E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Taart bakken voor beginners: met deze tips wordt het makkelijker!

Wil je een taart bakken, maar weet je niet waar je moet beginnen? We geven je makkelijke taartrecepten en tips om goed voorbereid aan de bak te gaan.

worteltaart-1920

Kijk je altijd jaloers naar de Heel Holland Bakt-kandidaten op tv en wil je zelf ook weleens een mooie taart bakken? Laat je niet uit het veld slaan door ingewikkelde baktermen, een lijst aan ingrediënten of luxe baktools. Beginnen met bakken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Bekijk deze tips en makkelijke recepten om mee te starten. Voor je het weet zet jij een prachtige taart op tafel!

Baktips voor beginners

Als je een taart gaat bakken, is er een aantal basis baktips die je in acht kunt nemen. Bij koken kun je makkelijk een snufje van dit en een scheutje van dat toevoegen Maar bij bakken draait het om precisie en het nauwkeurig volgen van een recept. Waar je op moet letten, lees je hier.

BAKTIPS VOOR BEGINNERS

bakgereedschapGoede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Of je nou een moeilijke of een makkelijke taart maakt, het loont om van tevoren een plan te maken. Welk deeg ga je gebruiken, welke vulling komt daarbij en in welke volgorde kun je alles het beste maken? Het helpt je om het overzicht te bewaren en zorgt ervoor dat je niet in de knoop komt met de ruimte en de tijd. Heb je alle ingrediënten in huis? Is er genoeg ruimte in de koelkast en zijn er ingrediënten die op kamertemperatuur moeten komen? Regel dat eerst, voordat je de mixer aan slingert.

Ingrediënten voor je taart kiezen

Bij bakken draait het om liefde, geduld en precisie. Die laatste is belangrijk, want de ingrediënten in een recept zijn met een reden gekozen. Ze zorgen voor een structuur of smaak die essentieel kan zijn voor het slagen van jouw taart. Als beginnende bakker kun je je dus het beste zoveel mogelijk aan het recept houden. Pas geen verhoudingen aan, laat niet zomaar een eitje weg en vervang de tarwebloem niet door volkorenmeel.

blind bakkenBlind bakken

Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Je kunt dit doen als je een taart maakt met een zoet korstdeeg. Het houdt in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling erin. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst. Zo blijft er voldoende ruimte om hem daarna te vullen.

MEER OVER BLIND BAKKEN

cake ovenTesten op gaarheid

Elke oven is anders, dus het kan zomaar zo zijn dat jouw biscuit iets langer of korter moet bakken dan in het recept staat. Hoe weet je dan of alles gaar is? Bij biscuits en cakes kun je dat gemakkelijk testen door een prikker in het midden van de cake te steken. Als hij er droog uitkomt, is je biscuit gaar. Open de oven overigens niet eerder dan op 3/4e van de baktijd. Anders loop je het risico dat jouw cake inzakt.

Taart lossen uit de vorm

Als je een mooie taart hebt gemaakt, dan is het natuurlijk wel leuk dat je hem ook netjes uit de bakvorm krijgt. Daarom is het belangrijk dat je de vorm van tevoren goed invet en eventueel bekleed met bakpapier, of bestuift met bloem. Laat de cake eerst iets afkoelen, voordat je de vorm voorzichtig verwijdert. Laat je taart verder afkoelen op een taartrooster, zo voorkom je dat hij klef wordt van de condens.

cream cheeseDecoreren kun je leren

Het puntje op de i, de finishing touch van jouw taart is de decoratie. Hiermee kun je indruk maken, maar ook kleine bakfoutjes maskeren. Handig! Als je decoreert met crème, zorg dan dat deze de juiste temperatuur heeft. Te koud en je kunt hem niet mooi opspuiten of uitsmeren, te warm en hij lekt van je taart af. Gebruik je fruit, combineer het dan met een takje munt. Het groene contrast geeft meteen een chique uitstraling. Op zoek naar meer bijzondere, maar makkelijke decoratietips? Bekijk ze hier.

MAKKELIJKE DECORATIETIPS

Toch nog mislukt?

Alle tips opgevolgd, maar toch het idee dat het niet helemaal goed gaat met jouw taart? Veel bakfoutjes zijn makkelijk te herstellen. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet, inclusief tips hoe je het kunt oplossen of voorkomen.

EERSTE HULP BIJ MISBAKSELS

Makkelijke taart recepten

Zo, je hebt alle tips bekeken. Dan is het nu tijd om aan de bak te gaan! We hebben een paar makkelijke recepten voor je op een rij gezet. Van klassieke slagroomtaart tot cheesecakes, Robèrts worteltaart en een zomerse slof. Veel bakplezier!
Bekijk makkelijke recepten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.