E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Eiwit of eidooier over? Gooi het niet weg!

Soms hoef je in een recept alleen het eiwit of juist de eidooier te gebruiken. Weggooien is natuurlijk zonde en niet duurzaam. Dit kun je ermee maken!

Eieren

Bakken met eiwit

Wat kun je maken van eiwitten? Nou, genoeg! Meringue schuimpjes, maar ook macarons, madeleines, financiers en spekjes. Zo verspil je niks van je eieren en heb je nog een lekker baksel op tafel staan ook.

Meringue Meringue maken

Hollands, Frans, Duits of Italiaans: er bestaan heel veel varianten van meringue. Maar lekker, dat is het zeker. Je denkt misschien: eiwitten opkloppen met suiker, hoe moeilijk kan het zijn? Toch wordt vaak licht over gedacht, maar een perfect eindresultaat luistert nauw. Daarom: de belangrijkste tips volgens Robèrt en handige recepten.

Meringue maken

Madeleines madeleines

Een madeleine is een schelpvormig cakeje. Zoet, fluweelzacht, mét een buikje. Met dit recept van Robèrt maak je klassieke Franse madeleines.

Het recept

Chocoladefinanciers financiers

Ze lijken misschien een beetje op madeleines door hun buikje, toch zijn het 2 verschillende baksels. Deze chocoladefinanciers maak je met pure chocolade, lekkere nootjes en natuurlijk met eiwitten.

Het recept

Macarons Macarons van Robèrt

Macarons zijn er in ontelbaar veel smaken en kleuren. Ze staan bekend als lastig te bakken koekjes. Gelukkig is daar Robèrt. Hij legt je stap-voor-stap uit hoe je mooie macarons maakt.

Het recept

Spekjes Spekjes

Spekjes: daar blijf je van dooreten. Met dit recept maak je ruitspekken.

Het recept

Bakken met eidooiers

Eidooiers kun je gebruiken voor het bestrijken van je baksels, zoals een boterkoek, maar je kunt er nog meer mee maken.

Advocaat advocaat

De lekkere alcoholische versnapering advocaat is super lekker in baksels. Hoe maak je het zelf? Hier vind je ’t recept.

Het recept

Vanillesaus eiwit

Over de tarte tatin, apfelstrudel, appelflappen of crêpes: vanillesaus! Je maakt het al met 5 ingrediënten, waaronder eidooiers.

Het recept

Pâté à bombe of parfait

Een pâté à bombe is hetzelfde als een meringue, alleen gebruik je in dit geval geen eiwitten, maar eidooiers. Een fijne basis voor een mousse als je wat zwaardere smaken gebruikt. Parfait wordt ook wel stilstaand ijs genoemd. Het is eigenlijk een luxe ijssoort, die je zonder ijsmachine maakt. Robèrt legt je uit hoe je het maakt.

De recepten

Crème brûlée eiwit

Crème brûlée is een super populair toetje. Maar in dit recept wordt het verwerkt in een taart, die ook nog eens glutenvrij is. Je kunt het recept natuurlijk ook gebruiken voor een ‘normale’ crème brûlée.

Het recept

Pastel de nata Pastel de nata memory spel

Ken je deze lekkernij al? Pastel de nata (of in het meervoud Pasteis de nata) komt oorspronkelijk uit Portugal en bestaat uit een combinatie van bladerdeeg met een vulling van onder andere citroen, vanille en kaneel. Het oorspronkelijke recept, dat afkomstig is uit een bakkerij in Lissabon, is geheim maar dit recept komt aardig in de buurt.

Het recept

Hoe kun je eieren het beste bewaren?

Je leest het hier!

Bakken zonder ei

Zijn je eieren op? Dan kun je ook heel makkelijk bakken zonder ei. Hier vind je tips & recepten!

bakken zonder ei

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.