Terug

Slof van Oranje

Pauline maakt een oranjetaart met sloffenbodem gevuld met pistachespijs. Die garneert ze met mandarijntjes crème en Zwitserse meringue. De mooie chocoladedecoraties bovenop maken het lekker koninklijk. André noemt het liefdevol een Koninklijke kano. En het is natuurlijk weer een prachtig, strak afgewerkt taartje, zoals we van Pauline gewend zijn.

Pauline

Recept van
Pauline

Goed te doen
(24) reviews

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 180 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 80 gram lichte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 0.67 citroen (rasp)
  • 0.25 theelepel zout

Pistachespijs

  • 100 gram pistachenootjes
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 100 gram fijne suiker
  • 1 ei
  • 0.5 theelepel amandelextract

Mandarijntjes crème

  • 10 mandarijnen
  • 2 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 gram boter
  • 60 gram poedersuiker

Chocolade decoratie

  • 100 gram pure chocolade
  • 200 gram witte chocolade
  • oranje kleurstof
  • oranje glitters

Zwitserse meringue

  • 3 eiwitten
  • 160 gram suiker
  • snuf zout

Opbouwen

  • 50 gram mandarijnen
  • 50 gram pistachenootjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Acetaatfolie
  • Kroontjes patroon (optioneel)
  • Rooster
  • Bakplaat
  • Hakmolen
  • Deegroller
  • Gasbrander
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Rasp
  • Elektrische sapcentrifuge
  • Sloffenring
  • Spuitmondje #1
  • Spuitmondje decoratief
  • Spuitmondje rond
  • Spuitzakken

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Sloffendeeg

  • Zeef de bloem en bakpoeder.
  • Kneed samen met de overige ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in folie en laat 1 uur rusten in de koeling.
  • Gebruik voor het afbakken de helft van het deeg.
  • Rol het uit tot 1 centimeter dikte.
  • Druk de sloffenring in het deeg.
  • Leg de uitgestoken deegplak op de bakplaat met bakpapier.
  • Vet de sloffenring in en plaats deze om de plak.
  • Verdeel de pistachespijs op de deegplak tot 1,5 centimeter van de rand.
  • Bak de slof 25 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen zonder vorm op een rooster.

Pistachespijs

  • Maal de pistachenoten, citroenrasp en suiker tot een grof mengsel.
  • Klop het ei los in een bakje en voeg bij het mengsel.
  • Voeg het amandelextract toe.
  • Meng alles tot een massa met kleine stukjes pistache.
  • Verpak de pistachespijs in folie en laat rusten in de koeling.

Mandarijntjes crème

  • Pers de mandarijntjes uit tot je 250 milliliter sap hebt.
  • Breng het mandarijnensap met de suiker aan de kook.
  • Roer in een andere kom de eierdooiers en bloem met een beetje mandarijnensap tot een papje.
  • Zodra het sap kookt meng je de helft al roerend door het papje.
  • Giet alles terug in de pan en breng aan de kook.
  • Laat 3 minuten doorkoken.
  • Stort op een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de roomboter luchtig met de suiker.
  • Meng de afgekoelde crème door de boter.

Chocolade decoratie

  • Chocolade kroontjes
  • Smelt 2/3e van de pure chocolade au bain-marie.
  • Voeg de overige 1/3e chocolade toe en roer door.
  • Laat de chocolade afkoelen tot 31-32 graden.
  • Doe in een spuitzakje of pipetje.
  • Spuit chocoladekroontjes op acetaatfolie. Eventueel kun je hier een patroon voor gebruiken.
  • Bestrooi met oranje glitters.
  • Oranje bolletjes
  • Smelt 2/3e van de witte chocolade au bain-marie.
  • Voeg de overige 1/3e chocolade toe en roer door.
  • Laat afkoelen tot 27-28 graden.
  • Breng op kleur met de oranje poederkleurstof
  • Strijk de chocolade uit op acetaatfolie en leg hier een vel op.
  • Rol eroverheen met een deegroller.
  • Steek met de achterkant van een spuitmondje rondjes uit terwijl het folie nog er overheen zit.
  • Laat 5 minuten uitharden in de koelkast.

Zwitserse meringue

  • Klop de eiwitten au bain-marie met een snuf zout en de suiker.
  • Haal van de au bain-marie als alle suiker is opgelost.
  • Klop verder op tot stevige meringue.
  • Doe in een spuitzak met decoratief spuitmondje.

Opbouwen

  • Verdeel de mandarijntjes crème over de afgekoelde slof.
  • Leg de uitgelekte mandarijntjes uit blik op de crème.
  • Spuit de meringue in een mooi patroon over het midden van de slof.
  • Brand af met de gasbrander.
  • Decoreer met de chocoladekroontjes, bolletjes en wat pistachenoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.