E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

DeLighthouse

Deze vuurtoren is niet alleen heel erg lekker, hij geeft ook nog eens licht! De toren is gemaakt van koek en citroen-maanzaad financiers. Het lampje bovenop de toren is de kers op de taart!

Tim

Recept van
Tim

Cake
(15) reviews

Ingrediënten

Financiers

  • 945 gram eiwit
  • 600 gram kristalsuiker
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 175 gram honing
  • 485 gram amandelmeel
  • 380 gram bloem
  • 1000 gram ongezouten roomboter
  • 3 citroenen 
  • 15 gram maanzaad

Koekdelen

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur 
  • 125 gram kristalsuiker
  • 3 gram zout
  • 4 eieren
  • 60 gram amandelmeel
  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder

Cilinder

  • 2 gelatineblaadjes

Decoratie

  • 1 elektrisch waxinelichtje
  • Droogijs

Bereidingswijze

DeLighthouse - financiersVoor de fans van de frisse smaken van citroen en maanzaad zijn deze financiers een must om te maken (en te proeven)!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Geperforeerde bakmatten
  • Lange satéprikkers 
  • Grote siliconen financiervormen
  • Kleine siliconen financiervormen
  • Siliconen vorm, halve bol
  • Rooster
  • Uitsteker 78 millimeter
  • Uitsteker 88 millimeter
  • Rasp
  • Steelpan
  • Spatel
  • Kommen
  • Garde
  • Keukenmachine
  • Bakpapier
  • Elastiekjes
  • Cilinder met een diameter van 7,5 centimeter
  • Kwast

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Gebruinde boter

  • Verdeel de roomboter over 2 steelpannen en verwarm dit op middelhoog vuur.
  • Zet 2 kommen in een kom met ijswater.
  • Breng de boter aan de kook en blijf goed roeren.
  • Blijf de boter verwarmen tot het donkerder van kleur wordt.
  • Haal de steelpan van het vuur als de boter een nootachtige kleur heeft.
  • Giet de boter in de kom die in een bak met ijswater staat, zodat de boter niet verder kookt.

Financiers

  • Snijd de vanillestokjes doormidden en schraap het merg eruit.
  • Meng de eiwitten, suiker, het merg van de vanillestokjes en de honing in een kom goed door elkaar.
  • Zeef de bloem en het amandelmeel boven het beslag.
  • Voeg 735 gram gebruinde boter toe aan het beslag, zorg ervoor dat de gebruinde boter een temperatuur heeft van ongeveer 45 graden.

Citroen-maanzaad financiers

  • Weeg 1350 gram van het financiers beslag af.
  • Voeg de rasp van 3 citroenen en de maanzaadjes toe aan het beslag.

Grote financiers

  • Leg 2 grote vormen op een ovenrooster.
  • Doe het beslag in een spuitzak en knip een gat van halve centimeter in de punt.
  • Vul de grote vormen tot ongeveer 4 millimeter onder de rand met het citroen-maanzaad beslag.
  • Leg een geperforeerde bakmat bovenop de 2 vormen.
  • Leg een afkoelrekje boven op de bakmat.
  • Verlaag de temperatuur van de over naar 190 graden.
  • Bak de financiers gaar in 20 tot 25 minuten, draai het rooster na 15 minuten om.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor het naturel beslag.

Ronde financiers

  • Leg de ronde siliconenvorm met een diameter van 6 centimeter op een ovenrooster.
  • Vul een holte van de vorm met het naturel beslag.
  • Bak de financier gaar in 20 tot 25 minuten.
  • Haal de financier uit de oven en snijd de bovenkant er af, zodat de financier plat is.

Koekstukken

  • Zet de oven terug naar 180 graden.
  • Meng de boter, amandelmeel en de suiker goed door elkaar in een kom.
  • Splits de eieren en verdeel het eigeel en het eiwit over 2 bakjes. 
  • Voeg 60 gram eigeel toe aan het mengsel en roer dit goed door.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en meng dit tot een egaal deeg.
  • Rol het deeg uit tot 5 millimeter dik.
  • Verpak het deeg in verhoudfolie en leg het in de vriezer.
  • Haal het deeg uit de vriezer en leg het op een geperforeerde bakmat.
  • Snijd een deur uit, een cirkel van 78 millimeter, een cirkel van 88 millimeter een vierkant van 11 bij 11 centimeter uit het deeg. 
  • Snijd een aantal ramen uit het deeg.
  • Druk uit de cirkel van 88 centimeter een klein gaatje, ongeveer ter grootte van het lampje van een elektrisch waxinelichtje.
  • Verwijder het overgebleven deeg en leg een andere geperforeerde bakmat op de koekstukken.
  • Bak de koekstukken gaar in 20 tot 25 minuten. De kleine koekstukken zijn misschien iets sneller gaar.

Cilinder

  • Knip 2 stroken van 5,5 centimeter hoogte uit de gelatineblaadjes.
  • Maak de uiteindes een beetje nat en plak ze aan elkaar.
  • Knip de lengte op 22 centimeter.
  • Krul de gelatineblaadjes om een cilinder en plak de laatste uiteindes aan elkaar.
  • Verstevig de gelatineblaadjes met een paar elastiekjes tot de randjes droog zijn.

Opbouw van het financiers bouwwerk

  • Bouw de toren, laag voor laag, op in een vierkant. Gebruik 4 financiers per laag.
  • Begin met twee langen citroen-maanzaad financiers, afgewisseld met twee lagen naturel financiers.
  • Herhaal dit tot er 10 lagen zijn, zet de hoeken vast met satéprikkers.
  • Leg het vierkante koekstuk op de toren.
  • Leg de kleine financiers in een rondje op de koek. Gebruik hiervoor 5 financiers per laag, tot een hoogte van 6 lagen.
  • Leg hierboven op de ronde koek van 88 millimeter en steek hier het elektrische waxinelichtje doorheen.
  • Leg hier de cilinder bovenop.
  • Leg de ronde koek van 78 millimeter op de cilinder en top af met de ronde financier.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.