E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cupcakes maken: 5 handige tips

Of je cupcakes nou trakteert, opsnoept bij de thee, of inpakt voor op reis; je kunt ze makkelijk meenemen en gaan er op elk moment van de dag wel in. Met deze tips worden ze extra lekker!

Cupcakes

Aan de slag met het bakken van cupcakes? Bekijk de volgende tips en er kan niks meer misgaan!

1. Kamertemperatuur

Heel belangrijk bij het bakken van cupcakes: zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Eieren kun je laten afkoelen door ze even in lauw water te leggen. Hoe je je boter snel afgekoeld krijgt en zacht maakt?

Dat lees je hier

2. Mixen

Het lijkt misschien gek – want je wilt alles goed door elkaar mengen – maar te lang mixen is niet goed voor je beslag. Meng alles wel goed door elkaar, maar blijf niet te lang doorroeren. Dat zorgt er namelijk voor dat je cupcakes minder luchtig worden.

3. De ovendeur

Laat de ovendeur dichtzitten tijdens het bakken. Er komt een koude lucht naar binnen wanneer je de deur opent. Daardoor kunnen je cupcakes inzakken. Wil je ze bekijken, kijk dan door het raampje!

4. Topping

Cakejes zijn perfect om versierd te worden, bijvoorbeeld met frosting of botercrème. Ook al is de verleiding misschien groot om ze gelijk te versieren, wacht tot de cupcakes helemaal zijn afgekoeld voordat je ermee aan de slag gaat. Dan voorkom je dat je botercrème er zo weer afstroomt.

5. Platte cakejes

Komen je cupcakes uit de oven met een bolling? Je kunt ze weer plat krijgen door er bijvoorbeeld een snijplank op te leggen. Perfect als je ze graag plat wilt hebben voor de topping.

Basisrecept cupcakes

Zelf (met een kleine bakker) cupcakes maken? Hier vind je een fijn basisrecept!

Gezonde cupcakes

Ben je dol op cupcakes maar wil je gezond(er) snoepen? Maak dan deze deze ontbijtmuffins met havermout of muffins met yoghurt.

Het verschil tussen muffins en cupcakes

Ze lijken misschien hetzelfde, maar er zit wel degelijk een verschil tussen een muffin en cupcake. Allereerst in het uiterlijk. Een muffin is meestal hoger en klaar om gegeten te worden als ze uit de oven komen. Een cupcake blijft daarentegen wat lager in de vorm en wordt vaak nog gedoceerd met botercrème, fondant of marsepein. Maar ook in de smaak zit een verschil tussen de 2. In een recept voor cupcakes voeg je namelijk meer suiker en boter toe, en laat je de melk weg.

recept voor carrot cake muffins

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.