In veel gezinnen is het elk jaar vaste prik: met Sinterklaas worden er surprises gemaakt. De hel voor de één, de ander stort zich er volledig op. Maak je een surprise voor iemand die van bakken houdt? Leef je dan uit met een eetbare versie!
Een grote kruidnoot maken als surprise
Zo kun je ervoor kiezen om een hele grote kruidnoot te bakken. Maak dan een cake in een ronde vorm en doe hier speculaaskruiden doorheen om in het thema te blijven. Laat de cake na het bakken goed afkoelen en snijd een gat in het midden, net zo groot als je cadeau. Pak je cadeau mooi in, stop het in een plastic zakje of wat plastic folie zodat het niet afgeeft aan de cake. Doe je pakje in het gat van de cake en dek af een deel van de uitgesneden cake. Of smeer het af met een botercrème of speculaaspasta bijvoorbeeld. Bestrooi met strooigoed of verkruimelde speculaasjes.
Zoek je nog een basis voor een Sinterklaascake? Deze pompoencake met speculaaskruiden is ook erg lekker!
Pompoencake met speculaaskruiden
Maak een chocoladeletter
Heb je een wat kleiner, langwerpiger cadeautje? Dan kun je die omtoveren tot een chocoladeletter. Pak je cadeautje goed in. Stop het in een extra doos, die niet veel groter is dan je cadeautje en waar je de gewenste letter mee kunt maken. De rechte letters zijn wel het makkelijkste, zoals je zult begrijpen. Smelt de chocolade (kies zelf of je melk, wit of puur gebruikt) au bain-marie en smeer met een kwast de hele doos in. Zo heb een chocoladeletter surprise!
Wil je nog een échte eetbare chocoladeletter erbij maken? Bekijk dan de instructievideo van Robèrt!
Zelf een chocoladeletter maken
Een kruidnoten-strooigoed doos maken als surprise
Een variant op de chocoladeletter, is om een doos te versieren met kruidnoten en strooigoed. Oud-winnaar Mercedes heeft dit eens gemaakt in Tijd voor MAX. Kies een doos waar je cadeautje in past. Verder heb je eigenlijk alleen plakbank, smeltchocolade, een kwast en veel strooigoed nodig!
Doe het cadeautje in de doos en vul aan met strooigoed. Zorg dat je er nog genoeg van overhoudt. Plak de doos goed dicht. Smelt je chocolade en smeer dat met een kwast op de doos. Plak hier de kruidnoten en het overige strooigoed op. Je moet snel werken, want de chocolade wordt snel hard. Dus kies of je in één keer de hele doos insmeert of dat je in delen werkt. Kies voor een specifiek patroon met het strooigoed of plak alles lekker door elkaar op de doos.
Pakjestaarten
Of maak één van de pakjestaarten uit seizoen 12 van HHB! In aflevering 4 staat het thema Sinterklaas centraal. En dus maken ze allemaal een taart voor Sinterklaas. Binnenin zit vaak een kleine surprise verstopt, zoals bonbons of andere chocolade. Zo is je taart een cadeautje!
Waar komen surprises eigenlijk vandaan?
Het is een beetje gokken wanneer we in Nederland surprises zijn maken met Sinterklaas. Het eerste teken is al heel oud. Jan Steen een schilderij heeft gemaakt: Het Sint-Nicolaasfeest (1665-1668), waarop te zien is hoe het feest gevierd wordt in die tijd. Daarin is een eerste versie te zien van een surprise: een appel met een munt erin. Toen was dat hoe mensen elkaar iets kostbaars gaven. In de jaren 50 wordt een surprise maken pas écht populair in Nederland. Onze eigen Janny van der Heijden vertelt erover in Tijd voor MAX.
Zoek je nog meer lekkers wat je kunt bakken met Sinterklaas? Maak dan eens cakeletters met snoepgoed! Of maak sinterklaasbrownies met kruidnoten, mmm.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.