E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Wat zijn de verschillen tussen filodeeg, loempiavellen en rijstvellen?

Wanneer je loempia’s wil gaan maken, kun je kiezen voor filodeeg, loempiavellen of rijstvellen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze 3? En wat gebruik je wanneer? We leggen het je uit.

filodeeg-shutterstock_2126855399-950x550

Loempiavellen, filodeeg, rijstvellen, je kunt ze allemaal gebruiken voor verschillende soorten loempia’s. Vooral de eerste 2 lijken erg op elkaar. Maar ze verschillen wel degelijk. We benoemen wat de verschillen zijn en waar je welke soort loempia het beste mee kunt maken.

Wat is filodeeg?

Filodeeg ken je misschien wel als hele dunne, lange bladeren. Het deeg wordt gemaakt van bloem, water en olie. Waar bladerdeeg nog opbolt en meerdere laagjes heeft, is dat bij filodeeg niet het geval. Het is dan ook een stuk minder vet dan bladerdeeg. Er zit geen boter in, wat bij bladerdeeg essentieel is. Omdat filodeeg minder bladert, worden vaak meerdere lagen op elkaar gebruikt. Wanneer je filodeeg bakt in de oven of frituur, wordt het ontzettend knapperig.

Het werken met filodeeg is altijd wel even een klusje. De meeste supermarkten hebben filodeeg in het vriesvak liggen. Doordat het zo dun is, breekt het heel erg snel. Daarnaast droogt het ook snel uit. Laat het rustig ontdooien, onder een (licht) vochtige theedoek. Zorg dus dat je alles klaar hebt staan, voordat je met filodeeg aan de slag gaat.

Wat zijn loempiavellen?Loempiavellen.

Loempiavellen zijn net zoals filodeeg, dunne doorzichtige vellen. Alleen worden loempiavellen gemaakt van rijstmeel en water. Het grote verschil met filodeeg is dat deze vellen minder snel scheuren. Daarom is het makkelijker om te werken met loempiavellen.

Ook loempiavellen kun je uit de diepvries krijgen, meestal in grote aantallen. Net zoals filodeeg drogen deze vellen snel uit. Laat ze ontdooien in hun eigen plastic of onder een (licht) vochtige doek. Wil je ze gaan vullen? Zorg dan dat de vulling goed droog is. Bewaar de loempia’s daarna op een droge doek, anders kunnen de vellen vast blijven plakken aan de plank.

Wat zijn rijstvellen?Rijstvellen.

Rijstvellen zijn net weer anders dan de hierboven genoemde soorten. Dit zijn dunne, harde vellen die gemaakt worden van rijstmeel, tapiocazetmeel, water en zout. Deze liggen niet in het vriesvak, maar bij de rest van de Aziatische ingrediënten. Het zijn ronde vellen en lijken soms wat op papier. Daarom wordt het ook wel rijstpapier genoemd.

Rijstvellen moet je even onder de kraan houden, om ze iets zachter te maken. Doe dit maximaal 10 seconden per vel. Daarna kun je ze vullen. Ze kunnen zo rauw gegeten worden, maar in de pan aanbakken kan ook. Dan wordt het wat knapperiger.

De verschillen nog even op een rij

  • Filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie. Loempiavellen worden gemaakt van rijstmeel en water. Rijstvellen worden gemaakt van rijstmeel, tapiocazetmeel, water en zout.
  • Filodeeg en loempiavellen lijken erg op elkaar, maar loempiavellen breken minder snel. Dat maakt het werken een stuk gemakkelijker.
  • Filodeeg en loempiavellen haal je (meestal) uit de vriezer. Laat ze goed ontdooien, anders droogt het uit. Rijstvellen liggen in het normale schap van de supermarkt. Je maakt ze even nat onder de kraan en daarna kun je ze vullen.

Wat kun je het beste maken met deze verschillende soorten vellen?

Gefrituurde loempia's.We noemen het al gauw loempia’s, maar er zijn verschillen tussen (Vietnamese) spring rolls, loempia’s en summer rolls. Loempia is eigenlijk een verzamelnaam voor deeg gevuld met diverse ingrediënten, opgevouwen of opgerold als een envelopje.

4 tips voor het maken van loempia’s

Spring rolls worden met filodeeg of loempiavellen gemaakt. Deze worden gefrituurd, in de oven of de pan gebakken. Summer rolls worden met rijstvellen gemaakt. Deze worden over het algemeen alleen even nat gemaakt en daarna zo gegeten. Je kunt ervoor kiezen om ze even in de pan te bakken, dan worden ze iets knapperiger.Gevulde rijstvellen.

MAX Vandaag heeft het recept voor loempia’s met rijstvellen.

Zelf loempiadeeg maken

Je kunt natuurlijk ook nog zelf het deeg maken voor loempia’s. Onze eigen Robèrt van Beckhoven laat in een video zien hoe je dat doet.

Loempia-les van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.