E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken met amandelmeel

Amandelmeel is een graag geziene gast in de bakkeuken en een fijn product om altijd in de voorraadkast te hebben. Hoe gebruik je amandelmeel en wat maak je er mee?

Amandelmeel

Bakken met amandelmeel

Amandelmeel is een graag geziene gast in de bakkeuken en een fijn product om altijd in de voorraadkast te hebben. Het is een goede vervanger voor gewone bloem, een smakelijke toevoeging aan je baksels en bovendien helemaal glutenvrij en koolhydraatarm. Hoe gebruik je amandelmeel en wat maak je ermee?

 

Wat is amandelmeel?

AmandelmeelAmandelmeel is niets meer en niets minder dan fijngemalen blanke, ongeroosterde amandelen. De amandelen worden eerst kort geblancheerd, zodat het bruine vliesje makkelijk loslaat. Daarna worden ze gedroogd en vervolgens fijngemalen.

Amandelmeel heeft een romige milde smaak en is daarom een smaakvolle toevoeging voor je baksels. Bovendien is het rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vitamine B. Het is arm aan koolhydraten en helemaal glutenvrij. Als je een speciaal dieet volgt, kan amandelmeel dus een goed alternatief zijn voor gewone bloem.

Je kunt amandelmeel tegenwoordig bijna overal kopen, maar zelf maken kan ook. Daarvoor hoef je alleen maar blanke amandelen of amandelschaafsel fijn te malen in de keukenmachine. Maal tot je een fijne, korrelige structuur hebt. Let op dat je niet te lang maalt, want dan komen de vetten in de amandelen vrij en krijg je amandelpasta. Ook hartstikke lekker, maar dan kun je het niet meer gebruiken als meel.

 

Hoe vervang je bloem door amandelmeel?

BloemsoortenJe kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft. Als je niet glutenvrij hoeft te eten, adviseren we je om ongeveer de helft van de bloem te vervangen door amandelmeel. Je behoudt dan de luchtigheid die bloem aan je baksel geeft, maar krijgt de rijke smaak en smeuïgheid van de amandelen.

Voor het vervangen van bloem door amandelmeel kun je ongeveer de verhouding 1 = 1,5 aanhouden. 1 cup bloem, is 1,5 cup amandelmeel.

Als je zelf amandelmeel maakt, kun je ook nog experimenteren met de samenstelling van je meel. Vervang bijvoorbeeld eens de helft van de amandelen door hazelnoten of pistache. Ook lekker!

Andersom vervangen zouden we trouwens niet aanraden. Als amandelmeel standaard in een recept wordt vermeld, dan is dat met een reden. Het voegt smaak en structuur toe. Vervang het in dat geval dus niet zomaar door gewone bloem.

 

Wat bak je ervan?

Amandelmeel kan een fijn variatie ingrediënt zijn, maar het is ook een basisingrediënt voor een aantal bak-klassiekers. Amandelmeel vormt bijvoorbeeld de basis voor macarons, tartelettes, financiers en frangipane. En je hebt de term ‘broyage’ vast ook weleens voorbij zien komen. Het is een mengsel van gelijke delen poedersuiker en amandelmeel.

 

Tartelettes

TartelettesTartelettes zijn kleine feestelijke Franse taartjes die worden gemaakt van een pâte sablée, een zanddeeg. Voor dit deeg gebruiken we het liefst niet alleen bloem, maar ook amandelmeel en – in het geval van zoete tartelettes – poedersuiker. Dit zorgt voor een lekker krokant taartje en een goed plakkerig deeg.

Macarons

MacaronsMacarons bestaan in de basis uit amandelmeel. Hiervoor wil je zo fijn mogelijk meel gebruiken, daarom kan het wijs zijn om je amandelmeel nog even te zeven voordat je het gebruikt. Dit haalt de grote stukjes noot er uit en dat zorgt voor een mooi strak resultaat.

Frangipane

Galette des RoisFrangipane is een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem. Je kunt het gebruiken als vulling in een taartje en meebakken in de oven. De traditionele Driekoningentaart – de zogenaamde Galette des Rois – wordt gemaakt met frangipane. Maar bijvoorbeeld ook deze notentaartjes met karamel.

Glutenvrij

CitroenkoekjesZoals gezegd is amandelmeel volledig glutenvrij. Fijn als je glutenvrij moet of wilt eten. Je kunt er hele lekkere citroenkoekjes van maken. Of een amandelcake met frambozen-mascarponevulling.

Meer receptinspiratie

TiramisutaartKun je geen genoeg krijgen van bakken met amandelmeel? We hebben nog veel meer lekkere recepten. Wat dacht je van gezonde ontbijtmuffins, een perencake met karamelsaus of een tiramisutaart?

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.