E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is yuzu (en dit bak je ermee)

Yuzu is de vrucht van het moment! De frisse smaak werkt perfect voor elke recept waarin je een fris zuurtje nodig hebt. Dit bak je ermee!

yuzu-1920x1080

Ben je fan van frisse smaken in je baksels? Dan hebben wij dé tip voor jou! Probeer eens te bakken met de citrusvrucht yuzu.

Wat is yuzu?

Yuzu is een citrusvrucht die over het algemeen voorkomt in het oosten van Azië. Je vindt de vrucht bijvoorbeeld in China, Japan en Korea. Qua uiterlijk lijkt de vrucht erg op een citroen en qua smaak heeft het ook gelijkenissen. Maar yuzu is het beste te omschrijven als een kruising tussen citroen, limoen en een mandarijn. De smaak is minder hard en scherp dan de citroenen die we kennen. Daardoor is het een perfecte vrucht om mee te bakken!

Bakken met yuzu

Maar wat maak je dan met yuzu? Probeer bijvoorbeeld één van deze baksels.

Pien - Pien's Passievruchten Parade - meringuetaart1. Passievrucht meringuetaart met yuzu

Een variatie op de klassieke citroen meringuetaart. De smaak van yuzu combineert perfect met de passievruchten en witte chocolade.

Naar het recept

Esterhazy uit Tokyo2. Esterhazy

De esterhazy is een klassiek Hongaars taartje, vernoemd naar een prins. Een geweldig luchtig en gelaagd taartje met dit keer een frisse tegenhanger: yuzu.

Zo maak je het

3. Aardbeiencompote met yuzu

Ingrediënten

  • 10 gram agar
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram aardbeien
  • 20 stuks muntblaadjes
  • 80 gram citroensap
  • 40 gram limoensap
  • 60 gram yuzu-sap

Bereidingswijze

  • Snijd de aardbeien in kleine blokjes en hak de munt fijn.
  • Verwarm een pan met citroen-, limoen- en yuzu-sap samen met 80 gram water.
  • Meng suiker met agar, voeg toe aan het citroenmengsel, breng aan de kook en laat 2 minuten pruttelen.
  • Bekleed ondertussen een schaal met vershoudfolie, giet het mengsel erin en laat afkoelen in de koelkast.
  • Voeg tot slot, als het mengsel goed is afgekoeld, aardbei en munt toe.

Waar koop je yuzu?

Omdat deze vrucht vooral in Japan voorkomt en nog niet heel bekend is in Nederland, is het niet overal makkelijk te verkrijgen. Ook zit de vrucht vaak vol met pitjes, waardoor je er niet altijd veel sap uit kunt krijgen. Maar er is een oplossing! Bij verschillende toko’s is yuzusap namelijk vaak wel te krijgen en sommige groentespecialisten hebben de vrucht ook in hun assortiment. Daarnaast is er ook een trucje voor wanneer je echt geen yuzu(sap) kunt vinden: mix het sap van mandarijn, limoen, citroen en een klein beetje grapefruit en je komt ook aardig in de buurt van de smaak!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.