E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Voornemens beginnen morgen

Pauline verwerkt worteltjes in deze kloktaart, omdat ze vindt dat we het nieuwe jaar best met wat extra vitaminen kunnen starten. Het is een goed gevulde taart met gezouten walnoten en de peer zorgt voor een frisse tegenhanger. De zachte cream cheese mousse maakt de taart helemaal af.

Pauline

Recept van
Pauline

Taart
(11) reviews

Ingrediënten

Perenlaag

  • 6 gram gelatinepoeder
  • 120 milliliter water
  • 3 peren
  • 40 gram boter
  • 100 gram bruine kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel

Carrotcake met gezouten walnoten

  • 400 gram wortelen (geraspt)
  • 150 gram walnoten
  • 10 gram boter
  • 1 theelepel zout
  • 4 eieren
  • 250 gram suiker
  • 240 milliliter plantaardige olie
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 sinaasappel

Cream cheese mousse

  • 22.5 gram gelatinepoeder
  • 120 milliliter water
  • 750 milliliter slagroom
  • 600 gram roomkaas
  • 225 gram suiker
  • snuf zout
  • 2 theelepels vanille-extract

Garnering

  • 100 gram wit fondant
  • 100 gram fondant
  • tylose poeder
  • goudpoeder
  • Wodka
  • blauw fondant

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • A4-vellen Acetaatfolie
  • Rooster
  • Bakpapier
  • Springvorm(en) ø 20 centimeter (3x)
  • Springvorm(en) ø 18 centimeter (2x)
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Bakring van ø 20 centimeter en 10 centimeter hoog
  • Uitstekers van ø 20 en 16 centimeter
  • Rasp
  • Spuitzakken
  • Uitsteekvormpjes cijfers 0 t/m 9 van ø 2-3 centimeter
  • Tandwiel mallen
  • Kwastje

Voorbereiding

  • Bekleed 2 springvormen van ø 18 centimeter met folie.
  • Bekleed de springvorm(en) van ø 20 centimeter met bakpapier en vet ze in.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de hoge bakring van ongeveer 10 centimeter met A4 acetaatfolie.
  • Leg een acetaatfolie op een stevige ondergrond en plaats hier de bakring op.
  • Week de gelatine in koud water.

Perenlaag

  • Was de peren en snijd ze in kleine stukjes.
  • Smelt de boter.
  • Voeg de peren toe aan de boter en kook dit voor een minuut.
  • Voeg de suiker toe en kook door tot de suiker is opgelost.
  • Verwarm ondertussen de gelatine.
  • Zet het vuur uit en voeg de kaneel en de gelatine toe aan de peren.
  • Roer goed door elkaar.
  • Verdeel de peren over de 2 springvormen van ø 18 centimeter.
  • Giet de resterende siroop eroverheen.
  • Zet de bakvormen in de vriezer en laat hard worden.

Carrotcake met gezouten walnoten

  • Dep de geraspte wortels droog.
  • Hak de walnoten fijn en rooster ze in een koekenpan.
  • Verwarm de noten met het zout en de boter tot de boter is gesmolten. Roer goed door.
  • Klop de eieren luchtig.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe.
  • Giet al kloppend langzaam de plantaardige olie bij de eieren.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda en spatel in delen door het eimengsel.
  • Voeg de wortels toe.
  • Rasp de sinaasappel en knijp het sap uit. Voeg beide toe aan het beslag.
  • Mix goed en voeg als laatste de walnoten toe.
  • Verdeel het beslag in drie delen.
  • Stort elk deel in een ingevette bakvormen van ø 20 centimeter.
  • Bak de cakes in 20-30 min gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Cream cheese mousse

  • Klop de slagroom lobbig en zet in de ijskast.
  • Klop de roomkaas met de suiker op.
  • Verwarm de gelatine zodat hij vloeibaar wordt.
  • Giet de gelatine al kloppend, langzaam bij het roomkaasmengsel.
  • Voeg het vanille-extract toe en klop kort door.
  • Spatel voorzichtig de slagroom uit de ijskast in delen door de roomkaas.

Garnering

  • Rol de blauwe fondant uit met tylose poeder en steek met een cirkel van 20 centimeter uit.
  • Steek daarin weer een cirkel van 16 centimeter uit, zodat je een ring overhoudt.
  • Doe wat fondant in een malletje voor tandwielen.
  • Rol de witte fondant uit met tylose poeder.
  • Steek/snijd cijfers en wijzers uit.
  • Meng goudpoeder met wat wodka tot een verf-achtige structuur.
  • Bestrijk de cijfers, wijzers en een paar tandwielen met een beetje goudverf.

Samenstellen

  • Verdeel een laag cream cheese mousse over de bodem van de bakring met acetaatfolie.
  • Leg hier een plak carrotcake op.
  • Verdeel hier een laag cream cheese mousse over.
  • Leg een perenlaag op de mousse.
  • Verdeel hier weer mousse over.
  • Leg hier een plak carrotcake op.
  • Herhaal met een laag mousse, peren en mousse.
  • Sluit af met een carrotcake.
  • Laat de taart opstijven in de vriezer.
  • Haal de taart uit de vriezer en plaats de gekoelde taart op zijn kop op een taartschaal.
  • Verwijder de vorm en het acetaatfolie.
  • Smeer de taart netjes af met de overgebleven cream cheese mousse.
  • Laat nog even opstijven in de koeling terwijl je de garnering maakt.
  • Leg de blauwe fondantring op de taart.
  • Verdeel de cijfers en wijzers als een klok over de ring.
  • Versier de zijkant van de taart met 2020 cijfers.
  • Leg ook de tandwieltjes op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.