E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Colomba di pasqua (Italiaans Paasbrood)

Dit paasbrood wordt ook wel een ‘colomba di pasqua’ genoemd, de vredesduif van Pasen. Dit brood is volledig vegan en vul je met amandelspijs.

Enzo

Recept van
Enzo

Brood
Veganistisch
Moeilijk
(13) reviews

Ingrediënten

Vruchtenmengsel

  • 300 gram zuidvruchten
  • 100 gram ongezouten gemengde noten 
  • 125 milliliter rum
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Amandelspijs

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • 25 gram rum
  • Raps van een halve limoen
  • Dopje oranjebloesem

Stoldeeg

  • 500 gram fijne bloem
  • 8,25 gram droge gist (of 35 gram verse gist)
  • 120 gram appelmoes
  • 30 gram pistachepasta
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram honing
  • 9,8 gram zout
  • Rasp van 1 limoen
  • 84 gram plantaardige boter (Flora) 
  • 294 milliliter volle havermelk
  • 1.5 gram piment
  • 1 gram peper

Afwerking

  • Scheut sojamelk
  • Scheutje maple syrup
  • Parelsuiker
  • 100 gram hele geblancheerde amandelen
  • Boter om te bestrijken
  • 50 gram pure chocolade 
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Colomba di pasqua

Colomba di pasqua is een warm paasbrood, deze variant is volledig vegan. Zo’n brood dat tijdens Pasen niet misstaat op tafel, bij de brunch of het ontbijt.

Bakbenodigdheden

  • Hakmolen
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Bakkwast
  • Cornetje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Maak het vruchtenmengsel een dag van tevoren. 

Vruchtenmengsel

  • Meng alle ingrediënten door elkaar. 
  • Laat minstens 24 uur staan voor gebruik. 

Amandelspijs

  • Maal alle ingrediënten met de hakmolen tot een egale spijs. 
  • Laat rusten in de koeling. 

Stoldeeg

  • Verwarm de helft van de melk tot lauwwarm. 
  • Roer de suiker, honing en gist erdoor en laat even staan. 
  • Meng de bloem, appelmoes, pistachepasta, zout, limoenrasp, boter, piment, peper en de gist-melk mengsel door elkaar. 
  • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. 
  • Voeg nog beetje bij beetje de rest van de melk toe als het deeg te droog is. 
  • Kneed vervolgens het vruchtenmengsel erdoor. Zorg dat de rozijnen goed in het deeg zitten.
  • Laat het deeg zo’n 15-30 minuten rijzen.
  • Rol ondertussen de spijs voorzichtig uit tot 6 dunne strengen. 
  • Sla het deeg plat en leg op de werkbank en verdeel het in 6 stukken. 
  • Neem 3 stukjes deeg en maak hier lange strengen van. 
  • Vouw de spijsworstjes hier in en knoop het deeg tot 3 kuikentjes. 
  • Versier ze met geblancheerde amandelen. 
  • Rol ook de andere deegjes uit tot strengen en vul ze met spijsworstjes. 
  • Maak een mooie vlecht van de drie strengen. Begin in het midden en vlecht naar de buitenkant. 
  • Leg de vlecht op een bakpapier en maak er een ronde krans van. 
  • Meng de sojamelk met de maple syrup en bestrijk de bovenkant van de krans en kuikens hiermee. 
  • Bestrooi met parelsuiker. 
  • Laat alle broden weer 30 minuten rijzen. 
  • Bak de kuikens 25 minuten en de krans 35 minuten. 

Afwerking van de colomba di pasqua

  • Smelt een beetje boter in een pannetje.
  • Haal de broden uit de oven, leg op een afkoelrek en bestrijk royaal met gesmolten boter.
  • Bestrooi tot slot met poedersuiker.
  • Smelt de pure chocolade en doe in een cornetje. 
  • Maak twee oogjes op de kuikens. 

Meer paasbrood recepten?

Bekijk ook deze recepten voor Babka, een zoet gevuld brood. Of maak een klassieke paasstol volgens recept van Robèrt!

Babka Klassieke paasstol

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.