Terug

Zeeuws bloed

Corina

Recept van
Corina

Makkelijk
(2) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 110 gram boter
  • 175 gram patentbloem
  • 4.5 eetlepels koud water

Zeeuwse babbelaar

  • 42 gram azijn
  • 80 gram water
  • 200 gram suiker
  • 30 gram ongezouten boter
  • 2 gram zout

Vulling

  • 2 plakken slagers bloedworst
  • 6 Jonagold appels

Bereidingswijze

Deeg

  • Leg de boter van tevoren 45 minuten in aluminiumfolie in de vriezer.
  • Zeef de bloem boven een mengkom.
  • Rasp de bevroren boter boven de bloem. Bedek vervolgens alle boter met bloem, totdat het er kruimelig uitziet.
  • Schenk 1 eetlepel water op de kruimels. Meng alles door elkaar m.b.v. een deegsnijder of twee messen. Voeg extra water toe tot er een deeg ontstaat. Gebruik echter niet meer dan 5 eetlepels water.
  • Wrijf op het laatst alles samen met de hand (niet kneden). Het deeg moet als vanzelf de komwand loslaten en er mogen geen stukjes boter of bloem uitvallen.
  • Druk het deeg tot een platte bal en laat het 30 minuten in folie in de koelkast rusten.

Zeeuwse babbelaar

  • Breng in een pan met een dikke bodem de azijn en het water aan de kook.
  • Laat hierin suiker, boter en zout al roerend oplossen.
  • Laat ongeveer 15 minuten op laag vuur inkoken tot een dikkere, lichtgekleurde massa ontstaat.
  • Giet uit boven een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat afkoelen en hard worden.

Vulling

  • Schil de appels, snijd in vieren en ontdoe van klokhuis.
  • Snijd de kwartjes vervolgens in mooi schijfjes (ca. 4 per kwart appel).

Samenstellen en bakken

  • Warm de oven voor op 220˚C.
  • Vet een tarte tatin vorm in met boter.
  • Breek de babbelaar in stukken en leg een laagje op de bodem van vorm.
  • Verdeel hier een laagje appel op.
  • Bedek met een laagje babbelaar.
  • Snijd de bloedworst in plakjes en verdeel over de babbelaar.
  • Rol het koude deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot ietsje groter dan de diameter van de ovenschaal.
  • Bedek de vulling met het deeg en duw de randen goed om de vulling heen.
  • Prik een paar gaatjes in het deeg om de stoom te laten ontsnappen.
  • Bak in het midden van de oven op een rooster voor ca. 40 minuten.
  • Laat uit de oven de tarte tatin minstens 5 minuten staan voor u deze lost op een serveerschaal.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.