E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken met kinderen

Niets leuker dan samen met de kinderen de keuken in te duiken en wat lekkers uit de oven te toveren. Maar wat maak je dan? Wij geven je tips!

Bakken met kinderen

Bakken met kinderen

Het is leuk en hartstikke leerzaam om samen met de kinderen de keuken in te duiken en wat lekkers uit de oven te toveren.  Wij zetten de leukste baksels per leeftijdscategorie voor je op een rij. Kinderen klaar? Ouders klaar? Oppas klaar? Opa’s en oma’s klaar? Bakken maar!

 

De basis

Voordat je aan de slag gaat, is het voor de allerkleinsten belangrijk om de basisregels voor bakkers uit te leggen. De keuken is geen plek om te spelen, het is dus oppassen geblazen met de warme oven, scherpe messen, heet water enzovoorts. Kies een ongevaarlijk plekje bij het aanrecht of ga samen aan tafel zitten. Door heel het land zijn veilige kinderbaksetjes te koop. Een mooi schort om, een koksmuts op en voilà! Je kleine bakker is er helemaal klaar voor.

 

3 – 6 jaar

Kids bakken

Aline stond als 4-jarig meisje al met haar moeder taarten te bakken. En ook Jeanette kon bijna eerder bakken dan lopen. Wat we maar willen aangeven: met bakken kun je niet vroeg genoeg beginnen.

In de peuter- en later kleuterfase vinden bakkertjes het leuk om te zien hoe jij iets maakt, maar steken ze zelf ook al graag de handjes uit de mouwen om eenvoudige taken uit te voeren. Denk aan: deeg kneden, versieren, of helpen met ingrediënten afwegen, beslag kloppen met een garde en natuurlijk helpen met opruimen.

Met de kleinste bakkers is het erg leuk om zandkoekjes te bakken. Koekjes zijn eenvoudig gemaakt en snel klaar. Na het bakken kunnen jullie je uitleven met glazuren en versieren. En als de koekjes klaar zijn, kun je ze samen weggeven als lekker cadeautje. Ook appelflappen zijn leuk om te bakken. Vul samen de flapjes, maak de randen dicht met een vork, strijk ze af met ei en bestrooi ze met suiker.

Appelflappen

 

7 – 11 jaar

Bakken met kinderen

Kinderen kunnen op deze leeftijd zelf – met hulp – al een eenvoudig recept maken, creatief zijn met decoraties en zelf bedenken welke smaken ze willen combineren. Bedenk samen wat jullie gaan bakken en struin de winkel af naar de lekkerste ingrediënten.

Koekjes maken blijft een goed idee, dat blijft je hele leven leuk. Laat je kind zelf bedenken wat voor koekjes het moeten worden. Gaan jullie voor zandkoekjes? Of pakken jullie het al iets moeilijker aan met Utrechtse Spritsen? En welke smaak krijgen ze? Tip: geef de koekjes een 2.0 uitstraling door ze een gehaakt patroontje te geven.

Utrechtse Spritsen

 

Ook cupcakes en muffins zijn leuk om te maken. Ze zijn erg geschikt om te versieren, met glazuur of botercrème. Of gebruik poedersuiker met een beetje water als eetbare lijm. Gekleurde sprinkles op tafel, hagelslag erbij, verse slagroom, gesmolten chocolade en versieren maar!

Je kunt ook met fruit aan de slag gaan. Maak bladerdeegtaartjes met vers fruit, bak een cake of poffertjes en versier ze met fruit. Creëer samen een heus kunstwerk! Minder tijd? Croissantjes rollen van bladerdeeg is leuk én makkelijk. Vul ze met smeltchocolade of -een klassieker- knakworstjes. Of maak deze schaapjes van Guido. Leuk om uit te delen!

Lente Curd Schaapjes

 

12 jaar en ouder

Kids bakken

Bakken met tieners is extra leuk, omdat ze het bakken dan echt een beetje onder de knie gaan krijgen. Vaak kun je met bakkers op deze leeftijd al een eenvoudige stapeltaart maken. Bak 2 cakes, draai een mooie botercrème, snijd de cakes doormidden en stapelen maar. Niet heel moeilijk, maar het resultaat is spectaculair. Helemaal als je de taart decoreert met marsepein. Hiermee kun je je taart eenvoudig omtoveren in een spectaculair exemplaar, bijvoorbeeld door de marsepein te beschilderen. Of knutsel vrolijke dieren in verschillende kleuren, zoals Anouk deed bij haar Oetels in het Moeras taart.

Oudere bakkers zijn waarschijnlijk minder te verleiden met vers fruit. Grote kans dat het chocoladebiscuit van Robèrt wel in de smaak valt. Je kunt het goed gebruiken voor een laagjestaart. Met het bakken van een appeltaart kun je als junior bakker je eigen stijl ontwikkelen. Voeg naar eigen smaak bijvoorbeeld noten, gember of spijs toe.

Oetels in het moeras Chocolade basisbiscuit van Robèrt Klassieke appeltaart

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.