E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Driegangen kerstdiner uit de oven

Bakfans opgelet! Weet jij wel raad met de oven? Dan is dit driegangen kerstdiner iets voor jou. Elke gang wordt bereid in de oven. Van pasteitjes tot Engelse pie en een kersttulband als dessert; met dit kerstmenu zit jij gebakken.

pasteitjes

Zoals een schoenmaker bij zijn leest moet blijven, zo blijven wij bakkers het liefst dicht bij de oven. Want daar weten we wel raad mee! Niet alleen om een taart te bakken, maar ook voor een heel driegangen kerstdiner draaien wij onze hand niet om. Dit kerstmenu is van en voor echte bakfans. Met een voor-, hoofd- en nagerecht uit de oven. Dat is niet alleen leuk om te maken, maar ook makkelijk voor te bereiden, zodat jij tijdens het kerstdiner gezellig met je gasten aan tafel kunt zitten.

Pastei Voorgerecht: pasteitjes

Als voorgerecht staat een echte kerstklassieker op het menu: pasteitjes! Dit ronde bladerdeegbakje vul je traditioneel met ragout. Je kunt zelf kiezen welke vulling je lekker vindt voor jouw kerstdiner. Ga je voor de klassieke kipragout of liever een vegetarische versie met champignons? De pasteibakjes kun je kant-en-klaar kopen, maar echte bakkers bakken ze zelf goudbruin. Robèrt laat je stap-voor-stap zien hoe je ze maakt.

Hoe bewaar je afgebakken pasteitjes?

Het voordeel van pasteitjes is dat je ze heel makkelijk van tevoren kunt maken. Dat scheelt je een hoop stress tijdens het kerstdiner zelf. Afgebakken pasteibakjes bewaar je luchtdicht in een trommel. Ze blijven zeker een paar dagen goed, maar kunnen wat zachter worden. Invriezen kan ook. Verpak de pastei luchtdicht en leg een stukje bakpapier tussen de afzonderlijke bakjes om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven. In de vriezer blijven ze 2 maanden goed.

Hoe warm je pasteitjes op?

Pasteitjes zijn een beetje warm het allerlekkerst. Als je pastei hebt voorbereid en bewaard, dan piep je ze op door ze een paar minuten in een oven van 180 graden te zetten. Paseitjes uit de vriezer hoef je niet eerst te ontdooien, je zet ze voor 10 minuten in de oven op 180 graden.

Pasteitjes maken met Robèrt

Beef WellingtonHoofdgerecht: Engelse pie

Een recept dat natuurlijk niet mag ontbreken bij een kerstdiner uit de oven is de kerstklassieker Beef Wellington! Dit gerecht maak je van ossenhaas in een jasje van duxelles (fijngehakte paddenstoelen met kruiden), flensjes en bladerdeeg. Een recept voor de ervaren bakker, maar als hij goed lukt zet je wel een echte showstopper op tafel. Voor een rustig kerstdiner, bereid je dit recept een dag van tevoren. Bak hem nog niet af, maar bewaar hem goed strak verpakt in de koelkast. Laat het pakketje ongeveer 45 minuten op kamertemperatuur komen voordat je jouw Beef Wellington afbakt.

Beef Wellington

postzegel pieVegan pie

Als je geen vlees eet, dan kun je een vegan pie serveren tijdens het kerstdiner. Hij is gevuld met een curry van tofu en ui en je kunt er een lekkere mangochutney bij serveren. Het deeg, de vulling en de chutney kun je makkelijk van tevoren maken. Stel de pie samen en bak hem af vlak voor het kerstdiner.

Vegan pie
TulbandNagerecht: Kersttulband

Om het kerstdiner feestelijk af te sluiten, serveren we als toetje een echte kersttulband! Dat is een relatief makkelijk baksel waar je weinig poespas voor uit de kast hoeft te trekken. Door de bijzondere vorm ziet dit gebakje er meteen enorm feestelijk uit. De tulband kun je al een paar dagen voor het kerstdiner voorbereiden en afbakken. We hebben onze favorieten op een rij gezet, zo kun je zelf kiezen welk exemplaar je het lekkerst lijkt.

Hoe kun je een kersttulband bewaren?

Laat je afgebakken tulband goed afkoelen en verpak hem daarna luchtdicht. Buiten de koelkast blijft hij ongeveer 5 – 6 dagen goed. Je kunt de tulband ook invriezen. Verpak hem wederom goed luchtdicht, in de vriezer blijft hij zo’n 3 maanden goed. Bekijk hier een fijn basisrecept en lekkere kerstvariaties.

Kersttulband recepten

Kerstdiner à la Janny

Onze Janny weet wel wat lekker is. Speciaal voor MAXVandaag maakte zij een kleurrijk driegangen kerstdiner voor 2 personen. Leuk als je op zoek bent naar een alternatief voor bovenstaande ideeën. Voor het kerstmenu van Janny heb je geen oven nodig. Bekijk hier haar recepten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.