E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appelroosjes van bladerdeeg

Deze appelroosjes zien er niet alleen lekker uit, ze zijn ook makkelijk om te maken! Leuk als decoratie op een taartje, of om gewoon zo op te smullen tijdens een aflevering van Heel Holland Bakt. Met deze tips bak je ze gaar en goudbruin.

appelroosjes-1920x1080

Dat je ook als beginnende bakker ware kunstwerkjes uit de oven kunt toveren, bewijzen deze appelroosjes. Deze gebakjes zien er super schattig uit en zijn ook nog eens enorm lekker. Bakken met appel is wat ons betreft altijd een goed idee, zeker als je het combineert met bladerdeeg. Appelflappenappelringenmakkelijke appelgebakjes en natuurlijk de appelbol: goddelijk! Deze gebakjes zijn niet moeilijk om te maken. Gebruik ze ter decoratie op een mooie taart, eten als toetje met een bolletje ijs erbij, of als zoete traktatie.

Tips voor appelroosjes

Hoe simpel het recept ook mag zijn, als je niet goed oplet blijf je zitten met een smakeloze deeghap. Deze tips helpen je om perfecte appelroosjes te bakken.

  • Kies stevige appels, zoals Jonagold, die hun vorm behouden tijdens het bakken.
  • Snijd de appel super dun, zodat de plakjes kunnen buigen zonder te breken. Je kunt hier het beste een kaasschaaf of mandoline voor gebruiken.
  • Kook de appelplakjes kort in citroenwater. Dit maakt ze flexibel en voorkomt dat ze bruin worden.
  • In dit recept gebruiken we kant-en-klaar bladerdeeg, maar je kunt het ook zelf maken.
  • Bladerdeeg is dol op kou, laat het daarom niet te lang buiten de koelkast liggen of koel je gerolde appelroosjes nog even terug voordat je ze afbakt.
  • Verdeel de appelplakjes nauwkeurig over het bladerdeeg voor een mooi roosjes-effect en rol voorzichtig om scheuren te voorkomen.
  • De roosjes moeten redelijk lang in de oven, zodat het bladerdeeg goed gaar wordt. Als de appelplakjes te snel verkleuren, dek de roosjes dan tijdens het bakken af met aluminiumfolie. Ze zijn klaar als het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
  • Je hebt relatief veel deeg ten opzichte van de appels. Voor wat extra smaak is het lekker om jam en kaneelsuiker toe te voegen. Je kunt de appelroosjes na het bakken serveren met een toefje slagroom, bolletje vanille-ijs of karamelsaus.

Hoe bewaar je appelroosjes?

Appelroosjes zijn het lekkerst als ze vers zijn. Als je ze wilt bewaren, dek ze dan af met aluminiumfolie. Ze blijven dan zo’n 3 dagen goed. Het bladerdeeg zal wat zacht worden, maar je kunt ze 5 minuten op 200 graden opwarmen in de oven om de knapperigheid te herstellen. Invriezen kan ook. Verpak de roosjes na het afbakken goed luchtdicht. In de vriezer blijven ze ongeveer 2 maanden goed. Je kunt ze na het ontdooien weer opwarmen zoals hierboven omschreven.

Appelroosjes in de airfryer bakken

Het is ook mogelijk om appelroosjes in de airfryer te bakken. Bereid de roosjes volgens recept en plaats ze voorzichtig in het mandje van de airfryer. Zorg voor voldoende ruimte tussen de roosjes, zodat ze gelijkmatig garen. Omdat de airfryer vaak wat sneller bakt dan een gewone oven, bakken we ze af op 180 graden voor 15-20 minuten. Houd ze goed in de gaten om te zien of ze niet te donker worden. De roosjes zijn klaar als ze goudbruin en knapperig zijn.

Het recept

Alle tips doorgelezen? Dan is het tijd om aan de bak te gaan!

Dit heb je nodig: 

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 4 Jonagold appels
  • 1 eetlepel citroensap
  • bloem om te bestuiven
  • 3 eetlepel sinaasappeljam
  • kaneelsuiker om te bestrooien (gebruik per 100 gram suiker 1 eetlepel kaneel)
  • poedersuiker om te bestrooien

Zo maak je appelroosjes: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de appels doormidden, haal het steeltje en het klokhuis eruit.
  • Snij met een mes, kaasschaaf of mandoline hele dunne plakjes.
  • Leg de appelschijfjes in een pannetje met warm water en citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  • Laat het kort koken en giet het water af.
  • Leg het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad.
  • Snijd er met een pizzames 12 stroken uit.
  • Verdun de jam met wat water en strijk dit met een kwastje over de plakjes bladerdeeg.
  • Leg hier dakpansgewijs de plakjes appel op. Let op! De gebogen kant moet uitsteken om het roosjes-effect te krijgen.
  • Bestrooi de appelplakjes met kaneelsuiker.
  • Rol de stroken voorzichtig op. Druk op het einde goed aan, zodat de roosjes stevig dichtzitten.
  • Leg de roosjes in een muffinvorm.
  • Bak ze ongeveer 25 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Bestrooi ze na het bakken met poedersuiker.

Variatierecepten

Zin om je appelroosjes een bijzondere twist te geven? Dan kun je alle kanten op, het recept leent zich namelijk erg goed voor variatie. Bekijk deze ideeën eens ter inspiratie:

  • Fruitvariaties: Maak de roosjes eens met peer of perzik.
  • Specerijen: In dit recept gebruiken we kaneelsuiker, hier kun je een theelepeltje kardemom, koek- en speculaaskruiden of gember aan toevoegen voor een smaaktwist.
  • Jamvariaties: De sinaasappeljam kun je vervangen door abrikozen- of frambozenjam. Of laat de jam weg en gebruik zelfgemaakte amandelspijs!
  • Chocolade: Kan niet ontbreken in het rijtje toch? Druppel bijvoorbeeld wat gesmolten chocolade over de afgebakken roosjes. Of vervang de jam door Nutella!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.