E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zonnig Winters

De tulband van Roelof is een echte klassieker die hemzelf aan de kerstdagen doet denken. De cranberries en rozijnen geven deze cake een vleugje winter, terwijl de sinaasappel voor de zonnige tegenhanger zorgt.

Roelof

Recept van
Roelof

Cake
(71) reviews

Ingrediënten

Tulband

  • 10 eieren
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • rasp van 1 citroen
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 200 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 5 gram zout

Garnering

  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 milliliter water

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Tulbandvorm van Ø 24 centimeter
  • Taartkarton van Ø 24 centimeter
  • Satéprikker
  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • Steelpan
  • Bakplaat
  • Rasp
  • Suikerthermometer
  • Rooster
  • Kwastje
  • Dunschiller

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de tulband in met boter en bestuif met bloem. Klop de overige bloem eruit.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Tulband

  • Halveer de cranberries.
  • Meng ze met de rozijnen en roer er een lepel bloem doorheen, zodat alles met een laagje is bedekt.
  • Scheid de eieren.
  • Klop de eidooiers met 100 gram suiker en de sinaasappel- en citroenrasp stijf met een bisschop haak in de mixer of met de hand met een garde.
  • Klop de eiwitten met 100 gram suiker en de zout met de mixer met garde tot stijve pieken.
  • Spatel de eiwitten in delen voorzichtig door het eigeel, zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt.
  • Zeef de bloem en spatel het voorzichtig door het beslag.
  • Druk de boter plat tot een halve centimeter dikte. Snijd in kleine blokjes.
  • Spatel het de boterblokjes voorzichtig door het beslag.
  • Voeg de rozijnen en cranberries toe en spatel rustig door.
  • Giet het beslag in de tulbandvorm tot net onder de rand.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden en bak de tulband in 35 tot 45 minuten gaar. Controleer met een satéprikker de gaarheid.

Garnering

  • Pers de citroen uit.
  • Meng het citroensap met de poedersuiker. Meng eventueel met een beetje water tot een smeerbaar glazuur.
  • Snijd 1 sinaasappel in dunne plakken en leg de plakken op de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat onder de cake in de oven en laat de sinaasappel drogen.
  • Schil de andere sinaasappel en snijd dunne reepjes van de schil.
  • Breng de suiker met 75 milliliter water aan de kook tot 110 graden.
  • Doe de schillen in de kokende suiker en roer door het pannetje.
  • Door het roeren zal de suiker kristalliseren, zodat er een suikerlaagje op je sinaasappelschillen ontstaat.
  • Stort de reepjes op een rooster en laat ze uitlekken.
  • Snijd de cranberries in kwarten.
  • Haal de sinaasappel uit de oven en laat ze uitdampen op de bakplaat.

Opbouw

  • Verhoog de oventemperatuur naar 240 graden.
  • Zet de tulband op een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel een goede laag citroenglazuur over de tulband en laat even intrekken.
  • Zet de tulband voor maximaal 2 minuten in de oven.
  • Haal de tulband uit de oven, plaats hem op een taartkarton en decoreer hem met de gedroogde sinaasappel, de sinaasappelschillen en de cranberries.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.