E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken voor Chanoeka: vier het lichtjesfeest met latkes en soefganiot

Het Joodse lichtjesfeest Chanoeka gaat gepaard met veel traditionele lekkernijen! We leggen je uit hoe je zelf Latkes en Soefganiot bakt.

chanoeka2-1920

December is de maand van de feestdagen. Terwijl de christenen Kerst vieren, viert de Joodse gemeenschap Chanoeka. Twee lekkernijen die je terugziet op de feesttafel tijdens dit lichtjesfeest zijn latkes en soefganiot. Of je nou wel of niet zelf Chanoeka viert, het is superleuk en vooral lekker om deze gerechten eens uit te proberen!

Wat is Chanoeka?

Chanoeka wordt ook wel het Joodse Lichtfeest genoemd. Het duurt 8 dagen en staat volledig in het teken van olie en licht. Elke dag steken Joodse gelovigen een kaars aan op een speciale kandelaar: de menora. Daarmee gedenken ze de bevrijding van hun heilige tempel in Jeruzalem van de Grieken.

Tijdens de bezetting offerden de Grieken een varken in de tempel. Omdat varkens volgens het Joodse geloof niet-koosjer zijn, moest de tempel gereinigd worden door er 8 kaarsen te branden met pure olie. Er was alleen 1 probleem: er was slechts genoeg olie voor 1 kaars. In de daaropvolgende dagen was het flesje olie elke ochtend op wonderbaarlijke wijze weer gevuld waardoor alle 8 de kaarsen konden branden en de tempel werd gereinigd.

Dit wonder vieren de Joden tijdens Chanoeka: het feest van olie en licht. In 2023 is het feest van 7 tot 15 december.

Traditioneel eten tijdens Chanoeka

Olie speelt een belangrijke rol tijdens Chanoeka en dat zie je ook terug in de keuken. Er staan veel gefrituurde gerechten op het menu, zoals latkes en soefganiot. Maar ook andere bekende Joodse gerechten zoals blintzes (crêpes) en rugelach (gevulde koekjes) vullen de tafel.

LatkesLatkes

Latkes zijn aardappelpannenkoekjes die worden gebakken in olie. Je kunt ze een beetje vergelijken met rösti. Je maakt ze van geraspte aardappel gemengd met geraspte ui, eieren en een bindmiddel zoals meel of matze-meel. Hoewel de traditionele latkes worden gemaakt van aardappelen, kun je natuurlijk variëren met de smaak door ze te maken van zoete aardappel, courgette, wortels of kaas. Latkes eet je met appelmoes of zure room en het eten ervan tijdens Chanoeka is een diepgewortelde Joodse traditie. Zo maak je ze!

Dit heb je nodig

  • 4 grote aardappelen, geschild en geraspt
  • 1 grote ui, geraspt
  • 2 eieren, geklopt
  • 30 gram meel
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze:

  • Meng de geraspte aardappelen en ui in een kom.
  • Voeg de eieren, meel, zout en peper toe en meng goed.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep steeds een lepel van het aardappelmengsel in de pan en plat het af tot een pannenkoekje.
  • Bak tot beide zijden goudbruin zijn.
  • Serveer warm met appelmoes of zure room.

ChanoekaSoefganiot

Soefganiot (enkelvoud: soefgania) zijn traditionele Joodse donuts die je kunt vergelijken met Berliner bollen. Deze lekkernijen zijn gefrituurd, zoet van smaak en gevuld met jam. Soefganiot zijn vooral populair tijdens Chanoeka, omdat ze – net als latkes – worden gebakken in olie wat verwijst naar het Chanoeka-wonder in de tempel. Je maakt soefganiot van een zoet gistdeeg en het recept is bijna identiek aan dat van Berliner bollen.

In dit recept bakken we de bollen in de airfryer en vullen we ze met banketbakkersroom. Wil je echte soefganiot op tafel zetten, laat de banketbakkersroom dan weg en vul ze met (zelfgemaakte) jam. Heb je geen airfryer in huis? Gebruik dan dit recept van Robèrt. Bestrooi de bollen na het bakken met poedersuiker en jouw Chanoeka kan beginnen!

Berliner Bollen bakken zelf jam maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.