E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Smeren, decoreren en vullen: alles over botercrème

Een prachtig toefje op cupcakes, een lekkere basis voor in een taart, of gebruik het om je baksels mee af te smeren. Met botercrème kun je super veel leuke dingen doen. En je kan het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Alles over botercrème

Heel simpel gezegd is botercrème vaak een mengsel van luchtig geklopte roomboter en kristalsuiker. Met die basis kun je eindeloos variëren, zoals we je hieronder laten zien. Ook geven we je tips om een perfecte botercrème te maken en lees je wat je kunt doen als de crème in de schift draait.

Klassieke botercrème botercrème

Voordat we in de wereld van de botercrème variaties duiken beginnen we bij het begin. Want dit recept voor een klassieke botercrème moet iedere thuisbakker in zijn arsenaal hebben.

Recept van Robèrt 

In een gezond jasje Chocolade botercreme gezond

Wel fan van botercrème, maar zoek je naar een gezondere variant? Probeer dan één van deze 5 recepten met onder andere chocolade, Griekse yoghurt of op basis van zoete aardappel.

Naar de recepten

Botercrème geschift?

Is je botercrème geschift? Dan hoef je het echt niet meteen weg te gooien, vaak valt het nog te redden! Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat de ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt.

Gooi de crème niet weg!

Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig! Je kunt een geschifte botercrème heel goed redden. Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen. Je kunt ook een föhn gebruiken om de kom te verwarmen. Wat ook helpt, is een flinke portie geduld hebben en de keukenmachine lang laten draaien. Na een poos zal crème hopelijk weer terugkomen. Dit werkt overigens ook bij een geschift cakebeslag.

In deze video laat Robèrt zien hoe je botercrème redt:

Bekijk de masterclass

Breng je crème naar een hoger niveau

Je hebt verschillende soorten botercrème, zoals een crème op basis van banketbakkersroom of een crème op basis van Italiaanse meringue. Swiss meringue botercrème lijkt op de variant die je maakt met Italiaanse meringue, alleen het eindresultaat is iets steviger. Dit komt doordat Zwitserse meringue ook iets minder luchtig is dan zijn Italiaanse broertje. Het voordeel van de Swiss meringue versie is dat hij relatief makkelijk te maken is, je hoeft er namelijk geen kookschuim voor te maken.

Zo maak je Swiss meringue botercrème

laagjes taart laagjes cakeZelf aan de bak?

Besmeer, decoreer of vul één van deze taarten met een lekkere crème.

Opera taart met kersenbotercrème

Feesttaart met witte chocolade en frambozen

Lentebloesemtaart

Of decoreer en versier je eigen laagjestaart! Zo maak je een mooie laagjestaart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.