E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo houd je je snijplank schoon

Heb je een lekkere taart of cake in de oven zitten, dan is het weer tijd voor een schone keuken en schoon bakgerei. Op welke manier kun je je snijplank het beste schoonmaken? Dat lees je hier.

hhbtent-snijplank-1920x1080

Na het kiezen van een recept, de boodschappen in huis halen en het creëren van je eigen spektakelstuk is het tijd voor de minst leuke klus: de keuken schoonmaken. En eerlijk is eerlijk, als dat er weer opzit heb je een voldaan gevoel en kun je vervolgens in alle rust genieten van je zelfgemaakte baksel. We schreven al eerder over het schoonmaken van pollepels, bestek en een aangekoekte magnetron. Hier lees je alles over het schoonmaken van je snijplanken.

Het schoonmaken van een houten snijplank

Zoals je vast wel weet moet je een houten plank nooit in de vaatwasser doen. Hier kan het hout niet tegen en zal krom trekken. Ook kunnen er scheuren in het hout ontstaan, wat een broedplek voor bacteriën is. Maak de plank daarom na elk gebruik schoon met wat afwasmiddel en water. Droog af met een theedoek en laat vervolgens op de zijkant op het aanrecht verder drogen.

Om bacteriën geen kans te geven, is het aan te raden om de plank eens in de zoveel tijd goed te reinigen. Dat kun je doen met een halve citroen. Wrijf hiermee over de plank en vieze luchtjes worden geabsorbeerd. Zitten er vlekken in de houten snijplank die er niet meer uit willen? Strooi dan eerst zout over de plank en daarna sap van een halve citroen. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Pak daarna de andere helft van de citroen en wrijf daarmee over de houten snijplank.

Het schoonmaken van een plastic snijplank

Bij het schoonmaken van een plastic snijplank is het vooral belangrijk dat dit grondig gebeurt. Dat kan met de hand met een borstel en afwasmiddel, maar een plastic snijplank kun je ook in de vaatwasser doen. De snijplank moet vervolgens goed drogen. In de krassen die tijdens het snijden in het materiaal ontstaan, kunnen namelijk anders bacteriën achterblijven.

Het Voedingscentrum adviseert om meerdere kleuren planken te gebruiken. Zoals rood voor vlees, wit voor brood, groen voor groenten en fruit, blauw voor vis en geel voor gevogelte. Op die manier voorkom je kruisbesmetting.

Snijplanken schoonmaken met bakingsoda

Baking soda gebruik je niet alleen tijdens het bakken. Het is ook geschikt voor veel schoonmaakklusjes! Zo ook voor het reinigen van je plastic of houten snijplank. Maak een dik papje van warm water en baking soda. Wrijf goed in over je snijplank. Belangrijk: spoel de snijplank daarna goed af met warm water!

Baking soda kun je ook goed gebruiken om je oven mee schoon te maken. Hier lees je hoe je dat doet.

Oven reinigen met baking soda

Meer schoonmaaktips? Bekijk handige trucs voor het schoonmaken van je staafmixer, herbruikbare spuitzakken en je keukenmessen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.