Deze week staat helemaal in het teken van laagjes! Voor de 6 overgebleven bakkers betekent dat een nieuwe uitdaging, want laagjes maken vraagt om precisie, techniek en een flinke portie geduld.
Je ziet deze uitzending op zondag 24 november vanaf 20.25 uur op NPO 1. Heb je de uitzending gemist? Terugkijken kan hier!
Millefeuille
De bakkers beginnen deze week met een millefeuille, het Franse zusje van de tompouce. De naam van dit gebakje betekent letterlijk “1000 laagjes”. Een uitdaging die natuurlijk niet mag ontbreken deze week. Maar wat maakt een millefeuille nu anders dan een tompouce? Het verschil zit ‘m in de laagjes bladerdeeg. Een tompouce heeft 2 lagen bladerdeeg en een millefeuille heeft er 3. Maar naast de Franse en Nederlandse variant zijn er talloze smaakvariaties te bedenken, zelfs hartige. Robèrt: “Wat we graag willen zien is de luchtigheid én brosheid van het bladerdeeg.”
Millefeuille recepten
Medovik
Voor de technische opdracht maken de bakkers een Medovik, oftewel een Oost-Europese honingtaart. Het geheim van deze taart? Laagjes deeg, op smaak gebracht met honing en rozenwater, afgewisseld met zure room. Maar, zoals Robèrt zegt, het draait allemaal om de techniek. “De bakkers moeten het deeg eerst au bain-marie garen, daarna kort bakken en vervolgens de taart laagje voor laagje opbouwen.” Alsof dat nog niet genoeg is, moeten de bakkers ook een chocolade decoratie maken in de vorm van een honingraat.
Gekantelde laagjes taart
Het spektakelstuk van deze week is een gekantelde laagjes taart. Een technische én creatieve uitdaging, waarbij de bakkers slim te werk moeten gaan. “Het biscuit en de crème moeten precies goed zijn,” benadrukt Robèrt. “Niet te slap, want dan stort de taart in. Maar ook niet te stevig, want dat is niet lekker.” De 6 overgebleven bakkers staan voor een flinke klus. Lukt het hen om de taarten netjes gekanteld en goed van smaak te presenteren aan de jury?
Gekantelde laagjes taarten recepten
Gekantelde taart van Antoinette
Niels
In aflevering 5 verlaat Niels de tent, hij blikt terug op zijn deelname aan Heel Holland Bakt. “Vanaf het eerste moment voelde ik mij volledig thuis in de tent. Eigenlijk was het bakken een hinderlijke onderbreking van een bijzonder gezellig weekend!”
Achter de schermen bij Heel Holland Bakt
Wie doet de afwas, waarom dragen de kandidaten geen haarnetje en waar staat de tent van Heel Holland Bakt? We geven je hieronder antwoord op al je vragen!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.