
Ben jij ook al zo lekker in de vakantiestemming? De zomer komt eraan, dus we maken ons massaal weer klaar voor een reis naar het zuiden. Wil je alvast in de mediterrane sferen komen? Of blijf je lekker thuis en wil je de vakantie in huis halen? We brengen Frankrijk en Italië samen in één toetje: Tiramisu met madeleines! Dit is hoe het het maakt.
Lange vingers vs. madeleines
Traditioneel wordt tiramisu gemaakt met lange vingers. Dat is niet voor niks, want deze klassieke koekjes smaken overheerlijk in tiramisu. Maar ben je toe aan een beetje variatie in de keuken? Ga dan de uitdaging aan en maak de tiramisu de volgende keer met (zelfgemaakte) madeleines!
Het grote verschil tussen de 2? De structuur. Lange vingers zijn lekker bros, maar worden een beetje cake-achtig als je ze drenkt in de koffie. Madeleines zijn al kleine cakejes en zuigen zich ook lekker vol als je ze in de koffie doopt. Maar de structuur blijft iets steviger. Een goeie afwisseling met de romige mascarpone vulling van de tiramisu.
Tiramisu met madeleines
Dan blijft natuurlijk de grootste vraag: hoe maak je dit heerlijke dessert? Allereerst heb je madeleines nodig. Die kun je zelf maken, maar ze zijn ook te krijgen bij een goede Franse bakker. Vervolgens kun je aan de slag met het recept hieronder.
Benodigdheden
- 12-15 madeleines
- 4 eieren
- 75 gram suiker
- 250 gram mascarpone
- 125 milliliter slagroom
- 125 milliliter koffie
- 2 blaadjes gelatine*
- scheutje amandellikeur
- scheutje koffielikeur
- cacaopoeder
- Een ovenschaal of 6 glaasjes
Zo maak je het
Vulling
- Klop de eidooiers op met de suiker (de eiwitten heb je niet nodig).
- Doe wat koud water in een kommetje en wel daar de blaadjes gelatine in.
- Verwarm 50 milliliter slagroom in een pannetje en voeg daar de gelatine aan toe, roer alles goed door en laat het afkoelen.
- Klop de rest van de slagroom op samen met de mascarpone.
- Spatel hier rustig het eidooiermengsel door.
- Voeg naar smaak wat amandellikeur en koffielikeur toe.
- Als laatste meng je het gelatinemengsel erdoorheen.
* Gebruik je liever geen gelatine, dan kun je ook agar agar gebruiken.
Opbouw van de tiramisu met madeleines
- Gebruik hiervoor glaasjes of een mooie schaal.
- Doop een aantal madeleines in de koffie en leg ze naast elkaar in de schaal of glaasjes.
- Giet daar de helft van de vulling op en leg er weer wat gedoopte madeleines op.
- Giet de andere helft van de vulling erop en zet de glaasjes/schaal in de koelkast zodat het kan opstijven. Dit duurt ongeveer 2 uur.
- Om de tiramisu te versieren gebruik je wat cacaopoeder.
Alternatief voor madeleines
Maar wat als je nou geen vormpjes voor madeleines hebt? Dan kun je beter op zoek gaan naar een ander soort cake. Madeleines hebben echt die specifieke jakobsschelp-vorm nodig, om helemaal tot hun recht te komen. Je kunt deze tiramisu variatie ook prima maken met een andere cake! Ga dan voor een lekker luchtige, sponsachtige cake. Eentje die de koffie goed opneemt, maar niet uit elkaar valt als je het plakje in de koffie doopt. Wat je dus wil vermijden zijn cakejes als: muffins, cake op olie- of yoghurtbasis en te natte cakes. Die vallen namelijk wel uit elkaar, of worden te nat. Cakesoorten die je goed kunt gebruiken:
Biscuit
Een luchtige cake die goed vocht opneemt, maar stevig genoeg blijft. Zo bak je de beste biscuit:
Pound cake
Toch liever een stevigere basis? Dan kun je het beste gaan voor een pound cake! Snijd de cake in dunne plakjes en laat ze even weken in de koffie. Of bak deze pound cake en vervang de citroenen door 3 eetlepels koffie.
Brioche
Het komt misschien niet als eerste bij je op, maar met brioche kun je ook een heerlijke tiramisu maken! De sponsige structuur van het brood geeft precies wat je nodig hebt in dit toetje. Tip: snijd alvast plakken van het brood en laat het ietsje uitdrogen. Zo neemt brioche de koffie nog beter op.
Ook heel erg lekker: frisse citroen tiramisu! Hier vind je het recept.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.