E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gewone, bevroren, uit een pot of Amarena: welke kersen gebruik je in een baksel?

Het is op en top kersentijd! Lekker om ze gewoon zo los te eten, maar verwerk ze vooral ook in een baksel. Welke kersen kun je daar het beste voor gebruiken? Zijn dat toch de verse, de diepvriesvariant, uit een pot óf Amarena kersen?

Kersen

Nederlandse kersen zijn meestal in juni en juli verkrijgbaar. Dan zijn ze dus op hun lekkerst. Profiteer daarvan en haal ze snel in huis. Lekker om zelf een kersenvlaai te maken bijvoorbeeld of een Schwarzwälder kirsch. Maar gebruik je daar gewone kersen voor of toch Amarena?

Dit zijn Amarena kersen

Je ziet het regelmatig in recepten staan: gebruik Amarena kersen. Dit is een specifiek ras uit Italië. Ze zijn gekonfijt en de kersen zitten in een dikke, donkere siroop. De smaak is intens zuurzoet. Begin 1900 worden Amarena kersen voor het eerst gemaakt en verkocht in een soort keramische vaas met decoratie. Daarom worden ze vaak nu nog steeds op die manier verpakt.

Welke soort kersen kun je het beste gebruiken in een baksel?

Welke kersen kun je gebruiken als je iets gaat bakken? Dat ligt er aan wat je gaat maken en welke smaak je nastreeft. Normale kersen zijn zoeter van smaak, helemaal wanneer ze in het seizoen zijn. Amarena kersen smaken zuurzoet. Ook de structuur tussen de 2 verschilt. De Amarena zijn zacht en normale zijn wat steviger.

Als richtlijn kun je aanhouden dat in vers gebak, zoals een kersentaart, muffins of een clafoutis je het beste verse kersen kunt gebruiken. In deze baksels behouden de kersen het beste hun structuur. Ga je een chocoladetaart of een cheesecake maken? Kies dan voor Amarena kersen. Dan krijg je een mooie zoet-zuur combinatie.

Bevroren kersen

Kersen uit de diepvries kun je ook prima gebruiken om mee te bakken. Vaak is de diepvries variant goedkoper. Dit is hoe je diepvriesfruit verwerkt in je baksel.

Bakken met diepvriesfruit

Kersen uit pot

En dan zijn er nog kersen uit pot. Die gebruik je natuurlijk voor monchoutaart! Oh zo lekker.

Mounchoutaart maken

Voor andere recepten gebruik je liever geen kersen uit pot, omdat het kersen op siroop zijn en daardoor erg vochtig.

Bakken met Amarena kersen

Zoek je recepten waarin je de Amarena kunt verwerken? Kies dan iets uit onderstaand lijstje.

Kersengebakjes van Robèrt

Kersenmacarons

Buche met Amarena kersen en chocolademousse

Tiramisutaart met kersen

Bakken met kersen

Heb je juist veel normale kersen in huis en wil je die ergens in verwerken? Kies dan één van de volgende recepten uit!

Appel-kersen pie

Kersenslof

Kleine kruimelvlaaitjes

Kersen combineren

Je kunt natuurlijk ook beide soorten kersen combineren in je baksel. Dan krijg je het zuurzoete van het één en het zoete en de structuur van de ander. Gebruik bijvoorbeeld verse kersen in de vulling en de Amarena als topping.

Kersen cartoon cake

Schwarzwalder kirsch variant

3D-kersen

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.