E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Je kunt niet alleen bakken, maar ook schoonmaken met baking soda

Baking soda gebruik je in baksels om het beter te laten rijzen. Maar wist je dat je er ook heel goed mee kunt schoonmaken?

baking-soda-shutterstock_2225085727-950x550

Baking soda gebruik je in recepten om je taart, cake of koekjes te laten rijzen. Daarom heb je vast wel zo’n pakje in huis. Maar wist je dat je er ook heel goed mee kunt schoonmaken? We leggen je uit waar in de keuken je baking soda nog meer voor kunt gebruiken.

Baking soda of bakpoeder?

Bakpoeder en baking soda worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze zijn wel degelijk verschillend. Zomaar 1 op 1 overnemen kan dan ook niet.

De verschillen tussen baking soda en bakpoeder

Wat kun je schoonmaken met baking soda?

Staat je baksel in de oven of op te stijven in de koelkast? Dan is het tijd om de keuken schoon te maken. Dat kan je met speciale schoonmaakmiddelen doen, maar baking soda is ook uitermate geschikt. Het poeder zorgt namelijk voor een chemische reactie als het in aanraking komt met zuren, zoals azijn en citroensap. Dat maakt het een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Vieze vlekken uit snijplanken krijgenSnijplank

Heb je vlekken die ingetrokken zijn in je plastic of houten snijplank? Die zijn er vaak lastig uit te krijgen. Maar baking soda is hier je hulpmiddel. Maak een dik papje van warm water en het poeder. Wrijf het stevig in op de vlekken. Spoel daarna goed af met warm water. Dit geldt overigens ook voor houten pollepels, die niet meer goed schoon worden.

Meer tips om je snijplanken schoon te krijgen

De oven schoonmaken

Een bakongelukje gehad in de oven? Kan gebeuren. Ook hierbij is baking soda perfect voor het schoonmaken. Alles wat je nodig hebt is een ovenschaal, water en baking soda. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Doe 2 scheppen van het poeder met water in een ovenschaal en zet een half uur in de oven. Haal daarna eruit en laat de oven afkoelen. Het vuil poets je nu zo weg!

Meer tips om je oven schoon te krijgen

Gootsteen ontstoppen met baking soda

Is je gootsteen verstopt doordat je te veel troep hebt weggespoeld? Het ontstoppen kan op meerdere manieren, waaronder met baking soda. De eerste manier is gecombineerd met heet water, dit werkt vooral goed wanneer er veel vetresten in de afvoer zitten. Maak een papje met heet water en roer goed door. Schenk dat beetje bij beetje door de gootsteen. Laat een nacht intrekken. Spoel de volgende ochtend veel heet water door de gootsteen.De gootsteen ontstoppen met baking soda.

Een tweede manier is door baking soda en azijn te combineren. Dit is vooral handig wanneer er wat meer kalk in de leidingen zitten. De zuren van de 2 ingrediënten reageren op elkaar, waardoor het heel erg gaat bruisen. Ook dit moet een nachtje in de gootsteen blijven zitten. Spoel daarna goed door met heet water.

Meer tips voor het ontstoppen van je gootsteen lees je bij MAX Vandaag.

Afwasmiddel op?

Wil je alles in de keuken gaan schoonmaken maar is je afwasmiddel ineens op? Geen nood, want baking soda kan ook hierbij helpen. Maak een papje met ongeveer 75 gram van het poeder en een paar lepels water. Het moet een dik papje worden. Smeer dit op de vieze vaat en spoel daarna goed af met heet water. Hiermee kun je glazen, borden en bestek schoonmaken. Maar maak je pannen er niet mee schoon. Het kan mogelijk de antiaanbaklaag beschadigen.

De keuken verder schoonmaken

En wist je dat er nog meer ingrediënten zijn om je keuken mee schoon te maken?

Schoonmaken met citroen

Meer tips voor het schoonmaken van je keuken en bakgerei

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.