E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De verschillen tussen crème fraîche, zure room en slagroom

Crème fraîche, zure room en slagroom. Heerlijke ingrediënten voor een (hartig) baksel. Maar wat is het verschil?

Crème fraiche

Crème fraîche, zure room of slagroom verzachten de smaak in je gerecht of baksel, of het bindt alles juist samen. Maar wat kun je bij welke bereiding het beste gebruiken? En wat zijn de verschillen? We leggen het je uit.

Wat is crème fraîche?

Crème fraîche betekent verse room. Het is een aangezuurde room, met een vetpercentage van zo’n 30 tot 35 procent. De room wordt gefermenteerd, hiervoor wordt een melkzuurbacterie toegevoegd. Na 12 tot 18 uur fermenteren bij een temperatuur van 20 graden is het crème fraîche geworden.

Wat is zure room?

Zure room is ook een aangezuurde room, maar het vetpercentage is hier maar 10 procent. Ook zure room moet fermenteren, de melkzuurbacteriën worden ook hier toegevoegd. Alleen gebeurt dit niet onder de hoge druk zoals bij crème fraîche. De bacterie gaat hier zelf aan het werk en dat duurt dus langer. Zure room wordt ook wel sour cream genoemd.

Slagroom

Het vetaandeel van slagroom is 30 à 40 procent. Bij het kloppen van een goede, stevige slagroom is een aantal dingen van belang. Allereerst: de temperatuur. Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage (minstens 35%), voeg niet teveel suiker toe en klop het rustig op. Meer weten over de verschillende stadia van slagroom én waarvoor je wat gebruikt?

Lees alles over slagroom

Crème fraîche, zure room en slagroom: het verschil

Het verschil zit ‘m dus in het vetpercentage. En dat maakt het meteen belangrijk welke variant in warme gerechten gebruikt kan worden en welke in koude gerechten. Het lage vetpercentage in zure room zorgt ervoor dat deze minder geschikt is voor warme gerechten. De kans dat het gaat schiften is vrij groot en dat verpest het gerecht meteen. De kans op schiften is bijna nul bij producten die meer dan 25 procent melkvet bevatten.

Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.

Bakken met zure room en crème fraîche

Op MAX Vandaag vind je een aantal heerlijke recepten met crème fraîche en zure room. Veel bakplezier!

bekijk recepten op MAX Vandaag

Liever aan de bak met slagroom?

Maak deze slagroomtaart!
Slagroomtaart met chocostrik

Of kies voor de lactosevrije variant!

(Geen) slagroomtaart

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.