E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit eet je op Vette Dinsdag (de laatste carnaval dag)

De laatste dag voor het begin van de vastentijd staat bekend als Vastenavond of Vette Dinsdag. Dit eet je tijdens laatste dag van carnaval.

Vette Dinsdag

Vanaf zondag 11 februari 2024 staat een deel van het land weer op z’n kop: dan begint carnaval. De naam van het feest komt uit de Latijnse woorden voor ‘vaarwel’ en ‘vlees’. Niet zo gek ook, want carnaval vindt plaats voor de vastentijd en is dus eigenlijk een groot afscheidsfeest voor lekker eten.

Vastelaovend

De laatste dag voor het begin van de vastentijd staat bekend als Vastenavond, vastelaovend of Vette Dinsdag. Het is een dag om de houdbare spullen in huis op te maken, zodat het tijdens de Veertigdagentijd niet kan bederven. Zoek je nog wat inspiratie voor Vette Dinsdag? Lees dan snel verder!

In de olie

Bij oliebollen denk je misschien vooral aan oudjaarsavond, maar als je olie op moet maken tijdens carnaval zijn deze goudgele bollen natuurlijk altijd een goed idee.

Zo maak je de lekkerste
Ben je toe aan een oliebol met een verrassende twist? Bekijk dan eens deze varianten.

En houd de olie nog even in de buurt: want wat dacht je van een lekkere kroket? Ook goed als bodem voor tijdens een weekendje carnaval.

Puddingbroodjes

Als je toch liever een zoete hap eet tijdens carnaval, denk dan eens aan puddingbroodjes! Heerlijk als je ze vult met banketbakkersroom, zelfgemaakt of uit de winkel.

  • Doe 150 milliliter melk op kamertemperatuur in een kom. Daar los je 5 gram gedroogde gist in op.
  • Laat dat zo’n 10 minuten staan en klop ondertussen een ei (maatje M) los.
  • Voeg een eetlepel ei dan samen met het gistmengsel, 250 gram bloem, een theelepel zout, 20 gram ongezouten roomboter en 10 gram witte basterdsuiker. Kneed dit tot een soepel en elastisch deeg en draai daar 6 tot 8 bolletjes van. Laat deze een kwartiertje rusten.
  • Daarna rol je de bolletjes uit, maar niet helemaal: zorg dat ze twee opstaande randjes houden.
  • Smeer de onderste helft (behalve het opstaande randje) van de uitgerolde bolletjes in met plantaardige olie. Vouw ze daarna dubbel en druk lichtjes aan op het platgerolde deel. Omdat je ze eerst met olie in hebt gesmeerd, kan je ze straks makkelijker openmaken om te vullen!
  • Laat de bolletjes een uur rijzen. Smeer de broodjes in met wat je nog over hebt van het ei en bak ze daarna in 10 minuten op 240 graden, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen en vul ze met banketbakkersroom. Vergeet er geen laagje poedersuiker overheen te strooien.

In Engeland staat Vette Dinsdag bekend als Pancake Tuesday. Pannenkoeken zijn ook wel een voor de hand liggend gerecht als je boter, eieren en melk op moet maken natuurlijk.
Wil je gewone pannenkoeken maken? Of ga je dit keer voor een gezondere variant?
Recepten voor gezonde pannenkoeken

Worstenbroodjes

Meerdere worstenbroodjes op een bruine achtergrond.Vraag het maar aan Robèrt: zonder worstenbroodjes geen carnaval. Het gerecht staat sinds 2016 op de lijst van immaterieel erfgoed en is helemaal niet moeilijk om te maken!
Keilekker: worstenbroodjes

Limburgse carnaval klassieker

NonnevottenBen je toe aan wat meer uitdaging? Probeer dan de nonnevotten, een van de technische opdrachten van Heel Holland Bakt. Dit typische carnaval gebakje is een zoete lekkernij die je moet knopen en dan door de kaneelsuiker haalt.

Robèrt laat zien hoe je ze maakt!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.