Terug

Villarica

Lieflijk om te zien, maar toch gevaarlijk lekker. Mooi zacht schuim, een pistachefrangipane en sinaasappelbavarois. Een subtiele knaller.

Marjolein

Recept van
Marjolein

Moeilijk
(8) reviews

Ingrediënten

Joconde biscuit

  • 65 gram poedersuiker
  • 65 gram amandelmeel
  • 10 gram bloem
  • 100 gram ei
  • 65 gram eiwit
  • 10 gram poedersuiker
  • snufje zout

Bavarois

  • 2 blaadjes gelatine
  • 40 gram eidooier
  • 45 gram suiker
  • 90 gram melk
  • 210 gram slagroom
  • 30 milliliter sinaasappelsap
  • rasp van halve biologische sinaasappel
  • 50 gram rode grapefruit

Taart opbouwen

  • 200 gram aardbeien (vers)

Harde wener bodem

  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 25 gram ei

Frangipane

  • 100 gram pistachenoten
  • 100 gram suiker
  • rasp van halve citroen
  • 20 gram boter
  • 20 gram ei

Gekonfijte sinaasappel

  • 1 biologische sinaasappel met mooie schil
  • 100 gram suiker
  • 300 milliliter water
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker

Italiaans schuim en garnering

  • 2 eetlepels fijngehakte pistache
  • 200 gram aardbeien (vers)

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bakgereedschap

  • bakvorm18 cm, met losse bodem
  • bavaroisvorm met een inhoud van 1 liter
  • handmixer
  • chopper
  • rasp
  • grote ronde uitsteker
  • suikerthermometer
  • gasbrander
  • vershoudfolie

Joconde biscuit

  • Klop het ei met de suiker schuimig.
  • Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf.
  • Voeg bloem en amandelmeel toe aan het eimengsel en meng het geheel kort door.
  • Spatel nu de eiwitten door dit mengsel.
  • Strijk het beslag uit over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak het beslag zo’n 10 minuten op 190 graden.
  • Dek het na het bakken af met een theedoek.

Bavarois

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng de melk met 60 gram slagroom en sinaasappelrasp aan de kook.
  • Klop de eidooiers met de suiker schuimig.
  • Giet een beetje van de hete melk bij dit mengsel, roer het door en giet dan alles terug in de pan. Verhit het tot ongeveer 80 graden.
  • Los de gelatine hierin op en koel de massa terug naar 25 graden.
  • Klop 150 gram slagroom stevig en voeg het roommengsel voorzichtig toe. Schep een beetje sap van de grapefruit (naar smaak) hier doorheen.

Taart opbouwen

  • Bekleed de schaal eerst met vershoudfolie; leg vervolgens het biscuit erin.
  • Giet een beetje bavarois in de vorm. Leg hierop een laagje biscuit en dan een laagje gesneden aardbeien. Dek het geheel af met bavarois.
  • Herhaal dit tot de schaal vol is en zet de taart in vriezer tot goed opgesteven.

Harde wener bodem

  • Maak het harde wenerdeeg. Meng de bloem met de suiker in een keukenmachine.
  • Voeg boter in blokjes, ei en als nodig een eetlepel water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plastic folie, leg zo’n 30 minuten in de koelkast.

Frangipane

  • Hak de pistachenootjes fijn.
  • Maak spijs van suiker, fijngehakte pistache en citroenrasp.
  • Klop hier de boter en het ei doorheen.
  • Stel nu de bodem samen: bekleed de vorm met het harde wener deeg en vul dat met de frangipane.
  • Bak het geheel in ongeveer 25 minuten op 190 graden gaar.

Gekonfijte sinaasappel

  • Breng een klein pannetje water aan de kook.
  • Snijd (eventueel met een dunschiller) dunne sliertjes van de schil van de sinaasappel.
  • Kook deze 2 minuten en koel ze dan terug in koud water. Breng weer aan de kook. Herhaal dit nog tweemaal.
  • Breng 100 milliliter water met de suiker aan de kook en kook hierin de schilletjes nog enkele minuten.
  • Laat ze drogen op een rooster. Bestrooi ze vervolgens met fijne kristalsuiker.

Italiaans schuim en garnering

  • Verhit suiker met water op 125 graden tot siroop.
  • Klop de eiwitten stijf en giet hier de siroop in een dun straaltje bij. Klop het mengsel tot het afgekoeld is.
  • Haal de schaal met bavarois uit de vriezer en keer die om op de afgekoelde bodem.
  • Dek het geheel af met meringue. Bestrooi de top met wat pistache en zet hier de aardbeien op.
  • Brand de rand af met de brander. Leg hier ten slotte nog wat stukjes gekonfijte sinaasappel omheen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.