Terug

Draak van een taart

In deze worteltaart komt alles samen voor het Chinese Nieuwjaar van 2023. De worteltaart om het jaar van het konijn te vieren en een marsepeindraak als teken van geluk.

Ben

Recept van
Ben

Taart
Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Worteltaart

  • 8 eieren
  • 600 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 320 milliliter zonnebloemolie
  • 750 gram wortelen
  • Rasp van 4 sinaasappelen
  • 900 gram bloem
  • 30 gram bakpoeder
  • 3 eetlepels five spices
  • 3 theelepels zout
  • 360 gram amandelmeel
  • 450 gram sinaasappelsap

Creamcheese-frosting

  • 1000 gram roomkaas
  • 275 gram boter
  • 310 gram poedersuiker
  • 2 vanillestokjes
  • Rode poederkleurstof

Vijgen-walnotenjam

  • 900 gram vijgen, in kwarten
  • Rasp van een sinaasappel
  • 225 gram geleisuiker
  • 1 theelepel geleipoeder
  • 75 gram geroosterde walnoten

Draakversiersel

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • Goudspray

Garnering

  • Vijgen

Bereidingswijze

Worteltaart met vijgen

Deze worteltaart heeft een klein Chinees tintje door de toevoeging van Five Spices. Top de taart dan af met gesneden vijgen.

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 taartvormen met een diameter van 22 centimeter
  • 2 taartvormen met een diameter van 15 centimeter
  • Taartzaag
  • Fondantmesje
  • Gekartelde pastasnijder

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Worteltaart

  • Rasp de wortelen.
  • Klop de eieren, suiker en het vanille-extract in een staande mixer tot het verdrievoudigd is in volume.
  • Voeg de olie, geraspte wortelen en sinaasappelrasp toe.
  • Gebruik de bisschopshaak om de bloem, kruiden, het zout, bakpoeder, en amandelmeel aan de eieren toe te voegen.
  • Mix tot het gemengd is en voeg langzaam de sinaasappelsap toe tot dit gemengd is.
  • Verdeel het mengsel over de vier taartvormen.
  • Zet de worteltaart in de voorverwarmde oven en bak in 40 tot 45 minuten af of totdat een satéprikker er droog uitkomt.
  • Haal de worteltaart uit de oven en koel de taarten omgekeerd op een taartrooster.

Creamcheese-frosting

  • Klop de boter op tot het wit uitslaat en luchtig is.
  • Voeg de roomkaas toe en mix rustig voor ongeveer 5 minuten tot er geen klonten meer zijn.
  • Voeg de poedersuiker toe en mix tot het is opgenomen.
  • Voeg het merg van de vanillestokjes toe en mix tot het is opgenomen.
  • Kleur tweederde van de frosting rood en laat het overige deel wit.
  • Zet de frosting opzij tot de opbouw van de worteltaart.

Vijgen-walnotenjam

  • Doe de vijgen, sinaasappelrasp, geleisuiker en het geleipoeder in een pan en kook op middelhoog vuur.
  • Zet op hoog vuur zodra de suiker is opgelost en kook 10 minuten tot de jam iets is ingedikt.
  • Zet opzij tot de jam is afgekoeld en voeg de gehakte en geroosterde walnoten toe.

Marsepeindraak

  • Maak marsepein door het amandelmeel, de poedersuiker en het eiwit in een foodprocessor te draaien tot het een samenhangend geheel vormt.
  • Zet in de koeling tot het vormen van de draak.
  • Maak van 90 gram marsepein het hoofd van de draak. 
  • Maak van de overgebleven marsepein het lange lichaam en de poten van de draak.
  • Gebruik een halve cirkel om schubben op het lichaam van de draak te maken.
  • Doe de marsepein in een knoflookpers om hiermee de haren, wenkbrauwen en snorharen van de draak te vormen.
  • Gebruik de goudspray om de draak goud te spuiten.

Opbouw van de worteltaart

  • Snijd de worteltaarten doormidden met een taartzaag of een broodmes.
  • Spuit een ring crème op de zijkant van de taart en doe een laag vijgenjam in het midden.
  • Leg één helft van een worteltaart hierboven op en herhaal.
  • Smeer de overige crème op de buitenkant van de taart.
  • Decoreer de zijkant van de taart door bolletjes op te spuiten en die uit te smeren met een paletmes om schubben te creëren.
  • Leg de draak op de taart en maak vast met behulp van cocktailprikkers.
  • Versier de worteltaart met vijgen.

Wil je de worteltaart glutenvrij, lactosevrij en veganistisch maken?

Klik hier voor het recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.