Terug

Loempia’s

Loempia's! Dunne flensjes gevuld met allerlei lekkers. Maar voordat ze de frituurpan ingaan moeten ze eerst nog netjes opgevouwen worden, je wilt natuurlijk niet dat je vulling uit de loempia verdwijnt. Robèrt laat je zien hoe je dat voorkomt.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Hartig
Goed te doen
(168) reviews

Ingrediënten

Beslag

  • 200 gram t65 bloem
  • 25 gram ei (een half ei)
  • 400 gram water

Vulling

  • 75 gram kipfilet
  • 1 el ketjap
  • ½ prei
  • ½ wortel
  • 200 gram taugé
  • 1 ei
  • ½ el kerrie
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel suiker
  • Zout en peper
  • Sambal badjak (naar eigen smaak)
  • Zonnebloemolie om te bakken

Bereidingswijze

Oorsprong van loempia’s

Loempia’s worden in het Engels ook wel springrolls genoemd. Die naam vindt zijn oorsprong duizenden jaren geleden. De eerste dag van de lente werd in het Chinese rijk gevierd met het eten van pannenkoekjes. Hoe verder je in de tijd komt, hoe luxer en gevulder de springrolls werden, tot hoe we ze nu kennen.

Benodigdheden

  • Pannenkoekenpan
  • Koekenpannetje
  • Frituurpan
  • Zeef
  • Vergiet
  • Kwastje
  • Draadspaan
  • Keukenpapier
  • Lepels
  • Vorken
  • Bakspray

Presentatie

  • Plank

Bereidingswijze

  • Doe het water bij de bloem en klop tot een glad beslag. Doe er daarna een half eitje bij.
  • Haal het beslag door een zeef (voor de klontjes) en zet koel.

 Vulling

  • Begin met de vulling. Snijd de kip in stukjes (kleine dobbelsteentjes) en meng met de ketjap en snuf zout.
  • Laat dit 10 minuten marineren.
  • Snijd de prei door de helft en daarna in smalle ringetjes (halve maantjes) en rasp de wortel.
  • Breng een pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
  • Blancheer de groente 3 minuten met het gekookte water, giet daarna af. Blus de groente vervolgens af met koud water en laat uitlekken.
  • Klop de eieren los. Gebruik naast het ei ook nog de helft die je over hebt gehouden van het beslag.
  • Bak de kip in de zonnebloemolie even aan en zet weg.
  • Bak de eieren in dezelfde pan als de kip tot roerei.
  • Neem de pan van het vuur, roer de kipstukjes door het ei, voeg de kerrie toe en laat afkoelen.
  • Voeg de groenten bij de kip en breng op smaak met mirin, suiker, zout, peper, sambal en ketjap. Tip: haal het nog even door een zeef, zo voorkom je dat er nog vocht in zit.

Loempia’s bakken

  • Pak nu de pannenkoekenpan en haal het beslag uit de koelkast.
  • Bak nu zo dun mogelijke flensjes van het beslag (middelgroot circa 20 cm diameter). Mislukt bij jou het eerste flensje ook altijd? Zo komt dat en dit kun je eraan doen! 
  • Ze kleuren nauwelijks, dus als ze gaar zijn is het goed.
  • Pak nu een flensje, bestrijk de randen met wat beslag (lijmmiddel) en leg er een schep vulling op, net onder het midden.
  • Vouw nu de zijkanten naar binnen, vervolgens de onderkant eroverheen en rol het pannenkoekje dan op tot een loempia. Druk de sluiting iets aan.
  • Frituur de loempia op 190 graden in circa 6 minuten per stuk aan beide kanten licht goudbruin. Je kan er drie tegelijk frituren. Haal het mandje eruit en leg dit juist op de loempia’s. Dan blijven ze op hun plek.
  • Presenteer op een plank.

4 tips voor het maken van loempia’s

Lees ze hier

Variatietip

Maak ook eens Vietnamese loempia’s. Die zijn wat kleiner van formaat. Vervang de taugé voor fijn gesneden witte kool en gebruik eventueel kipgehakt. Robèrt heeft nog een goede tip, snijd sowieso alle groenten nog iets fijner dan je normaal zou doen. Dat past beter bij het kleinere formaat. Nieuwsgierig hoe dit eruit ziet? Hij maakte ze in Tijd voor MAX. Kijk hier de uitzending terug.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.