E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De beste tips voor schoonmaken met citroen

Citroen is een fijne smaakmaker in baksels. Het geeft soms net even dat zuurtje wat de cake, taart of iets anders nodig heeft. En dat zurige maakt dat je ook goed kunt schoonmaken met citroen!

citroen-schoonmaken-hhb-950x550

Vlekken op snijplanken en houten pollepels? Een vettige magnetron, oven of airfryer? Of bestek dat aanslag heeft gekregen? Citroen is je antwoord.

Snijplanken schoonmaken (zowel hout als plastic)Citroen en zout.

Snijplanken krijgen na verloop van tijd vlekken die er lastig uit te krijgen zijn. Een citroen biedt hier uitkomst. Pak een citroen en snijd hem door de helft. Strooi eerst wat zout op de vlekken. Knijp het sap uit een halve citroen, bovenop het zout en de vlekken. Laat dit 10 minuten intrekken. Pak daarna de andere helft en wrijf over het ingetrokken mengsel. Spoel af met warm water. Wil je een houten plank goed onderhouden? Wrijf dan regelmatig met een halve citroen over de plank. Dit absorbeert ook vieze luchtjes.

Houten pollepels schoonmaken

Net zoals bij houten snijplanken, trekken vlekken ook snel in houten pollepels. Strooi wat (grof) zout op de vlekken. Wrijf in met citroensap, door met een halve citroen over het zout te gaan. Laat even intrekken en was daarna af met water en zeep.

Bestek schoonmaken

Je bestek was je vaak, of het nou met de hand of in de vaatwasser is. Maar wanneer je het een tijd gebruikt, kan er toch aanslag op ontstaan. Het zuur van de citroen kan uitkomst bieden. Leg het bestek in een klein laagje citroensap of spray het bestek goed in. Laat dit een half uur intrekken. Spoel daarna goed af. Droog met een theedoek na en het resultaat zal glanzend zijn.

Aangekoekte magnetron en oven schoonmaken met citroenEen magnetron schoonmaken met citroen.

Oeps, heb je een ingrediënt of je eten te lang in de magnetron opgewarmd en is het ontploft? Of is je magnetron gewoon vies geworden door het vele gebruik? Een citroen kan het schoonmaken iets gemakkelijker maken. Vul een maatbeker (die in de magnetron mag) of een magnetronbestendig bakje voor de helft met water en knijp een hele citroen hierin uit. Leg de halve citroenen erbij in. Zet dit in de magnetron, voor 3 minuten op de hoogste stand.

Wacht vervolgens 5 minuten voordat je de deur open doet. Dan kan het vuil nog even losweken door de dampen van de citroen. Haal de maatbeker uit de magnetron en ga met een doekje door de binnenkant. Zijn er resten die niet meteen loslaten? Druppel dan nog wat citroensap op een doek en ga daarmee over de hardnekkige plekken. Dit werkt ook in de oven!

Met citroen de oven schoonmaken

De airfryer schoonmaken

Bovenstaande werkt ook om een aangekoekte airfryer schoon te krijgen. Zorg dat je een schaaltje of bakje hebt wat hittebestendig is. Pers het sap van een citroen uit en leg de helften erbij in de schaal of bak. Zet de airfryer aan op 180 graden voor 10 minuten.

Een andere manier is om de bodem van het apparaat te bedekken met aluminiumfolie. Giet daar een klein beetje water bij (zeker niet te veel!) en leg hier een in stukken gesneden citroen op, of wat citroensap. Zet het apparaat 10 minuten aan op 180 graden. Het vet wat loskomt zal dan op het folie vallen. Laat het apparaat eerst afkoelen en haal daarna het folie weg. Maak verder schoon met een doek en wat lauwwarm water.

Bakken in de airfryer 

Toch liever bakken met citroen?

Citroenen zijn hartstikke gezond. Ze zorgen voor een lagere bloedsuikerspiegel en een beter immuunsysteem. Perfect om te verwerken in iets lekkers.

7 recepten: bakken met citroen

Zoek je meer tips om je keuken en bakgerei schoon te maken? Dat lees je in dit artikel

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.