Terug

Lactosevrij gebak: 10 favoriete recepten

Lactosevrij_bakken

Lactosevrij gebak: 10 favoriete recepten

Botercrème, slagroom, cheesecake of een gewone vanillecake. Lactose is al snel aanwezig in een gebakje. Als je geen lactose kan verdragen, omdat je een lactose-intolerantie hebt, is het soms even puzzelen om wat lekkers te bakken. Maar het is niet onmogelijk! We helpen je graag op weg met deze verrukkelijke lactosevrije recepten.

 

Lactose

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd; het is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt. Om lactose te kunnen verteren, maakt onze dunne darmwand lactase aan. Maar als je lichaam geen of onvoldoende lactase aanmaakt, kan het de lactose niet goed verteren. De lactose komt in de dikke darm terecht en veroorzaakt daar klachten. In dat geval spreken we dus van een lactose-intolerantie.

Veel producten die we gebruiken in de bakkerij bevatten lactose. Denk aan roomboter, melk, melkchocolade, roomkaas en slagroom. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven die lactosevrij zijn, zoals bijvoorbeeld kokosmelk, olie, margarine, plantaardige melk of pure chocolade. En er zijn tegenwoordig natuurlijk ook veel lactosevrije producten te koop.

Wij hebben 10 heerlijke, lactosevrije recepten voor je verzameld die je daarmee kunt maken.

 

Lactosevrije appelflappen

Appelflappen, wie is er niet dol op? Zeker nu de dagen wat kouder worden en het appelseizoen in volle gang is, is dit een heerlijk baksel om op tafel te zetten. Normaliter maken we appelflappen met bladerdeeg en dat wordt veelal gemaakt met roomboter. Als alternatief gebruiken we in dit recept filodeeg. Een dun deeg dat wordt gemaakt van bloem, olie en water. Hartstikke lactosevrij dus! Deze flapjes worden lekker Oosters gevuld met dadels, kaneel, kardemom en oranjebloesemwater.

1001-nacht appelflappen

 

Lactosevrije scones

Zin om uit te pakken bij het kerstontbijt/de kerstbrunch of gewoon op een willekeurige zondagochtend? Doe het op zijn Brits en maak zelf lactosevrije scones. Een kwartiertje werk, 20 minuutjes in de oven en je hebt heerlijke zelfgebakken scones. Deze scones maken we met margarine, kokosolie en plantaardige melk.

Dit heb je nodig

350 gram zelfrijzend bakmeel
¼ theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels fijne kristalsuiker
50 gram harde margarine (koud)
50 gram harde kokosolie
160 – 180 milliliter plantaardige melk (bijvoorbeeld sojamelk)
Optioneel: rozijnen

 

Zo maak je het

  • Meng het zelfrijzend bakmeel met de zout en het bakpoeder.
  • Voeg de margarine en kokosolie in kleine blokjes toe.
  • Wrijf ze met je handen tot een kruimelig deeg. Kokosolie kan wat lastig te mengen zijn, dus heb geduld en kruimel tot je geen grote klonten olie meer hebt.
  • Roer de suiker erdoor en eventueel wat rozijnen.
  • Voeg een deel van de melk toe en roer met de achterkant van een mes tot een samenhangend deeg. Is je deeg te droog, voeg dan wat extra melk toe.
  • Steek met een ronde uitsteker mooie scones uit, probeer je uitsteker niet teveel te draaien.
  • Leg de scones op een bakplaat met bakpapier.
  • Strijk ze af met een beetje melk.
  • Bak de scones op 200 graden in 15 – 18 minuten goudbruin en gaar. Als je op de onderkant tikt, moeten ze hol klinken.
  • Serveer je scones met lactosevrije clotted cream of slagroom en zelfgemaakte jam en je steelt gegarandeerd de show op de ontbijt/brunch tafel!

Lactosevrije citroen meringue

Een goede citroen meringue taart bestaat uit een basis van krokant koekdeeg, een romige laag lemoncurd en een zachte meringue. Hoewel eieren en citroen hierin de hoofdrol spelen, gaat er ook best wat roomboter en melk door. Maar dat is precies wat Anouk allemaal niet heeft gebruikt in dit recept. Ze maakt een vegan variant met ongezoete amandelmelk en vegan roomboter. Absoluut de moeite van het proberen waard!

Lactosevrije citroen meringue

 

Lactosevrije Cheesecake

Normaliter schreeuwt een cheesecake natuurlijk lactose, want de basis wordt gemaakt van zachte roomkaas. Een lactosevrije cheesecake klinkt dus misschien als een onmogelijke opgave, maar gelukkig zijn daar cashewnoten! Het klinkt wat vreemd, maar deze noten lenen zich erg goed voor het nabootsen van kaas. Als je cashews in water weekt en vervolgens fijnmaalt in de blender, krijg je een mix die net als melk een milde smaak en romige textuur heeft. Het is de basis voor deze overheerlijke cheesecake, die je kunt verrijken met fruit naar keuze.

Probeer dit recept

 

Lactosevrije chocoladetaart

Chocoladetaart die wordt gemaakt van maar twee ingrediënten? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar met dit recept kan het. Er komt geen bloem of boter aan te pas, voor dit recept heb je alleen maar eieren en pure chocolade nodig. Goed mixen, rustig spatelen en je hebt een super smeuïge gluten- en lactosevrije chocoladetaart. Maak het feest compleet met lactosevrije slagroom en vers fruit en je hebt een lekker tussendoortje voor bij de koffie.

Makkelijkste chocoladetaart

 

 

Kruidenbroodjes

Ook voor de hartige fans onder ons is er genoeg lekkers lactosevrij te bakken. Dit recept hebben we uitgekozen vanwege de kruidenbroodjes. Overheerlijke broodjes met dille, peterselie en bieslook. Maar ook de andere twee broodjes in dit recept kun je vrij makkelijk lactosevrij maken. Kies bij de preibroodjes voor lactosevrije kaas. De abrikozenbroodjes zijn iets uitdagender. Let goed op of je lactosevrije kleinbroodpoeder kunt vinden, want deze wordt vaak gemaakt met melkpoeder. Gebruik margarine in plaats van boter en vervang de melk door plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk.

Bekijk recepten

 

Drie notentaart

Dit taartje is geen harde noot om te kraken én ook nog eens lactosevrij. Het is een favoriet voor alle notenliefhebbers onder ons. Hij heeft een krokante bodem met amandelmeel, een vulling van walnoten en de garnering wordt gemaakt van een romige karamel die kokosmelk als basis heeft. De derde noot in het rijtje is de hazelnoot, die het taartje compleet maakt. Bijzonder smakelijk, al zeggen we het zelf.

Dit notentaartje maken

 

Platte kniepertjes

We lopen een klein beetje op de zaken vooruit, maar oud & nieuw begint al een beetje in zicht te komen. In het Noorden en het Oosten van Nederland is het een echte nieuwjaarstraditie om kniepertjes te bakken! Niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook nog eens onwijs lekker. De meeste mensen zullen kniepertjes kennen als opgerolde koekjes. Niet voor niks worden ze ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Toch worden kniepertjes ook wel als platte koekjes gegeten. En het recept voor die platte kniepertjes is helemaal lactosevrij. De perfecte oud & nieuw snack dus!

 

Lactosevrije appelcake

Om in het rijtje van de appelflapjes te blijven: appelcake! Lekker fris, maar ook kruidig door de gember, kruidnagel en kaneel. De cake wordt gemaakt met olie in plaats van boter en in plaats van gewone yoghurt kun je lactosevrije of kokosyoghurt gebruiken. Het is een schattig klein taartje voor ongeveer vier personen. Je kunt het recept verdubbelen en in een grotere bakvorm bakken als je hem voor meer personen wilt maken. Experimenteer in dat geval zelf even met de oventijd. Als een prikker er schoon uit komt is hij klaar.

 

Appelcake

150 gram tarwebloem
95 gram fijne kristalsuiker
1 theelepels kaneel
1/4 theelepel gember
Snuf kruidnagel
1/2 theelepel vanillepoeder
1/2 theelepel baking soda
Snuf zout
47 gram kokosolie
25 gram zonnebloemolie
28 gram Lactosevrije (kokos)yoghurt
2 eieren (maat S)
2 appels (Granny smith)

 

Appelcake

Schil de appels en snijd ze in stukjes.
Zeef de droge ingrediënten en roer ze door elkaar.
Mix de natte ingrediënten tot een homogene massa.
Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe en mix tot een geheel.
Spatel de appelstukjes er doorheen.
Verdeel het beslag over een ø 15 centimeter bakvorm en bak de cake in 40 min af.

 

Lactosevrije saucijzenbroodjes

Nog een hartige favoriet voor de mensen die van lekker snacken houden: lactosevrije saucijzenbroodjes. Maak het bladerdeeg zelf met margarine en maak de klassieker met vlees of ga voor een vegan variant met kikkererwten. Let er wel op dat je de verpakking van de Worcestershiresaus checkt op lactose en gebruik ook lactosevrij witbrood. Serveer je saucijzenbroodjes met lactosevrije aïoli en het feest is compleet.

Saucijzenbroodjes bakken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.