Terug

Stapelen maar!

Hoe maak je een nette opgestapelde taart?

laagjes_still_afl4_768_432

Een nette taart is het halve werk

Een prachtig uitziend baksel, netjes werken en zelfs een nette werkbank. Het wordt allemaal gewaardeerd in de tent door de jury. In de vierde week was het aan de kandidaten om een operataart te maken. En een spiegeltaart, met vijf lagen nog wel. Niet makkelijk, maar hoe krijg je nou een nette opgestapelde taart?

 

Niets te verbergen

Zowel de operataart als de 5-laagse spiegeltaart zijn opgebouwd in verschillende lagen. Al deze lagen moeten uiteindelijk in precies dezelfde vorm en grootte op elkaar gestapeld worden. Wanneer je de lagen afdekt met crème en marsepein kan je eventuele slordigheidsfoutjes helemaal wegwerken. Maar bij een ‘open’ buitenkant zie je alles. Met alle gevolgen van dien.

 

Risico’s

Je snijdt de vorm uit je biscuit en je begint met het stapelen van je taart. Wanneer je taart klaar is, snijd je nog één keer de randjes er af zodat alle lagen dezelfde vorm hebben. Maar niet zonder risico. Zachte lagen kunnen verzakken. En precies recht afsnijden is ook een kunst. Zo kan het zijn dat je eindigt je met een baksel waar je misschien toch niet zo gelukkig mee bent.

 

Er is hoop

Een ideaal hulpmiddel om een taart makkelijk, gelijkmatig én netjes op te bouwen is een taartring. Taartringen heb je in allerlei soorten en maten. Wanneer je een taartring gebruikt, kun je ten eerste heel makkelijk met de vorm je biscuit uitsteken. Deze hebben dan allemaal dezelfde vorm. Nu kun je starten met het opbouwen van de verschillende lagen. Je begint met het aanbrengen van een laagje bakpapier of folie in de ring tegen de rand.

 

Opbouwen

Dikke lagen of dunne lagen. Biscuit, room, crèmes, fruit, bavaroise; stuk voor stuk bouwstenen voor een laagjestaart. Er kan zoveel worden gevarieerd als je zelf wilt. Houd wel rekening met het gewicht en de stabiliteit van de lagen. Biscuit is erg fijn als basis. Een dunne laag biscuit is licht van gewicht en blijft goed in vorm. Wil je zwaardere crème lagen en lichtere roomlagen combineren? Dan is het slim om de lichtere lagen boven de zwaardere lagen plaatsen. Zo beperk je eventueel verzakkingsgevaar aanzienlijk.

 

Koelen

Een andere goede truc is om tussendoor je taart goed te koelen. Zeker als je met zachte crèmes werkt is dat erg handig. De crèmes blijven zo mooi stevig en gelijkmatig. Bovendien zorgt dit er ook tijdens het aansnijden voor dat alles intact blijft.

 

Aan de slag

Wil jij zelf een gestapelde taart maken? Maak dan bijvoorbeeld Merry Cherry Opera van Emma, Opera uit het verre Oosten van Francis of Passievrucht Tango van Alper.

Veel bakplezier!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.