Terug

Winterse Perencake

Met gesuikerde peer, karamelsaus, noten en een eigengemaakte kruidenmix zorgt Sabine voor een tulband met power. Om in de kerstsferen te blijven, vrolijkt ze hem op met kerstboompjes van chocolade en eetbaar bladgoud.

Sabine

Recept van
Sabine

Makkelijk
(17) reviews

Ingrediënten

Koekkruiden mix

  • 8 theelepels kaneel
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaatpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel anijszaadpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 0.5 theelepel witte peper

Tulband

  • 275 gram roomboter (plus extra voor het invetten)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 275 gram suiker
  • 5 eieren
  • rasp van 1 citroen
  • mespuntje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 100 gram pecannoten
  • 2 peren
  • 2 eetlepels perenlikeur

Karamelsaus

  • 25 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 75 milliliter slagroom
  • 10 gram boter
  • snuf zeezout

Gesuikerde peer

  • 1 peer
  • 150 gram suiker
  • 100 gram glucosestroop
  • 75 milliliter water

Garnering

  • 200 milliliter slagroom
  • 30 gram suiker
  • 100 gram pure chocolade
  • eetbaar bladgoud

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Tulband van ø 25 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartrooster
  • Mandoline
  • Satéprikkers
  • Suikerthermometer
  • Acetaatfolie
  • Spuitzakjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden onder- en bovenwarmte.
  • Vet de tulband in met roomboter en bestrooi een klein beetje met bloem.
  • Leg een vel acetaatfolie klaar.

Koekkruiden mix

  • Meng alle kruiden door elkaar.
  • Je hebt maar een klein beetje nodig voor de cake. De rest kun je bewaren in een potje of luchtdicht bakje.

Tulband

  • Snijd de peren in kleine stukjes.
  • Hak de pecannoten grof. Houd 1 eetlepel nootjes apart voor de decoratie.
  • Klop de boter, vanille, zout, citroenrasp en suiker romig.
  • Mix 1 voor 1 de eieren door het beslag.
  • Zeef de bloem, kruiden en bakpoeder en spatel voorzichtig door het beslag.
  • Spatel de peren en nootjes door het beslag.
  • Spatel ook de likeur door het beslag.
  • Giet het beslag in de vorm en bak de tulband in ongeveer 60 – 70 minuten gaar. Controleer met een satéprikker op gaarheid.
  • Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan voorzichtig op een rooster om verder af te laten koelen.

Karamelsaus

  • Breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot een goudbruine karamel.
  • Verwarm de slagroom.
  • Voeg de room toe als de karamel op kleur is en roer goed door.
  • Haal de saus van het vuur, voeg de boter en zout toe en laat afkoelen.

Gesuikerde peer

  • Snij met een mandoline de peer in dunne plakjes.
  • Breng de suiker, glucose siroop en water aan de kook tot 150 graden.
  • Haal de pan van het vuur en leg de plakjes peer in de siroop.
  • Laat even liggen en haal de plakjes daarna voorzichtig uit de siroop met een satéprikker.
  • Laat afkoelen en drogen.

Garnering

  • Klop de slagroom stijf met de suiker.
  • Smelt 2/3e van de chocolade au bain-marie.
  • Haal de gesmolten chocolade van de au bain-marie en voeg de overige chocolade toe. Roer door tot de chocolade is afgekoeld tot 27 graden.
  • Doe de chocolade in een spuitzakje en spuit op een vel acetaatfolie kleine kerstboompjes.

Opbouw

  • Schenk de karamelsaus over de afgekoelde cake.
  • Spuit toefjes slagroom bovenop de cake.
  • Verdeel de gesuikerde peertjes, bladgoud en kerstboompjes over de bovenkant van de tulband.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.