E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit zijn de échte werken uit de Van Gogh-aflevering

Wat was het verhaal achter de schilderijen van Van Gogh? En lijken ze een beetje op de taarten van de bakkers uit de tent?

Zonnebloemen

Herken jij de werken van de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh in de derde aflevering van Heel Holland Bakt? In samenwerking met het Van Gogh Museum zetten we een aantal werken naast de taarten van de bakkers in de tent.

Kop van een skelet met brandende sigaret

Dit skelet met een brandende sigaret is een studentikoze grap. Van Gogh schilderde het in de tijd dat hij lessen volgde aan de Antwerpse kunstacademie, begin 1886. Het schilderij laat zien dat hij de anatomie goed beheerste.

Wil je deze taart zelf maken?

Naar het recept

Zonnebloemen

De Zonnebloemen behoren tot de bekendste schilderijen van Van Gogh. Hij maakte ze in Arles, in Zuid-Frankrijk, in 1888 en 1889. In totaal schilderde hij vijf grote doeken van zonnebloemen in een vaas, met drie tinten geel ‘en anders niets’. Voor Van Gogh hadden zijn schilderijen van zonnebloemen speciale betekenis. Ze drukten ‘dankbaarheid’ uit, schreef hij.

Wil je deze taart zelf maken?

Naar het recept

Bloeiend amandeltakje in een glas

Amandelbomen bloeien als eerste in het voorjaar. Toen Van Gogh in Arles (Frankrijk) aankwam, lag er nog sneeuw. Op 2 maart, ruim een week na aankomst, schreef hij zijn broer: ‘Het vriest hier flink en op het land ligt nog altijd sneeuw, ik heb een studie van een wit landschap met de stad op de achtergrond. Verder twee kleine studies van een amandeltak, die toch al in bloei is’.

Wil je deze taart zelf maken?

Naar het recept

Zelfportret met grijze vilthoed

Van Gogh schilderde dit zelfportret in de winter van 1887-1888, toen hij al bijna twee jaar in Parijs woonde. Het werk laat zien dat hij de stippeltechniek van de pointillisten had bestudeerd en op zijn eigen, originele manier toepaste. De streepjes verf zijn in verschillende richtingen geplaatst. Ze volgen de omtrek van zijn hoofd en vormen zo een soort aureool.

Wil je deze taart zelf maken?

Naar het recept

De Van Gogh aflevering gemist of nog een keer kijken?

Dat kan hier!

 

Bron: Van Gogh Museum 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.