
Nederlandse kersen zijn meestal in juni en juli verkrijgbaar. Dan zijn ze dus op hun lekkerst. Profiteer daarvan en haal ze snel in huis. Lekker om zelf een kersenvlaai te maken bijvoorbeeld of een Schwarzwälder kirsch. Maar gebruik je daar gewone kersen voor of toch Amarena?
Dit zijn Amarena kersen
Je ziet het regelmatig in recepten staan: gebruik Amarena kersen. Dit is een specifiek ras uit Italië. Ze zijn gekonfijt en de kersen zitten in een dikke, donkere siroop. De smaak is intens zuurzoet. Begin 1900 worden Amarena kersen voor het eerst gemaakt en verkocht in een soort keramische vaas met decoratie. Daarom worden ze vaak nu nog steeds op die manier verpakt.
Welke soort kersen kun je het beste gebruiken in een baksel?
Welke kersen kun je gebruiken als je iets gaat bakken? Dat ligt er aan wat je gaat maken en welke smaak je nastreeft. Normale kersen zijn zoeter van smaak, helemaal wanneer ze in het seizoen zijn. Amarena kersen smaken zuurzoet. Ook de structuur tussen de 2 verschilt. De Amarena zijn zacht en normale zijn wat steviger.
Als richtlijn kun je aanhouden dat in vers gebak, zoals een kersentaart, muffins of een clafoutis je het beste verse kersen kunt gebruiken. In deze baksels behouden de kersen het beste hun structuur. Ga je een chocoladetaart of een cheesecake maken? Kies dan voor Amarena kersen. Dan krijg je een mooie zoet-zuur combinatie.
Bevroren kersen
Kersen uit de diepvries kun je ook prima gebruiken om mee te bakken. Vaak is de diepvries variant goedkoper. Dit is hoe je diepvriesfruit verwerkt in je baksel.
Kersen uit pot
En dan zijn er nog kersen uit pot. Die gebruik je natuurlijk voor monchoutaart! Oh zo lekker.
Voor andere recepten gebruik je liever geen kersen uit pot, omdat het kersen op siroop zijn en daardoor erg vochtig.
Bakken met Amarena kersen
Zoek je recepten waarin je de Amarena kunt verwerken? Kies dan iets uit onderstaand lijstje.
Buche met Amarena kersen en chocolademousse
Bakken met kersen
Heb je juist veel normale kersen in huis en wil je die ergens in verwerken? Kies dan één van de volgende recepten uit!
Kersen combineren
Je kunt natuurlijk ook beide soorten kersen combineren in je baksel. Dan krijg je het zuurzoete van het één en het zoete en de structuur van de ander. Gebruik bijvoorbeeld verse kersen in de vulling en de Amarena als topping.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.