Terug

3P sticky toffee cake

Een volwassen cake met diepe smaaklagen door de noten, vijgen en mascarponecrème. De verschillende structuren zorgen voor een spannend mondgevoel.

Dagmar

Recept van
Dagmar

Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 10 gram Lady Grey thee
  • 150 gram onpitte gedroogde dadels
  • 50 gram gedroogde vijgen
  • 75 gram pecannoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 75 gram pistachenoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 1 sinaasappel (onbespoten)
  • 225 gram roomboter
  • 200 gram basterdsuiker
  • 4 stuks Grote eieren
  • 90 milliliter melk
  • 5 gram bakpoeder
  • 5 gram baking soda
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 300 gram T45 bloem
  • 4 stuks conference peren (middelgroot)

Karamelpoeder

  • 500 gram kristalsuiker

Garnering

  • 50 gram pecannoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 50 gram pistachenoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 230 gram mascarpone
  • 240 milliliter slagroom
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram slagroom
  • 30 gram roomboter

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht.
  • Spuit een tulbandvorm in met bakspray.

Cake

  • Kook water en zet een kopje Lady Grey thee. Laat een paar minuten trekken zodat de smaak lekker sterk is.
  • Zeef de theeblaadjes uit de thee. Week de dadels en vijgen 10 minuten in de thee.
  • Hak pecannoten en pistachenoten.
  • Rasp de schil van de sinaasappel.
  • Doe roomboter en basterdsuiker in de keukenmachine met metalen messen en puls een paar keer tot het goed is gemengd.
  • Laat dadels en vijgen uitlekken en voeg toe aan het botermengsel. Pulseer weer kort tot een smeuïge pasta.
  • Voeg eieren, melk, bakpoeder, baksoda, kruidenmengsel, sinaasappelrasp, zout en bloem toe en pulseer weer een paar keer tot alles is gemengd. Schep het beslag in een mengkom.
  • Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
  • Vouw de stukjes peer en noten in het beslag.
  • Stort het beslag in de vorm.
  • Zet de vorm in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160°C hetelucht. Bak de tulband in 50 minuten. Controleer of hij klaar is door een satéprikker er in te steken. Komt deze er droog uit? Dan is hij klaar. Laat de tulband vijf minuten afkoelen in de vorm. Stort hem vervolgens op een taartrooster.

Karamelpoeder

  • Laat de suiker karamelliseren in een pannetje op laag vuur.
  • Smeer de karamel dun uit over een siliconen bakmat. Laat afkoelen.
  • Verpulver 2/3 in de keukenmachine tot een karamelpoeder. Weeg 60 gram af.
  • Gebruik de rest voor decoratie.

Garnering

  • Klop mascarpone en het 60 gram van het karamelpoeder los. Voeg slagroom toe en meng het geheel op lage snelheid goed door.
  • Verhoog de snelheid van de mixer en blijf kloppen tot stijve pieken ontstaan. Schep in een spuitzak.
  • Maak een toffeesaus door lichte basterdsuiker, slagroom en boter aan de kook te brengen en gedurende paar minuten te laten sudderen.
  • Sprenkel dit over de nog warme cake.
  • Laat de taart afkoelen en garneer rondom met slagroom mascarpone crème. Steek daar hele pecannoten tussen.
  • Spuit toeven slagroom mascarpone crème boven op de tulband en steek daar halve vijgen in.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.