Terug

Haal het wintersport gevoel in huis met deze baktips

Haal het wintersport gevoel in huis met deze baktips

Haal het wintersportgevoel in huis met deze baktips

De kans dat we dit jaar van een Franse, Oostenrijkse of Zwitserse berg af roetsjen op onze lange latten is niet zo heel groot. Maar de weergoden zijn ons gelukkig goed gezind! Met het dikke pak sneeuw dat er nu ligt, kun je gewoon op wintersport in je eigen tuin of straat. De après-ski is natuurlijk niet compleet zonder echte wintersport lekkernij: Apfelstrudel, kaiserschmarrn of germknödel. Gelukkig zijn wij van Heel Holland Bakt graag redders in nood. We zetten de ultieme wintersportgevoel-baksels voor je op een rij. Skiën, langlaufen of sleeën klaar? Bakken maar!

 

Apfelstrudel

Apfelstrudel met vanillesaus

Apfelstrudel is een echt traditioneel Oostenrijks gebak. Het was oorspronkelijk voedsel voor arme mensen, maar later werd het een culinair hoogstandje en tegenwoordig is het niet meer weg te denken van de skipistes. Lekker met slagroom of badend in een diep bord met warme vanillesaus. Daniel weet als echte Oostenrijker natuurlijk als geen ander hoe je een lekkere apfelstrudel maakt. Maak jouw dagje skiën in de tuin compleet met zijn recept.

Apfelstrudel van Daniel

 

Warme vanillesaus 
Als je het écht goed wilt aanpakken, serveer je de apfelstrudel natuurlijk in een badje van vanillesaus. Die maak je zo:

  • 125 gram volle melk
  • 125 gram slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram eidooiers

Breng de melk, de slagroom, de suiker en het merg van een vanillestokje in een steelpan aan de kook. Roer de dooiers even los in een apart kommetje. Giet een scheutje kokende melk bij de dooiers en roer goed door. Giet alles terug in de pan en gaar de saus tot 85 graden. Serveer de saus bij je apfelstrudel. Guten Appetit!

 

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

De lekkernijen in Oostenrijk zijn machtig en groots. Maar dat is niet erg, want als je gaat wintersporten kun je best wat krachtvoer als tussendoortje gebruiken. Kaiserschmarrn is de Oostenrijkse variant op de Hollandse pannenkoek en wordt tijdens de wintersport veel als lunch of nagerecht gegeten. Deze luchtige pannenkoek wordt in stukjes gesneden en geserveerd met rozijnen, poedersuiker en jam of appelmoes. Zo maak je het:

  • 4 eieren
  • 50 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 milliliter volle melk
  • Snufje zout
  • Optioneel: Gewelde rozijnen
  • Boter om in te bakken

Splits de eieren. Klop het eigeel luchtig met de suiker. Zeef de bloem en voeg het samen met de melk toe. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag. Spatel tot slot eventueel voorzichtig wat rozijnen naar smaak door het beslag. Verwarm wat boter in een pannetje en giet het beslag er in. Bak 1 kant gaar, hak de pannenkoek in kwarten en draai ze om. Verdeel nu met de spatel de kwarten in kleinere stukjes en bak ze gaar. Serveer je kaiserschmarrn met poedersuiker en appelmoes of jam.

Zo maak je zelf jam

 

Germknödel

Germknodel

Nog zo’n lekkere deegspecialiteit uit Oostenrijk is germknödel. Je kunt het vergelijken met een bapao, maar dan zoet. De bolle knödel van brooddeeg wordt gevuld met pruimencompote (powidl) en vlak voor het serveren overgoten met gesmolten boter, geraspt blauwmaanzaad en poedersuiker. Of met boter en vanillesaus. De deegknoedel wordt niet in de pan gebakken, maar in zout water gekookt of gestoomd. Zo maak je hem:

Deeg

  • 30 gram gist
  • 500 gram bloem
  • Snuf zout
  • 70 gram suiker
  • 70 gram boter
  • 250 milliliter melk, lauwwarm
  • 1 eigeel
  • 1 ei
  • Citroenrasp
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de vulling

  • 300 gram pruimenjam (Powidl)
  • 1 eetlepel rum
  • 150 gram gemalen maanzaad
  • Poedersuiker, om te besprenkelen
  • 100 gram boter

Maak een starter van een beetje bloem, suiker en gist en roer de lauwwarme melk erdoor. Zet apart en laat even rijzen. Maak een deeg van alle ingrediënten, inclusief de starter. Kneed goed door, vorm tot een bal, bestrooi met wat bloem en laat afgedekt met een doek minstens een half uur rijzen.

Meng de pruimenjam met de rum. Verdeel het deeg in 8 stukken, druk een beetje plat en doe een theelepel pruimenjam in het midden. Druk de bolletjes dicht en laat ze op een bakplaat met bakpapier rijzen voor tenminste een kwartier.

Breng een pan met ruim water aan de kook. Zet het vuur laag en kook de knoedels in 12 tot 15 minuten gaar. Draai de ballen halverwege de kooktijd om, zodat beide kanten kunnen garen. Let op: ze mogen elkaar tijdens het koken niet raken! Laat na het koken goed uitlekken.

Giet warme boter over de knoedels, bestrooi ze met maanzaad en poedersuiker. Of overgiet ze met warme vanillesaus. Serveer direct.

 

Meer wintersport inspiratie

Skipret Sophie

Zin om met je kinderen de keuken in te duiken na een avontuur in de sneeuw? Probeer dan eens de skipiste-taart van HHB Kids-deelnemer Sophie en haar moeder. Ze zijn dol op skiën en maakten daarom deze taart met Schwarzwalder Kirschtorte en Lebkuchen. Met rozemarijntakjes als boompjes en een sneeuw van kokos.

Bak de skischans van Sophie

 

Heel Holland Bakt kandidaat Elizabeth weet ook wel raad met deze kou. Zij bakte dit seizoen een Brood voor de koude dagen. Het stevige brood is gevuld met amandelspijs, sinaasappel, pistache, rum, cranberries en gedroogde bessen.

Aan de bak!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.