Deze vlaai is volgens Janny patisseriewaardig! Met een romige vulling is deze rijstevlaai precies zoals een rijstevlaai zou moeten zijn.
Bakbenodigdheden
- Vlaaivorm met een diameter van 28 centimeter
- Deegroller
- Staande mixer met toebehoren
- Staafmixer
- Spatels
- Spuitzakken
- Spuitmondje St. Honoré
Voorbereiding van de vlaai
- Verwarm de oven voor op 30 graden.
Vlaai vulling
- Doe het merg van een vanillestokje, dessertrijst en volle melk in een steelpan en breng dit aan de kook. Kook dit mengsel voor ongeveer 12 minuten.
- Klop de eieren los.
- Rasp de limoenen.
- Laat het rijstmengsel afkoelen en voeg vervolgens de eieren en limoenrasp toe.
- Laat de vulling afkoelen.
Vlaai bodem
- Verwarm de boter in een steelpan.
- Meng de bloem, gist, suiker en een snufje zout goed door.
- Voeg de gesmolten boter, eieren en volle melk toe en kneed dit tot een soepel deeg.
- Dek het deeg af met een theedoek en laat het rijzen in de oven tot het verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de oven.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
- Maak een bal van het deeg en rol het uit.
- Verdeel het deeg over de vlaaivorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Giet de vulling tot net onder de rand van de vlaaivorm.
- Verwijder het overtollige deeg.
- Bak de vlaai gaar in 17 tot 23 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de vlaai uit de oven, laat het afkoelen, haal de vlaai uit de vorm en laat het verder afkoelen.
Bosbessenjam
- Meng de agar agar door de suiker.
- Breng de bosbessenpuree en het suikermengsel in een steelpan aan de kook.
- Laat het mengsel ongeveer 2 minuten doorkoken en haal de steelpan daarna van het vuur.
- Pers de limoenen uit, voeg het sap toe aan het mengsel en meng dit goed door.
- Giet het mengsel in een ondiepe schaal en laat het afkoelen.
- Doe de afgekoelde jam in een hoge mengkom en maak het glad met een staafmixer.
- Snijd de verse bosbessen doormidden.
- Voeg de bosbessen toe aan de jam.
- Doe 50 gram bosbessenjam in een spuitzak.
Vlaai decoratie
- Klop de slagroom, poedersuiker en mascarpone in een kom stijf.
- Voeg een paar druppels vanille-extract toe.
- Doe de topping in een spuitzak met een st. Honoré spuitmond en leg het in de koelkast.
Opbouw van de vlaai
- Verdeel een laag bosbessenjam over de rijstevlaai en strijk dit glad.
- Spuit met de topping strepen op de bovenkant van de vlaai.
- Spuit dunne strepen bosbessenjam tussen de strepen met topping.
- Decoreer de vlaai met limoenrasp.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.