E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chique soes

Als je echt indruk wilt maken op je vrienden en familie, dan is dit soezen gebakje dé manier om dat te doen! Een hemelse combinatie van sinaasappelcrème en luchtige Italiaanse meringue, versierd met nog meer sinaasappel.

Tim

Recept van
Tim

Taart
(78) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 82 gram melk
  • 80 gram water
  • 70 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram kristalsuiker
  • 100 gram patentbloem
  • 3 eieren
  • Snufje zout

Sinaasappel crème pâtissière

  • 80 gram eidooier
  • 133 gram kristalsuiker
  • 25 gram patentbloem
  • 25 gram maïzena
  • 130 gram sinaasappelpuree
  • 101 gram slagroom
  • 278 gram volle melk
  • Rasp van 0,5 citroen
  • Merg van 1 vanillestokje

Sinaasappelcirkel

  • 150 gram sinaasappelpuree
  • 2,7 gram agar agar
  • 48 gram kristalsuiker
  • Sap van 0,5 citroen

Italiaanse meringue

  • 36 gram eiwit
  • Mespuntje cream of tartar
  • 170 gram kristalsuiker
  • 85 gram water

Decoratie

  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze

Tim - Chique soezenDit zijn heel bijzondere romige soezen. De meringue is namelijk opgespoten met behulp van een platenspeler.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 4 geperforeerde tarteletteringen
  • 4 geperforeerde bakstrips
  • 2 geperforeerde bakmatten
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje plat
  • Brander
  • Staafmixer
  • Steelpan
  • Garde 
  • Spatel
  • Satéprikker
  • Zeef
  • Kwast
  • Suikerthermometer
  • Bakplaat

Voorbereiding voor de soezen

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.

Soezen

  • Breng de melk, water, kristalsuiker en een snufje zout in een steelpan aan de kook.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer dit met een houten pollepel goed door.
  • Zet de steelpan terug op het vuur en verwarm het beslag, terwijl je goed blijft roeren.
  • Doe het deeg in een kom en mix dit tot het afgekoeld is.
  • Kluts de eieren en voeg 120 gram ei toe aan het beslag.
  • Blijf ei toevoegen tot het beslag in een V-vorm van de spatel druipt.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond.
  • Plaats de geperforeerde tarteletteringen op een geperforeerde bakmat en leg de strip langs de rand.
  • Spuit het soezenbeslag in de vorm tot ongeveer 1/3 is gevuld.
  • Leg een geperforeerde bakmat boven op de tarteletteringen en leg hier een bakplaat bovenop.
  • Bak het soezenbeslag voor 15 minuten in het midden van de oven. 
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 185 graden en bak het soezenbeslag gaar in 25 tot 20 minuten. 
  • Laat de soezen afkoelen met de deur van de oven open.
  • Prik een gaatje in de soezen en laat op deze manier de stoom ontsnappen.
  • Haal de soezen uit de oven en laat het verder afkoelen.

Sinaasappel crème pâtissière

  • Doe de eidooiers en 120 gram kristalsuiker in een kom en klop dit op.
  • Zeef de patentbloem en maïzena boven het eidooiermengsel en meng dit goed door.
  • Verwarm de sinaasappelpuree, citroenrasp, slagroom en volle melk in een steelpan.
  • Voeg het vanillemerg en 13 gram kristalsuiker toe aan het sinaasappelmengsel en breng dit aan de kook.
  • Giet 1/3 van het warme mengsel bij het eidooiermengsel, terwijl je goed blijft roeren.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en breng dit aan de kook.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de crème afkoelen.
  • Doe de crème in een spuitzak met een klein rond spuitmondje.

Italiaanse meringue

  • Verwarm het water en de kristalsuiker in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Splits de eieren en weeg 36 gram eiwit af.
  • Doe het eiwit en een mespuntje cream of tartar in een kom en klop dit op als de suikersiroop 113 graden is.
  • Giet de suikersiroop langzaam bij de eiwitten als het 116 graden is. Blijf roeren tot de meringue op kamertemperatuur is.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een plat spuitmondje.

Sinaasappelcirkel

  • Breng de agar agar, kristalsuiker en sinaasappelpuree in een steelpan aan de kook. Laat het mengsel 2 minuten doorkoken.
  • Haal de steelpan van het vuur, voeg het citroensap toe en meng dit goed door.
  • Giet het sinaasappelmengsel in een bakplaat en laat dit afkoelen.
  • Steek 4 cirkels uit het sinaasappelmengsel en leg dit apart.
  • Pureer het overgebleven sinaasappelmengsel in een hoge mengbeker glad met een staafmixer.
  • Doe de sinaasappelgel in een spuitzak en leg het apart.

Opbouw van de soezen

  • Spuit de crème pâtissière in de soezen.
  • Leg de sinaasappelcirkel boven op de soes.
  • Les de soes op de platenspeler en laat de platenspeler langzaam draaien.
  • Spuit de meringue op, terwijl je druk blijft houden op de spuitzak en deze langzaam naar buiten beweegt. Er ontstaat een spiraalvorm op de bovenkant van het gebakje.
  • Brand de meringue af met een brander.
  • Decoreer de gebakjes met sinaasappelgel en sinaasappelrasp.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.