E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Fruitige Ballenbak

Deze fruitige polonaise, met een romige vanille limoen vulling is een echt feestje op je bord! De taart is decoreer je met zelfgemaakte cakepops, rood fruit en feestelijke sprinkels.

Dennis

Recept van
Dennis

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Amandelbiscuit

  • 190 gram eieren
  • 155 gram kristalsuiker
  • 40 gram bloem
  • 10 gram maïzena
  • 130 gram amandelpoeder
  • 110 gram eiwit
  • 3 gram zout
  • 25 gram ongezouten roomboter

Franse meringue

  • 7 eiwitten
  • 490 gram fijne kristalsuiker 

Ganache

  • 300 gram fijngehakte pure chocolade
  • 250 milliliter slagroom
  • 200 gram pitloze kersen
  • 50 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 8 gram versgemalen, zwarte peper

Mascarpone Chantilly met vanille en limoen

  • 300 milliliter slagroom
  • 200 gram mascarpone
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 limoenen
  • 1 vanillestokje
  • 20 gram glucose
  • 5 gram gelatineblaadjes

Cakepops

  • 100 gram gekleurde sprinkels
  • Overgebleven amandelbiscuit
  • Ganache

Decoratie

  • 100 gram aardbeien
  • 50 gram aalbessen
  • 100 gram blauwe bessen
  • 100 gram frambozen
  • 100 gram bramen
  • 1 citroen

Bereidingswijze

fruitige ballenbak - polonaiseDeze gezellig gevulde polonaise heeft van alles wat, door de vulling van cakepops en rood fruit. “Deze polonaise is mooi opgebouwd, fijn afgewerkt en goed in balans. Dus heel aangenaam om op te eten!” aldus Janny.

Bakbenodigdheden

  • Stevig bakje van piepschuim, 20 bij 10 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Steelpan
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Hittebestendige kom
  • Kommen
  • Spatel
  • Stokjes

Voorbereiding voor de polonaise

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
  • Week de gelatine in een bakje met koud water.

Amandelbiscuit

  • Klop de eieren met 110 gram kristalsuiker luchtig.
  • Zeef de bloem, amandelpoeder en de maïzena boven een kom.
  • Meng de eiwitten met de overgebleven kristalsuiker tot een zachte meringue.
  • Verwarm de roomboter in een steelpan.
  • Voeg de gesmolten boter toe aan de opgeklopte eieren.
  • Meng daarna langzaam de meringue en de droge ingrediënten door het eimengsel.
  • Verdeel het beslag over een beklede bakplaat.
  • Bak het amandelbiscuit gaar in 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet de biscuit apart voor de opbouw van de polonaise.

Franse meringue polonaise

  • Zet de oven terug naar 100 graden.
  • Klop de eiwitten met de suiker op tot een meringue en giet dit vervolgens in een spuitzak.
  • Spuit een dichte laag meringue op de bakplaat voor de bodem van de polonaise. Zorg ervoor dat de meringue ongeveer 1 centimeter dik is en 20 centimeter lang.
  • Bak de meringue gaar in 10 minuten.
  • Haal de meringue uit de oven en laat het afkoelen.
  • Spuit een rand meringuebollen langs de rand van de gebakken meringue.
  • Bak de meringue gaar in 10 minuten.
  • Haal de meringue uit de oven en laat het afkoelen. 
  • Herhaal bovenstaande stappen tot de polonaise 3 rijen meringuebollen heeft.

Ganache

  • Maal de pitloze kersen fijn.
  • Breng vervolgens de kersenpuree met de slagroom in een steelpan aan de kook.
  • Giet het hete slagroommengsel over de chocolade in een kom en laat dit 1 minuut staan.
  • Roer vanuit het midden, met een spatel, geleidelijk naar buiten tot de ganache glad en glanzend is.
  • Voeg dan de boter toe en meng dit tot een glad geheel.
  • Laat de ganache afkoelen tot de opbouw van de polonaise.

Mascarpone Chantilly met vanille en limoen

  • Meng de mascarpone, poedersuiker, limoenrasp en het merg van een vanillestokje in een kom tot een glad geheel.
  • Verwarm de glucose met 50 milliliter slagroom in een steelpan tot de glucose is opgelost en het mengsel begint te stomen.
  • Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg het toe aan de warme slagroom. 
  • Klop vervolgens de overgebleven slagroom op tot zachte pieken.
  • Spatel het mascarponemengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
  • Spatel dan het warme slagroommengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
  • Leg de Chantilly in de koelkast en laat het opstijven.

Cakepops

  • Verkruimel een deel van het afgekoelde amandelbiscuit. 
  • Voeg een beetje ganache tot er een plakkerige, kneedbaar deeg ontstaat.
  • Vorm 12 balletjes van het deeg.
  • Dip de cakepops in de ganache en bestrooi ze met sprinkels.
  • Laat de cakepops drogen.

Opbouw van de polonaise

  • Besmeer de binnenkant van de polonaise mand met een laag ganache.
  • Spuit op de bodem van de meringue een laag ganache en leg hier een amandelbiscuit op.
  • Spuit een laag Chantilly op het amandelbiscuit en leg daar bovenop weer een amandelbiscuit.
  • Spuit de meringue vol met Chantilly en ganache.
  • Decoreer de polonaise met fruit en cakepops.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.