Terug

Zoete zilte frisse karameltaart

Michiel

Recept van
Michiel

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 10 gram poedersuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 160 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram ei
  • 10 gram water
  • 1 citroen (rasp)

Krokante karamellaag

  • 200 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
  • 100 gram amandelmeel
  • 400 gram suiker

Karamelcrème

  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 4 eidooiers
  • 50 gram maïzena
  • 300 gram melk
  • 450 gram slagroom

Karamelmascarpone

  • 400 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram mascarpone

Chocoladelaag

  • 80 gram pure chocolade
  • 160 gram melk chocolade
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 35 gram gezouten boter

Bakken en samenstellen

  • 150 gram kumquats
  • 500 gram kristalsuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150˚C.
  • Vet een bakblik in van 20 bij 20 centimeter.
  • Bedek een tweede bakblik van 20 bij 20 centimeter met bakpapier.

Deeg

  • Meng bloem, zout, suiker, kaneel en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg ei, water en citroenrasp toe en kneed goed door tot een soepel deeg.
  • Maak een deegbal en druk plat. Verpak in plastic folie en laat rusten in de koelkast.

Krokante karamellaag

  • Rooster de noten en amandelmeel in de oven. Houdt vooral het amandelmeel goed in de gaten zodat het niet verbrandt.
  • De hazelnoten beginnen na ongeveer 15 minuten lekker te ruiken. Dan zijn ze klaar. Schudt halverwege de baktijd even om.
  • Laat afkoelen.
  • Doe suiker in de pan om te karamelliseren.
  • Voeg de noten toe en roer goed door. Stort de karamel in het bakblik met bakpapier.
  • Laat afkoelen en opstijven.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200˚C.

Karamelcrème

  • Karamelliseer suiker en water tot 130˚C.
  • Meng eidooiers met de maïzena en een klein beetje koude melk.
  • Verwarm de overgebleven melk samen met 200 gram room in een pan op laag vuur.
  • Voeg karamel toe en kook rustig totdat het is opgelost.
  • Meng een klein beetje van de karamelmelk met het eidooiermengsel en klop goed door.
  • Schenk het eidooiermengsel terug in de pan en blijf goed kloppen.
  • Kook totdat een dikke massa ontstaat.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de rest van de slagroom stijf en meng met de karamelbotercrème.

Karamelmascarpone

  • Karamelliseer suiker en water.
  • Roer als laatste boter en mascarpone erdoor en meng goed tot een egale crème.

Chocoladelaag

  • Smelt de chocolade samen met gecondenseerde melk en boter au bain-marie.
  • Roer goed door tot een gladde crème.

Bakken en samenstellen

  • Rol het deeg uit en bedek de vorm.
  • Bak de bodem 30 minuten blind in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen.
  • Bedek de bodem van de afgekoelde taart met een laag karamelmascarpone.
  • Schenk een laagje chocolade erover.
  • Leg de krokante karamellaag hierop.
  • Bedek met nog een chocoladelaagje.
  • Snijd de kumquats in mooie plakjes.
  • Karamelliseer de suiker voor de garnering en haal hier de plakjes kumquats doorheen.
  • Garneer de taart met de karamelcrème en gekarameliseerde kumquats.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.