E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Heel Holland Bakt de wereld rond

In Nederland kunnen we geen genoeg krijgen van Heel Holland Bakt. In welke landen zenden ze het programma nog meer uit? En hoe gaat de bakwedstrijd er in andere landen aan toe? Dat lees je hier!

The_Great_British_Bake_Off_S13_Group_Shot_004 BW

Televisiekijkend Nederland kan al 11 seizoenen lang genieten van Heel Holland Bakt. In de zoektocht naar ‘De Beste Thuisbakker van Nederland’ worden de overheerlijke baksels uit de tent geproefd door Janny en Robèrt. Presentator André prikt ook graag een vorkje mee. De tent stond vroeger op Landgoed Broekhuizen, maar is na het vierde seizoen verhuisd naar Landgoed Maarsbergen. Maar Nederland is niet het enige land waar Heel Holland Bakt wordt uitgezonden. Hoe gaat deze bakwedstrijd er in andere landen aan toe? In welke landen staat de tent en wie mogen alle baksels proeven? Je leest het hier!

Great British Bake Off scones

Het grote succes van deze bakwedstrijd begon in Engeland. De eerste aflevering, waarin 10 fanatieke thuisbakkers in de tent streden om de titel ‘beste thuisbakker’, werd uitgezonden in 2010. In het eerste seizoen verhuisden de cameraploeg, jury en thuisbakkers elke week van stad naar stad, maar vanaf seizoen 2 staat de baktent op een vaste locatie. Noel Fielding, Paul Hollywood en Prue Leith zijn niet meer weg te denken uit de tent en proeven zorgvuldig alle baksels. Ook Engels bakken?

zo maak je Scones met lemon curd

Bake Off Vlaanderen Susan - Niet getwijfeld over België - ontbijttafel

Sinds 2017 hebben ook onze zuiderburen hun passie voor bakken ontdekt. In België staat de tent, waarin 10 thuisbakkers met elkaar de strijd aangaan, op Kasteeldomein Groenenberg. Maar dit is niet altijd zo geweest. De eerdere seizoenen van Bake Off Vlaanderen zijn opgenomen op Domein Villers, in de Koninklijke Villa en het Rubenskasteel. En wie al die lekkere baksels mogen proeven? Dat zijn hofleverancier Herman van Dender en culinair auteur Regula Ysewijn. Wil je zelf aan de slag gaan met de lekkerste Belgische baksels? Probeer dan eens één of meerdere lekkernijen van deze Vlaamse ontbijttafel.

Vlaamse ontbijttafel

Das Große Backen Schwarzwalder Michiel

Net zoals in Nederland, kunnen de Duitse kijkers ook al 11 seizoenen lang genieten van deze bloedstollende bakwedstrijd. De welbekende baktent staat ook bij onze oosterburen op een landgoed met een kasteel in Nuthe-Urstromtal. Wat de Duitse versie anders maakt dan de Nederlandse is dat de jury bestaat uit maar liefst 3 banketbakkers. Met dit recept voor een heerlijke Schwarzwälder Kirschtaart waan je jezelf even in de Duitse baktent. 

Schwarzwälder special

Bake Off Italia

Cannoli van Robèrt

In Italië hebben de kijkers mazzel, het laatst uitgezonden seizoen van Bake Off Italia bestaat uit maar liefst 15 afleveringen! Het concept van het televisieprogramma is bijna hetzelfde als in Nederland, met een paar kleine verschillen. De meesterbakker wint in Italië namelijk geen speldje, maar een blauw schort én een geheim voordeel voor de volgende opdracht. Loopt het water je al in de mond? Probeer dan eens deze cannoli met een vulling van witte chocolade ganache.

Cannoli

Le Meilleur Patissier Croissantdeeg

Ook in Frankrijk is de bakwedstrijd al 11 seizoenen lang razend populair. Na de 3 opdrachten overlegt de jury, vaak samen met een VIP-jurylid, wie het beste heeft gebakken en wie de tent helaas moet verlaten. Maar vanaf seizoen 11 kan de afvaller zichzelf terugbakken in de wedstrijd. In deze aparte wedstrijd, beter bekend als La Cuisine Secrete, nemen de afvallers van de bakwedstrijd het tegen elkaar op. Degene die deze wedstrijd wint, mag na een aantal weken weer in de tent aan de slag. Trek gekregen in een Franse lekkernij? Bak dan met dit recept de lekkerste croissants!

Croissantdeeg

Bake Off España Portugees gebakje: De Pastel de nata

Ondanks de populariteit van de bakwedstrijd, is het programma slechts 1 seizoen te zien geweest op de Spaanse televisie. Dit seizoen werd gepresenteerd door Jesús Vázguez, de jury bestond uit Betina montagne, Dani Álvarez en Miquel Guarro. In 2021 werd er een nieuwe variant van het bakprogramma gepresenteerd: Celebrity Bake Off Spain. In dit programma gaan bekende, Spaanse amateurbakkers de strijd met elkaar aan. Dit is een groter succes en wordt sinds 2021 jaarlijks uitgezonden.

Pastel de nata

Den Store Bagedyst

In Scandinavië is het bakprogramma ook een groot succes. Hoewel de Deense variant heel erg lijkt op de Nederlandse bakwedstrijd, had het programma in de eerste paar seizoenen maar liefst 2 presentatoren. De jury daarentegen bestond wel uit 2 personen, zoals wij gewend zijn. Vanaf seizoen 5 vinden de opnames van de bakwedstrijd plaats in het kasteelpark van Clausholm, natuurlijk in de welbekende witte tent.

Hela Sverige Bakar kaneelbroodjes

Niet alleen in Denemarken is de bakwedstrijd een veelbekeken televisieprogramma, ook in Zweden is het populair. De eerste aflevering in 2014 had meer dan 750.000 kijkers. Daarmee was het een kijkcijferrecord voor de televisiezender die het programma uitzond. Een jaar later won het programma Het Kristal 2015, een belangrijke televisieprijs in Zweden. Ook de Zweedse variant is een beetje anders dan de Nederlandse variant. Er doen namelijk niet 10, maar 12 fanatieke thuisbakkers mee. Doe je ogen dicht, neem een hapje van je zelfgemaakte kaneelbroodjes en het lijkt net alsof je in Zweden bent.

Kaneelbroodjes

The Great Australian Bake Off

De populaire bakwedstrijd gaat in 2013 ook de Grote Oceaan over, helemaal naar Australië. Het programma is al 7 seizoenen lang op televisie te zien en is op 3 verschillende locaties opgenomen. Van 2013 tot 2015 op een landgoed in Victoria, van 2015 tot 2017 in een monumentaal ziekenhuis in Sydney en na 2017 is de baktent verhuisd naar een andere plek in Sydney. Het achtste seizoen van The Great Australian Bake Off zal in 2024 te zien zijn. Op zoek naar een fris dessert, afkomstig uit Australië? Bak dan eens deze fruitige pavlova.

Pavlova met rood fruit

The Great South African Bake Off

In The Great South African Bake Off strijden 10 gepassioneerde thuisbakkers tegen elkaar in een reeks uitdagende bakopdrachten om de titel ‘Beste Thuisbakker’ te winnen. Wekelijks worden de kandidaten uitgedaagd in een signatuuropdracht, technische opdracht en spektakelstuk. De deskundige jury bestaat uit chefkok Siba Mtongana en eigenaar van de Zuid-Afrikaanse chef-academy Paul Hartmann.

The Great American Baking Show Een stuk taart versierd als cartoon cake.

Na het succes van The Great British Bake Off, is in 2013 de eerste aflevering van The Great American Baking Show te zien. Het eerste seizoen werd gepresenteerd door Jeff Foxworthy, met Paul Hollywood en Marcela Valladolid als juryleden. Wat deze jury zo bijzonder maakt? Paul Hollywood zit ook in de jury van The Great British Bake Off. Na een aantal seizoenen niet op televisie te zijn geweest, kunnen de Amerikaanse televisiekijkers sinds 2022 weer genieten van de spannende bakwedstrijd.

Zelf aan de slag met een typisch Amerikaanse taart? Probeer dan deze cartoon cake!

Cartoon cake

The Great Canadian Baking Show

In Canada is het daverende succes van de bakwedstrijd ook niet onopgemerkt gebleven. Op 1 november 2017 was de eerste aflevering van ‘The Great Canadian Baking Show’ te zien op televisie. Na 3 reguliere seizoenen, waarin 10 fanatieke thuisbakkers de lekkerste baksels uit de oven toverden, werd er in 2019 een speciale feestdagen editie uitgezonden. Tijdens deze aflevering namen 4 bakkers uit eerdere seizoenen het tegen elkaar op. Dit bleek een grote hit, waardoor deze speciale editie ook in 2021, 2022 en 2023 te zien was.

El Gran Pastelero

Sinds 2021 is de spannende bakwedstrijd ook op de Mexicaanse televisie te zien. Deze variant is nét even iets anders dan dat wij gewend zijn. In de Mexicaanse bakwedstrijd doen geen fanatieke thuisbakkers mee, maar duiken bekende Mexicanen de tent in om hun bakvaardigheden te laten zien.

Aruna - Braziliaanse PolonaiseBake Off Brasil: Mão na Massa

Tot slot kunnen ook wel stellen dat ze in Brazilië groot fan zijn van de bakwedstrijd. In dit land hebben ze maar liefst 5 verschillende edities: Bake Off-Celebridades, Junior Bake Off Brasil, Bake Off Brasil: a Careja do Bolo, Bake-off SBT en de reguliere variant. Zowel in Bake Off-Celebridades als in Bake-off SBT gaan bekende amateurbakkers de strijd met elkaar aan. Het verschil zit in het aantal afleveringen, Bake Off-Celebridades bestaat uit 8 uitzendingen en Bake-off SBT bestaat uit 1 aflevering. In Junior Bake Off Brasil nemen de kleine bakkermakkers het tegen elkaar op. Bake Off Brasil: a Careja do Bolo is een compilatieshow, waarin memorabele fragmenten uit de reguliere editie worden uitgezonden.

Ook lekker Braziliaans bakken? Maak deze Braziliaanse Polonaise met mango en passievrucht!
Recept voor Braziliaanse Polonaise

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.