E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het verschil tussen zelfrijzend bakmeel, tarwemeel en bakpoeder

Zelfrijzend bakmeel of toch tarwemeel? Er lijkt misschien weinig verschil in te zitten, toch kun je ze niet voor dezelfde baksels gebruiken. En hoe gebruik je bakpoeder? Zo zit het!

Meel

Veelgebruikt tijdens het bakken: zelfrijzend bakmeel, tarwemeel en bakpoeder. Wat is het verschil en wat doen ze precies met je baksel?

Zelfrijzend bakmeel of bloem?

Zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder en een snufje zout. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis, dan kun je het dus ook makkelijk zelf maken. Het heeft een rijzende werking.

Bloem of meel?

Tarwemeel of tarwebloem? Daar zit ook nog weer een verschil tussen. Tarwemeel wordt van tarwekorrels gemalen en is wat grover. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor het bakken van volkorenbrood. Wanneer je het fijner maakt of zeeft krijg je tarwebloem. Dat is dan weer geschikt voor muffins, cakes of koekjes.

Volkorenbroodjes

Basisrecept voor muffins

Bakpoeder

Bakpoeder is een kant-en-klaar product dat zuur bevat. Het heeft een rijzende werking én zorgt voor luchtigheid in je baksels. Vandaar dat het ook in zelfrijzend bakmeel verwerkt wordt.

Andere soorten meel

Tarwemeel en -bloem worden van tarwe gemaakt, maar er is een heel assortiment meelsoorten dat van andere graansoorten is gemaakt. Bijvoorbeeld gerstemeel, havermeel (dat kun je zelf maken door havermout fijn te malen), roggemeel en speltmeel. Door het gebruik van de verschillen soorten meel, krijg je elke keer weer een ander soort brood.

Op zoek naar een glutenvrij alternatief?

Tips voor Glutenvrij bakken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.