doe de kaasdoek in de zeef en giet het mengsel in de kaasdoek. 
  • Vouw de doek er overheen en leg er voor een half uur iets zwaars op. 
  • Laat uitlekken. 

Vulling

  • Klop de ricotta op met de suiker.
  • Smelt de chocolade. 
  • Verdeel de ricotta in twee delen. 
  • Meng de ene helft met de chocolade, meng de andere helft met de cassata mix. 

Taartrand

  • Kneed de pistachepasta door de marsepein.
  • Rol de marsepein in lange repen dun uit.
  • Snijd in vierkante stukjes om een overlappende rand rondom de taart te maken.

Chocolade-eieren

  • Tempereer de chocolade.
  • Smelt daarvoor de chocolade au bain-marie tot 45-50 graden. 
  • Koel ⅔ af op de marmeren plaat tot 27 graden. 
  • Voeg beide chocolades weer samen en verwerk op 31-32 graden. 
  • Vul de paaseieren mal met chocolade. 
  • Beweeg de chocolade goed rond voor een tijdje en keer de vorm dan ondersteboven om de overtollige chocolade er uit te laten lekken. 
  • Schraap af met een spatel en laat uitharden. 
  • Maak in totaal 6 halve eieren. 

Kuikens

  • Kneed de marsepein door om het soepel te maken. 
  • Maak 3 kuikentjes van marsepein. 
  • Verf de snaveltjes rood met kleurstof. 
  • Maak van wat overgebleven chocolade kleine oogjes. 

Sinaasappel icing

  • Meng de poedersuiker met het sinaasappelsap tot je een mooie consistentie hebt.

Royal icing

  • Klop de aquafaba op met een beetje citroen extract en cream of tartar. 
  • Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe tot je de juiste consistentie hebt. 
  • Doe de icing in een klein spuitzakje of cornetje. 

Opbouw

  • Snijd de biscuit in drie gelijke lagen.
  • Gebruik de rand van de springvorm als mal. 
  • Leg de mooiste biscuit ondersteboven onder in de springvorm. 
  • Tempereer de plak ruim met marsala. 
  • Bedek met een laag ricotta met chocolade. 
  • Leg hierop een biscuit en tempereer deze weer met marsala. 
  • Verdeel hierover een laag ricotta met cassata. 
  • Sluit af met een biscuit. 
  • Keer de taart om op een serveerplateau of taartkarton. 
  • Bedek de buitenkant van de taart met plakjes marsepein, laat de plakjes licht overlappen en vouw ze mooi strak tegen de taart aan. 
  • Dek de bovenkant van de taart af met sinaasappel icing. 
  • Versier de taart met gekonfijte vruchten en pistachenoten. 
  • Zet 3 paasei helften op de taart. Doe in elk ei een marsepeinen kuikentje en maak de paaseieren dicht met de andere helft. 
  • Versier het geheel met dotjes royal icing. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.