E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Crumble (kruimeldeeg) maken met deze handige tips

Het kan het puntje op de i zijn van je taart of cake, of de basis vormen voor een lekker dessert: crumble. Of zoals we in het Nederlands zeggen; kruimeldeeg. Met dit recept en onze tips maak jij de allerlekkerste crumble.

Kersencrumble

Bloem, boter en suiker vormen de basis voor het recept voor crumble. Zo simpel kan het zijn! Dit kruimeldeeg zorgt voor een krokant laagje op je favoriete cake of taart, maar je kunt er ook een verrukkelijk dessert van maken, als je het deeg verdeelt over een laagje warm fruit.

Hoe maak je crumble?

Het basisrecept voor crumble is kinderlijk eenvoudig. Je pakt hiervoor één deel suiker, één deel koude boter en 2 delen bloem. Zolang je deze verhouding ongeveer aanhoudt, komt het goed. Bijvoorbeeld: 100 gram suiker, 100 gram boter en 200 gram bloem. Voeg voor de smaak een snuf zout en wat vanille-extract toe. Ook fijn: dit deegje neemt het niet zo nauw. Een schepje meer of minder bloem maakt niet zoveel uit.

Hoe krijg je krokante crumble?

Het geheim voor een krokant kruimeldeeg is het gebruik van echt koude boter. Snijd deze in kleine blokjes en meng het daarna met de andere ingrediënten. Dat kun je natuurlijk met de mixer doen, maar wij stropen het liefst de mouwen op en kneden lekker met de hand. Zorg voor koude handen en wrijf de suiker en bloem door de boter. Je kunt zo goed voelen of je tevreden bent met de textuur.

Hoe krijg je kleine of grote kruimels?

Eigenlijk is het heel eenvoudig, hoe langer je mixt, hoe groter de kruimels worden. Als je een fijnere crumble wilt, kun je ook wat extra bloem toevoegen. Te lang gemixt, waardoor je crumble een deegbal is geworden? Leg het deeg in de vriezer en rasp hem, zodat je weer kleine stukjes krijgt.

Welke bloem gebruik je voor crumble?

Variëren kun je leren! Voor een basis crumble gebruik je gewone bloem, maar het recept leent zich uitermate goed voor variatie.

  • Crumble met havermout: Vervang de helft van de bloem door havermout.
  • Kokoscrumble: Vervang een kwart van de bloem door amandelmeel en een kwart van de bloem door geraspte kokos.
  • Notenmeel: Vervang de helft van de bloem door amandelmeel. Je kunt hier bijvoorbeeld ook hazelnootmeel of andere zeer fijngemalen noten gebruiken.

(Smaak)variaties

Naast de bloem, kun je ook met de andere ingrediënten van je crumble experimenteren. Voeg bijvoorbeeld citroenrasp, een snuf kaneel, kardemom of nootmuskaat toe. Lekker bij een appel of peren crumble! Met een beetje cacao en stukjes chocolade maak je een chocolade crumble. Een crumble voor Sinterklaas maak je met verkruimelde kruidnoten of speculaasjes. Een versie zonder boter maak je met plantaardige boter of olie en als je de suiker door honing of agavesiroop vervangt, heb je een gezond (vegan) kruimeldeeg.

Hoe kan je crumble gebruiken?

Met een kruimeldeeg kun je alle kanten op. Voeg het toe aan je recept voordat je het afbakt, of bak het kruimeldeeg los af op een bakplaat. Gebruik het later als decoratie, smaakmaker of granola.

Dit is hoe je deeg gebruikt op een taart, een variant op de klassieke appelcrumble.

Appel-kersen pie

Zin om er een dessert van te maken? Verdeel dan wat fruit naar keuze (rood fruit, peer, appel, ananas, het kan allemaal) over een ovenschaal. Bestrooi met wat basterdsuiker en verdeel daarover jouw crumble. Bak de schaal af en serveer de fruitcrumble met een bolletje vanille ijs, vanillesaus of slagroom. Hier vind je een recept voor een variant met nectarines.

Crumble met nectarines

Je zou het misschien niet zo snel bedenken, maar crumble en brownies gaan ook heel goed samen! In dit recept op MAXVandaag krijgt het geheel een Indonesisch tintje.

SPEKKOEK CRUMBLE BROWNIES

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.