E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appels plukken, hoe werkt het?

Pak je fruitmand, want het is appeltijd. En dat betekent: de tuin in en appels plukken maar!

Appels plukken

Het appelseizoen is begonnen! En dat betekent dat je appels kunt gaan plukken. Daarvoor kun je naar een appelboerderij, maar misschien heb je zelf wel een appelboom in je tuin staan. In dit artikel vertellen we je wanneer ze rijp zijn, wanneer je ze moet snoeien én wat je ermee kunt maken.

Wanneer zijn de appels plukrijp?

Het appelseizoen loopt ongeveer van eind augustus tot begin november, meestal zijn ze rijp rond eind september en begin oktober. Maar wanneer kunnen ze geplukt worden en zijn ze rijp genoeg? Daarvoor kun je letten op een aantal dingen.

  • Laat de appel gemakkelijk los van de boom? Dan is de kans groot dat hij rijp is.
  • De kleur zegt ook iets over de rijpheid van appels. De kleur wordt intenser wanneer de appels rijper worden.
  • Rijpe appels vallen meestal vanzelf van de boom. Soms hoef je ze dus niet eens te plukken, maar kun je ze ook rapen van de grond.

Heb je zelf geen appelboom in de tuin? Er zijn verspreid over heel Nederland pluktuinen en boomgaarden te vinden waar je mag komen plukken.

Het snoeien van de appelboom

Je hebt je boom leeggeplukt en manden vol appels verzameld. Moet je de boom dan ook meteen snoeien? Nee, dat mag juist in de wintermaanden. Van de periode december tot eind februari. Het snoeien van de fruitbomen is nodig om ze niet te dicht te laten groeien. Na het wegsnoeien van overbodige takken kan die energie worden gestoken in het produceren van bloesem en vruchten. Ook profiteren de vruchten dan optimaal van het zonlicht, waardoor ze beter kunnen groeien en het fruit lekkerder van smaak wordt.

In dit artikel van MAX Vandaag lees je nog veel meer over het snoeien van fruitbomen.

Bakken met appels

Wat doe je met al die appels nadat je ze geplukt of geraapt hebt? Daar weten wij wel raad mee: bakken natuurlijk! We zetten een aantal heerlijke appelrecepten voor je op een rijtje.

1. Gekaramelliseerde appels foto van appeltaart gwenn

Hartveroverend dit appeltaartje: het zoete boterdeeg met gebakken amandelcrème wordt bedekt met een laagje room en gekaramelliseerde appeltjes. Als dat geen plaatje is?

Het recept

2. Appeltaart franse appeltaart recept custard

Appeltaart, vers uit de oven. Wie houdt er niet van?! Alleen al vanwege de heerlijke geur in huis. We geven je de lekkerste Heel Holland Bakt appeltaart recepten om zelf mee aan de bak te gaan.

De lekkerste Heel Holland Bakt appeltaart recepten

3. Appelbollen Oma’s Appelbollen

Robèrt laat zien hoe je echte appelbollen maakt. Voor de allerlekkerste variant, grijpen we natuurlijk naar het recept van oma. Ze smaken extra lekker met een bolletje (kaneel)ijs.

Het recept

4. Appelroosjes

Deze lekkere roosjes van appel zien er niet alleen lekker uit, ze zijn ook makkelijk te maken! De jam en kaneel zorgen voor een vleugje extra smaak. Echt een feestje op tafel.

Het recept

5. Appelkoeken Appelkoeken

Het waren de favorieten van Martine Bijl, deze heerlijke appelkoeken met spijs en banketbakkersroom. Robèrt laat je in een video zien hoe je ze ook thuis kunt maken.

Het recept

Bakken met herfstsmaken

Het fijne aan de herfst in Nederland is, dat het zoveel fijne seizoensproducten met zich meebrengt. Waar je uiteraard heel lekker mee kunt bakken! We hebben onze favoriete smaken voor je op een rij gezet.

Bakken met herfstsmaken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.