E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Picknick bij de Big Ben

Elizabeth gaat bijna elk jaar naar Engeland, ze gaat dan vaak naar Londen om een foto voor de Big Ben te maken. Kun je niet naar Big Ben toe? Dan haal je het bouwwerk gewoon hier naartoe met dit broodspektakel. De Big Ben zelf kun je niet eten, maar je serveert hem met een heuse picknick. Met een pan de jamon, een brood dat gevuld is met gerookte beenham, gerookte spek, olijven en rozijnen. En echte Engelse scones met jam.

Elizabeth

Recept van
Elizabeth

Brood
Moeilijk
(8) reviews

Ingrediënten

Augusto-suikerdeeg

  • 1 kilo Roggemeel
  • 1 kilo Roggebloem
  • 70 gram zout
  • 20 gram gist
  • 100 gram boter
  • 620 gram suiker
  • 620 gram water

Pan de jamon

  • 500 gram bloem
  • 6 gram droge gist
  • 4 gram zout
  • 24 gram suiker
  • 35 gram melkpoeder
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 225 milliliter lauwwarm water
  • 42 gram roomboter
  • 24 plakken beenham
  • 24 plakken gerookt spek (dunne plakken)
  • 200 gram groene olijven (in stukjes gesneden)
  • 150 gram rozijnen

Scones koffiebroodjes

  • 390 gram bloem
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 3 eetlepels suiker
  • 0.5 theelepel zout
  • 240 milliliter karnemelk
  • 58 gram roomboter (koud)
  • 1 sinaasappel

Aardbeienjam

  • 500 gram diepvries aardbeien
  • 500 gram geleisuiker
  • 2 citroenen (sap)
  • 1 theelepel pectine

Karamel

  • 200 gram kristalsuiker
  • 30 milliliter water

Opbouw

  • goudpoeder

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Uitgeprinte Big Ben mal van 35 centimeter hoog
  • Bakplaten
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakkwast
  • Deegroller
  • Ronde uitsteekvorm

Voorbereiding voor de picknick

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier (3x).

Augusto-suikerdeeg

  • Maak een suikersiroop door het water en de suiker te koken.
  • Laat afkoelen.
  • Meng de overige ingrediënten.
  • Voeg de suikersiroop toe.
  • Mengt tot een deeg en laat 20 minuten afgedekt rusten.
  • Rol de deeg uit tot ongeveer 3 millimeter dik.
  • Snijd de vormen uit voor alle 4 de zijden van de Big Ben.
  • Bak de stukken op een bakplaat voor 30 minuten tot ze helemaal droog zijn.
  • Laat afkoelen.

Pan de jamon

  • Verwarm de oven verder naar 200 graden.
  • Meng 60 milliliter water, melkpoeder, suiker, gist en 6 eetlepels bloem.
  • Bedek en laat 15 minuten rusten.
  • Bak de spek en de ham.
  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Klop 1 ei los.
  • Meng het deegje met het ei, de bloem en het overige water.
  • Voeg beetje bij beetje de roomboter toe.
  • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten.
  • Laat 30 minuten afgedekt rijzen.
  • Druk de lucht uit het deeg en verdeel hem in 2 gelijke stukken van ongeveer 250 gram.
  • Rol elk stuk uit tot een rechthoekige plak.
  • Vul met de ham, spek, olijven en rozijnen.
  • Rol het brood op en laat 15 minuten narijzen.
  • Klop de eidooier los en bestrijk het brood ermee.
  • Leg het brood op een bakplaat.
  • Bak het brood voor 20 minuten.

Scones koffiebroodjes

  • Verwarm de oven verder naar 220 graden.
  • Snijd de boter in blokjes.
  • Meng alle droge ingrediënten.
  • Meng met de boter.
  • Voeg de karnemelk toe en spatel alles samen.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en voeg deze toe aan het deeg.
  • Kneed je deeg niet te lang, gemengd is gemengd. Vouw het in elkaar.
  • Steek met een ringvorm de scones uit.
  • Bak de scones op een bakplaat in 20 minuten gaar.

Aardbeienjam

  • Breng de aardbeien aan de kook met de suiker.
  • Voeg het citroensap en de pectine toe.
  • Kook tot het begint in te dikken, dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Laat afkoelen en serveer met de scones.

Karamel

  • Verwarm de suiker met het water op middelhoog vuur.
  • Laat de suiker smelten, roer ondertussen niet in de pan. De pan een beetje draaien, zodat de suiker loskomt kan wel.
  • Laat het mengsel zachtjes koken tot het een karamelkleur krijgt.
  • Zet het vuur uit en gebruik de warme karamel om de onderdelen van de Big Ben mee aan elkaar te plakken.

Opbouw van de picknick

  • Snijd aan 1 kant de pan de jamon af.
  • Zet deze recht op je presentatie plank.
  • Bouw de Big Ben er omheen.
  • Versier de toren met goudpoeder dust.
  • Leg de tweede pan de jamon er naast.
  • Leg ook de scones en de jam ernaast als garnering voor de picknick.

Maak de picknick nog Britser

met zelfgemaakte Hot Cross Buns

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.