E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een voedselbos is fantastisch en dit is waarom

Van walnoten en bessen tot verse kruiden en wortels. Je vindt het allemaal in het voedselbos in Nederland, waar je ze zelf mag oogsten! Een gezellig uitje voor het hele gezin, met een fraaie buit waar je allerlei lekkers van kunt bakken als resultaat. Wat is een voedselbos precies? En hoe werkt het?

voedselbos_1920x1080

Een voedselbos is een bos waar je noten, fruit, kruiden, wortels en paddenstoelen kunt plukken. Op steeds meer plekken in Nederland zie je ze verschijnen. Wat is een voedselbos precies? Hoe werkt het? En wat kun je bakken met al het lekkers dat je er plukt?

paddenstoelenWat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door mensen aangelegd bos met als doel het produceren van voedsel. Niet alleen voor mensen, het is ook voeding voor de natuur en zorgt voor een hogere biodiversiteit. De natuurlijke situatie is bij het voedselbos zoveel mogelijk nagebootst en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze bossen bestaan uit verschillende vegetatielagen. Van hoge bomen en struiken tot bodembedekkers. Ook onder de grond groeit van alles. Daardoor kun je er bijna continu oogsten en valt er het hele jaar door veel lekkers te halen.

Hoe werkt een voedselbos?

Van kleine buurtinitiatieven tot particulieren, of grote organisaties die hun grond ombouwen tot voedselbos; je hebt veel verschillende varianten in Nederland. Niet elk bos is openbaar, maar er zijn er genoeg waar je meer dan welkom bent (soms op afspraak). Op dit kaartje vind je een voedselbos bij jou in de buurt. In het bos mag je meestal zelf groenten, fruit en kruiden plukken die je afrekent als je het bos verlaat.

Aan de bak

Er valt veel te halen in het voedselbos. Dat kan doordat deze bossen worden opgebouwd uit verschillende lagen. En met producten uit elke laag kun je wat lekkers bakken!

kastanjesBomen met hoge kruinen

De hoogste laag in het voedselbos bestaat uit bomen met hoge kruinen. Denk bijvoorbeeld aan grote fruitbomen, notenbomen en kastanjebomen. Van veel van deze bomen kun je in het najaar de vruchten plukken.
KASTANJEKOEKJES MAKEN

APPELBOLLEN BAKKEN 

MONT BLANC TAARTJE MET WALNOTEN EN KASTANJE

FrambozenstruikLage bomen en struiken

Onder de hoge bomen vind je de laag met kleinere bomen en struiken. Denk aan fruitbomen zoals vijgen, kweeperen en amandelbomen. En bessenstruiken zoals frambozen, bosbessen en bramen. Ook vind je in deze laag vlierbomen en hazelaars waar je hazelnoten van plukt. Nou, daar weten we wel raad mee!

Bakken met vijgen

Chocoladetaart met frambozen 

Zelf vlierbloesemsiroop maken

bieslookKruiden en groenten

In de derde vegetatielaag van het voedselbos vind je kruiden en groenten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan munt, bieslook, oregano en tijm. Maar ook lavendel, waar je lekker mee kunt bakken. Qua groenten moet je denken aan bladgroenten zoals spinazie en rucola, maar ook knoflook, venkel, prei, spruiten, koolsoorten en bieten. Voor een hartig baksel, moeten we dus in deze laag zijn.

Focaccia van zuurdesem

Hartige taart

Tulband met lavendel

Zoete aardappelBodembedekkers

Op de grond van het voedselbos vind je de laatste laag boven de grond: de bodembedekkers. Een favoriet en de meest bekende plant die hier groeit is de aardbei. Maar je vindt in deze laag ook eetbare bloemen, zoals de Oost-Indische kers en de goudsbloem. En de zoete aardappel. Wist je dat je daar gezonde ‘botercrème’ mee kunt maken?

Bakken met aardbeien

Zoete aardappel ‘botercrème’

WortelsWortels

De ondergrondse laag in het voedselbos is de wortellaag, je vindt hier wortels, bollen en knollen. Denk aan uien, pastinaak en wortels. Daar maak je natuurlijk de klassieker mee: worteltaart!

Vegan pastinaakcake

Worteltaart 

Overige lagen

Dan zijn er nog 2 buitenbeentjes die niet echt een eigen laag vormen. De schimmels en de verticale planten. Daarbij moet je denken aan paddenstoelen, die door de lagen heen groeien. En klimplanten zoals de kiwi, druiven, passievrucht en ook rozen. Die laatste is natuurlijk vooral decoratief, maar sommige rozensoorten zijn eetbaar en kun je als decoratie of smaakmaker in je baksel gebruiken.

Petit fours met rozen-aardbeienjam

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.