Terug

Zwanensoezen

Zo sierlijk als Janny’s zwaantjes, zie je ze zelden. Een dubbel gegaard kookdeegje doet het ‘m. Vliegt zo je mond in.

Moeilijk
(26) reviews

Ingrediënten

Soezenbeslag

  • 200 gram water
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • 1 snuf zout

Zwitserse roomvulling

  • 125 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 125 milliliter melk
  • 0.5 vanillestokje
  • 1 ei
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel bloem

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC
  • Leg de spuitzakken klaar

Benodigdheden

  • 2 Bakplaten
  • Bakpapier
  • 2 spuitzakken
  • 2 spuitmondjes (1 grote gekartelde, 1 kleine gladde)
  • Poedersuiker

Soezenbeslag

  • Laat de boter en water samen smelten en voeg daarna in een keer de bloem toe. Het wordt al snel een bol, het deeg moet loskomen van de pan.
  • Splits de eieren terwijl het kookdeegje rustig afkoelt.
  • Voeg nu één voor één de eieren toe. Dat kan wat vlokkerig worden, blijf doorroeren tot het weer een mooie massa wordt en voeg het volgende ei toe etc. Het beslag moet goed glanzen.
  • Doe driekwart van het beslag in de zak met de grote spuitmond voor de lijfjes. De rest van het beslag gaat in de spuitzak met een klein spuitmondje voor de halsjes.
  • Spuit nu de lijfjes op. Die gaan als eerste in de oven want die hebben zo’n 20 minuten nodig. Hou goed in de gaten want iedere oven is anders. Janny zet de oven de laatste paar minuten op een kiertje zodat de stoom kan ontsnappen en de soezen minder snel inzakken.
  • Spuit met behulp van de kleine spuitmond de halsjes in een 2-vorm (met een extra lang voetje) en bak in zo’n 10 minuten gaar.

Zwitserse roomvulling

  • Hiervoor maken we eerst de banketbakkersroom: laat de melk trekken met het merg en de halve vanillepeul en de suiker (hou 1 eetlepel achter).
  • Roer het eitje los met 1 eetlepel suiker en de bloem. Roer dit los met een scheutje hete melk en schenk dan alles terug in de pan. Zo krijg je een mooi gladde saus omdat het eigeel kan wennen aan de warmte.
  • Roer het geheel goed door tot een dik gebonden saus.
  • Schenk uit op een bord en laat goed afkoelen.
  • Klop de slagroom met de suiker (40% slagroom wordt steviger maar is niet altijd voorhanden, gebruik gerust ‘gewone’ slagroom, dat is ook lekker).
  • Meng slagroom en banketbakkersroom.

Samenstellen

  • Knip of snijd de bovenkant van het afgekoelde zwanenlijfje. Hiervan maak je de vleugeltjes.
  • Vul een spuitzak met de Zwitserse room, gebruik hiervoor een grote spuitmond.
  • Vul de soes met Zwitserse room en steek hierin de vleugels.
  • Plaats de hals in de soes.
  • Bestuif met een klein beetje poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.