Bakken met bietjes, wie had dat gedacht? Niet alleen voegen deze rode knollen een verrassende kleur toe aan je baksels, ze zitten ook nog eens boordevol gezonde voedingsstoffen. Wij hebben 6 heerlijke recepten, waarin bietjes de hoofdrol spelen, voor je verzameld.
Zijn bietjes gezond?
Bietjes zitten bomvol vitamines en mineralen. Met bijna 1 milligram ijzer per 100 gram zijn ze echte ijzerbommetjes – een van de hoogste onder de groenten. En dat is nog niet alles! Ze zitten ook vol magnesium, kalium, fosfor, foliumzuur en vitamines A, B en C. Bovendien doen rode bieten wonderen voor je bloeddruk.
Natuurlijke kleurstof
Als fanatieke thuisbakker weet je dat kleur een wereld van verschil kan maken in je baksels. Of je nu marsepein, glazuur, toppings, fondant of zelfs je beslag een kleurtje wilt geven, het resultaat ziet er meteen spectaculair uit. En natuurlijk willen we allemaal het liefst bakken zonder kunstmatige kleurstoffen. Gelukkig is daar de rode biet! Met bietensap of bietenpoeder geef je je baksels een prachtige rode kleur, zonder dat het de smaak beïnvloedt.
Let wel op: bietensap en handen zijn geen beste vrienden. Een keer knoeien en je loopt rond met roze vingers. Hetzelfde geldt voor het snijden van bietjes. Maar geen zorgen, met deze handige tips zorg je ervoor dat je handen weer stralend schoon worden!
Bakken met bietjes
Bakken met bietjes is niet alleen een feestje, maar ook nog eens hartstikke gezond. Wij hebben de lekkerste baksels met rode bieten voor je op een rijtje gezet.
1. Courgettecake met bieten ganache
Groenten in een zoet baksel, dat zie je niet elke dag! Deze cake begon dan ook een beetje als een geintje, maar het resultaat mag er wezen! Een heerlijk smeuïge cake, gevuld met een verrassende worteljam en afgetopt met een knalroze ganache van aubergine en roze biet. Smullen gegarandeerd!
2. Kroketten in roze kadetjes
Wat dacht je van een broodje kroket, maar dan op een manier zoals je het nog nooit hebt geproefd (of gemaakt)! Met dit recept maak je veganistische kroketten, gevuld met spinazie en vegan kaas. Je serveert ze op een roze broodje! Hoe spectaculair wil je het hebben?
3. Bietenhummus
Wist je dat er ook hummus met bieten is? Heerlijk voor bij de borrel, of om deze prachtige tartelettes mee te maken. Combineer de bietenhummus met romige witte kaas en mierikswortelpuree, en je hebt een onweerstaanbaar gebakje. Ook lekker voor op je brood!
4. Kruidige cake
Deze kruidige cake heeft een heerlijke, gezonde twist! Hij bevat namelijk volkoren speltmeel, bieten, wortels, appels en walnoten. Alle ingrediënten gaan rauw de taart in, samen met een vleugje sinaasappel en kokosbloesemsuiker. Dat is nog eens andere keek.
5. Hartige soezentoren
Een parel om te zien, deze hartige soezentoren. De soesjes in de toren zijn gevuld met twee verschillende vullingen, zongedroogde tomaat en bieten. De felrode bietenscheuten, de kiemplantjes van de rode biet, geven kleur aan deze feestelijke traktatie!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.