E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Deense gezelligheid: wat is Hygge?

We kunnen soms nog best wel iets leren van de inwoners van Scandinavië. Bijvoorbeeld over hygge: een gewoonte waar we je graag meer over vertellen (inclusief lekkere Deense recepten).

hygge

Wat is hygge?

Eerder schreven we al eens over fika: een Scandinavische koffiepauze met lekkernijen. Maar we voegen daar nog een Scandinavisch gebruik aan toe: het Deense hygge. Het staat ongeveer voor gezelligheid, samenzijn, welzijn en een fijne tijd hebben. Maar eigenlijk is het vooral een gevoel dat je ergens bij hebt: bijvoorbeeld bij een fijne picknick met vrienden, een mooie fietstocht of met een boek en wat (zelfgebakken!) lekkers op de bank.

Wat kun je eten tijdens hygge?

En die gezelligheid en rust creëer je natuurlijk ook met het bakken van iets lekkers. Bij een Deens gebruik horen Deense baksels. Koffiebroodjes, krakelingen en pistachegebak bijvoorbeeld.

Deense broodjes met abrikoos Deens broodje abrikoos

Deens deeg, pistache, banketbakkersroom en fruit. Dat klinkt alleen als een heerlijke combinatie.

Het recept

Deense krakelingen

Dit recept is geïnspireerd op Hygge. Sarena maakt Deense krakelingen. Wel met haar eigen draai, namelijk met een zelf bedachte vulling met walnotenspijs en cranberryjam. De glazuurlaag is van vanilleglazuur met stukjes walnoot en wat gesuikerde cranberry’s.

Het recept

Pistache en honing gebak

Pistache kun je heel goed verwerken in je baksels. We zetten al eens eerder een aantal heerlijke baksels met pistache op een rijtje. Dit gebakje maak je van Deens deeg in combinatie met honing. Er staat in het recept nóg een lekker recept, namelijk: monchou, walnoot en vijgen gebak. Ook zeker het proberen waard!

Het recept

Kanelsnegle kaneelbroodjes

Dat is het Deense woord voor kaneelbroodjes. Heerlijk om zelf te maken, en daarna op te eten tijdens een picknick of je lunchpauze op je werk. Echt een moment om jezelf te verwennen met iets lekkers.

Het recept 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.