E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Lekker en makkelijk: kerstman en kerstboom pannenkoeken

Maak deze vrolijke pannenkoeken voor een extra feestelijk kerstontbijt of voor een kidsproof kerstdiner. Makkelijk gemaakt, groot succes!

pannekoeken

Niet alleen tijdens het kerstdiner, maar ook bij het kerstontbijt kun je uitpakken! Ideaal om tijdens het kerstdiner te bakken voor kinderen die je niet blij maakt met een uitgebreid driegangen diner. Of serveer ze als ontbijt voor een vrolijke start van de dag. Serveer deze vrolijke kerstman en kerstboom pannenkoeken en je scoort gegarandeerd punten. Kinderen kunnen natuurlijk helpen versieren. Zo maak je ze!

Kerst pannenkoeken

Deze vrolijke kerst pannenkoeken versieren we met slagroom en vers fruit (voor de vitamientjes). We gebruiken het oud-Hollandse recept dat Janny maakte voor MAXVandaag. Als je liever iets voedzamers serveert, kies dan voor een recept met banaan, havermout of spinazie. We hebben 4 gezonde varianten voor je op een rij gezet. Hiermee bak je iets kleinere en dikkere pannenkoekjes, die je net zo goed kunt versieren.

4x gezonde pannenkoekjes

Tips

Het lijkt bijna onvermijdelijk als je pannenkoeken gaat bakken: het eerste exemplaar komt altijd als een verfrommeld hoopje deeg uit de pan. “Hoort erbij!” horen we je denken. En die mislukte frommel is natuurlijk ook heel lekker om op te snoepen tijdens het bakken. Maar het hóéft niet! We leggen je uit hoe je voorkomt dat die eerste pannenkoek mislukt.

Voorkom de mislukte pannenkoek

Ook Janny heeft nog een paar tips voor je op een rij gezet, die zorgen voor een succesformule:

  • Dit recept bevat een extra ei voor een luchtiger beslag.
  • Mix het beslag niet te lang, want dat maakt de pannenkoeken taaier.
  • Laat het beslag na het maken even rusten voor een luchtig resultaat.
  • Geen zin om te wachten en gelijk aan de bak? Dan kun je een beetje bakpoeder aan het beslag toevoegen voor luchtigheid.
  • Voeg een beetje gesmolten boter toe aan het beslag, daardoor plakken je pannenkoeken minder snel vast aan de pan.

Recept

Dit heb je nodig

Pannenkoeken

  • 375 gram bloem
  • 4 eieren
  • 750 milliliter melk
  • Snufje zout
  • Optioneel: klontje gesmolten roomboter

Garnering

  • 250 milliliter slagroom
  • 30 gram poedersuiker
  • Aardbeien
  • Kiwi’s
  • Pure chocoladecallets
  • Sprinkles (stervormig) of eetbare glitter

Zo maak je het

Pannenkoeken

Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek hierin de eieren en voeg een klein beetje melk toe. Roer door elkaar terwijl je de rest van de melk en wat zout toevoegt. Voeg ook de gesmolten boter toe aan het beslag. Laat het beslag een half uurtje rusten, voordat je begint met bakken. Bak de pannenkoeken in een combinatie van olie en boter aan beide kanten goudbruin.

Garnering

Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Schil en was het fruit.

  • Voor de kerstman: Halveer de aardbeien. Smeer met de achterkant van een lepel in krullen een dunne laag slagroom over de pannenkoek. Laat een vakje open voor het gezicht. Maak van 2 chocoladecallets oogjes en van een klein puntje aardbei een neus. Maak van de halve aardbeien een mooie kerstmuts en voeg een dot slagroom toe voor de pluim. Versier de pannenkoek met sprinkles of glitter.
  • Voor de kerstboom: Snijd de kiwi’s in de lengte in plakjes. Halveer een aardbei en steek er met een koekuitsteker een stervorm uit. Smeer een dun laagje slagroom over de hele pannenkoek. Leg daar schuin tegen elkaar de plakjes kiwi op in de vorm van een kerstboom. Leg de stervormige aardbei bovenaan de boom als piek. Versier de pannenkoek met sprinkles of glitter.

Pannenkoeken over?

Serveer ze met lemon curd!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.