Bakgereedschap
- Tulband van ø 25 centimeter
- Staande mixer met toebehoren
- Taartrooster
- Mandoline
- Satéprikkers
- Suikerthermometer
- Acetaatfolie
- Spuitzakjes
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden onder- en bovenwarmte.
- Vet de tulband in met roomboter en bestrooi een klein beetje met bloem.
- Leg een vel acetaatfolie klaar.
Koekkruiden mix
- Meng alle kruiden door elkaar.
- Je hebt maar een klein beetje nodig voor de cake. De rest kun je bewaren in een potje of luchtdicht bakje.
Tulband
- Snijd de peren in kleine stukjes.
- Hak de pecannoten grof. Houd 1 eetlepel nootjes apart voor de decoratie.
- Klop de boter, vanille, zout, citroenrasp en suiker romig.
- Mix 1 voor 1 de eieren door het beslag.
- Zeef de bloem, kruiden en bakpoeder en spatel voorzichtig door het beslag.
- Spatel de peren en nootjes door het beslag.
- Spatel ook de likeur door het beslag.
- Giet het beslag in de vorm en bak de tulband in ongeveer 60 – 70 minuten gaar. Controleer met een satéprikker op gaarheid.
- Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan voorzichtig op een rooster om verder af te laten koelen.
Karamelsaus
- Breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot een goudbruine karamel.
- Verwarm de slagroom.
- Voeg de room toe als de karamel op kleur is en roer goed door.
- Haal de saus van het vuur, voeg de boter en zout toe en laat afkoelen.
Gesuikerde peer
- Snij met een mandoline de peer in dunne plakjes.
- Breng de suiker, glucose siroop en water aan de kook tot 150 graden.
- Haal de pan van het vuur en leg de plakjes peer in de siroop.
- Laat even liggen en haal de plakjes daarna voorzichtig uit de siroop met een satéprikker.
- Laat afkoelen en drogen.
Garnering
- Klop de slagroom stijf met de suiker.
- Smelt 2/3e van de chocolade au bain-marie.
- Haal de gesmolten chocolade van de au bain-marie en voeg de overige chocolade toe. Roer door tot de chocolade is afgekoeld tot 27 graden.
- Doe de chocolade in een spuitzakje en spuit op een vel acetaatfolie kleine kerstboompjes.
Opbouw
- Schenk de karamelsaus over de afgekoelde cake.
- Spuit toefjes slagroom bovenop de cake.
- Verdeel de gesuikerde peertjes, bladgoud en kerstboompjes over de bovenkant van de tulband.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.